Zpravodajství
11.12.2013 - Vánoční cukroví
Zdroj: Karvinský deník
Ročník a číslo: 288
Strana: 77
Autor: redakce
V Senior Deníku č. 5 jsme vás vyzvali, abyste se podělily o své oblíbené a osvědčené recepty na vánoční dobroty. Přinášíme vám další část receptů, které nám – a vám – přišly od čtenářek Senior Deníku.
Vanilkové rohlíčky bez vajíčka
Recept Aleny Černínové z Ostravy Poruby
Příprava: 20 dkg másla, 7 dkg cukru, 7 dkg vlašských ořechů, 30 dkg hladké mouky
Postup: Zpracujeme těsto, tvoříme rohlíčky, pečeme do růžova a obalujeme v moučkovém cukru s vanilínovým cukrem.
Medové tyčinky
Recepty Hermíny Kalužné z Bohumína
Příprava: 550 g hladké mouky, 40 g másla, 100 g moučkového cukru, 100 g medu, 2 vaječné žloutky, 1 polévková lžíce rumu, citrónová kůra, mletá vanilka, 2 polévkové lžíce sody, čokoládová poleva – recept na 50 kusů tyčinek
Postup: Nejprve utřeme máslo, cukr, med a vaječné žloutky se dvěma lžícemi vody a rumem. Přidáme citrónovou kůru, vanilku, sodu a mouku. Z vypracovaného a vyváleného těsta nakrájíme tyčinky a v předehřáté troubě na 180 °C je pečeme 10 minut. Jakmile vychladnou, půlku každé medové tyčinky namáčíme v čokoládové polevě.
Staročeské zázvorky
Příprava: 560 g hladké mouky, 500 g moučkového cukru, 4 celá vejce, 30 g sušeného mletého zázvoru, balíček prášku do pečiva, citronová kúra z půlky citronu
Postup: Všechny suroviny smícháme a na vále vypracujeme poměrně tuhé, hladké těsto. Vyválíme asi tři milimetry silnou placku. Vykrajujeme různé tvary (původně tzv. zázvorky – tvar podobný mořskému koníkovi), které necháme do druhého dne odležet. Druhý den pečeme na pečícím papíru ve středně vyhřáté troubě téměř do zlatova.
Pár rad: Zázvor každý nemusí, a proto ho lze dát jen opravdu velmi málo,méně než uvádí recept, aby cukroví pouze provoněl. Vykrájené zázvorky musí na plechu odležet nejméně pět hodin a maximálně 12 hodin – málo nebo naopak hodně odleželé až oschlé cukroví se může při pečení roztékat. Pokud máte rádi měkké zázvorky, pak do krabice s nimi přidejte krajíc chleba.
Staročeské trdelníky
Příprava: 250 g hladké mouky, 40 g másla nebo Hery, 2 žloutky, půl lžičky cukru, 20 g droždí, asi 200 ml mléka, špetka soli, 1 bílek na potření, sekané ořechy a krupicový cukr na obalení
Postup: Z poloviny mléka, cukru a droždí uděláme kvásek. Vzešlým kváskem a zbylým mlékem smíchaným s rozpuštěným tukem a žloutky zaděláme těsto tuhé jako na koláče a dáme je vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 16 kousků, vyválíme proužky asi 30 cm dlouhé a volně je ovineme kolem plechových trubiček tak, aby byly mezi proužkem malé mezery. Trubičky s vinutým těstem rolujeme po válu až se proužky těsta zploští a zaplní mezery. Trdelníky pokládáme na pomaštěný plech a necháme vykynout. Pak je potřeme rozšlehaným bílkem, a obalíme v ořeších, které jsme smíchali s krupicovým cukrem a upečeme. Hotové sesuneme z trubiček a posypeme moučkovým cukrem. Malé trdelníky upečené v troubě na plechových trubičkách jsou pouze ozvukem trdelníků původních, které se pekly na rožni, navinuté na kónickém dřevěném válci, jemuž se říkalo trdlo – odtud i název pečiva.
Oříškové řezy podle farské kuchařky
Příprava: 250 g moučkového cukru, 250 g jemně mletých lískových oříšků, 1 vejce.
Na polevu: 250 g moučkového cukru, 2 bílky
Postup: Cukr, lískové oříšky a vejce spojíme do hmoty. Vál lehce posypeme moučkovým cukrem, na kterém po částech vyválíme těsto tzv. na stéblo, tedy asi na 2 až 3 milimetry, rádýlkem rozkrájíme na drobné kousky (nejlépe obdélníčky či lichoběžníky – maximálně 3 x 2 centimetry), které jednotlivě potřeme polevou. Na polevu smícháme cukr s bílky a dlouho je ručně třeme. Pečeme či spíše sušíme v troubě při maximální teplotě 110 °C do mírného zhnědnutí polevy.
Toto pečivo je bez jediného gramu mouky a recept pochází z roku 1920.
Babiččino staročeské linecké
Příprava: 250 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 130 g másla, 1 vejce, kůra z 1/2 citronu, 1 vanilkový cukr, višňová marmeláda
Postup: Z mouky, cukru, másla, vejce, nastrouhané citronové kůry a vanilkového cukru vypracujeme těsto, vyválíme a vykrajujeme různé tvary. Jednu část vykrojíme plnou a do druhé vykrojíme doprostřed malé kolečko. Tedy půl na půl. Pečeme zhruba 15 minut, necháme vychladnout a spojujeme marmeládou.
Sádlové pracny
Příprava: 150 g sádla, 180 g cukru, 280 g hladké mouky, 100 g mletých ořechů, mletý hřebíček a nastrouhaná čokoláda (můžeme vyměnit za kakao)
Postup: Suroviny na pracny smícháme a vypracujeme těsto. Pracny pečeme v předehřáté troubě na 160 °C. Z formiček na pracny je vyklepneme, až zchladnou, jinak se rozpadnou.
Rada čtenářky
"Aby se mi vánoční cukroví dobře vyklepávalo z formiček – pracičky, tyčinky nebo rohlíčky, vždy před vkládáním těsta vytřu prstem formičku moučkovým cukrem a teprve pak dám těsto. Po upečení se cukroví nádherně vyklepává. Je to rada mé maminky a opravdu to funguje," zní rada čtenářky Marty Čvandové.