Město Bohumín

27.12.2013 - Myslel jsem, že už to nedám. Pak jsem se ale podíval před sebe

Zdroj: Přerovský deník
Ročník a číslo: 299
Strana: 3
Autor: Pavel Mašlaň

Zpěvák Pavel Novák řekl Přerovskému a hranickému deníku:

Přerov – Snad patnáctiletá tradice a oblíbenost interpreta, třeba netypicky teplé vánoční počasí, možná kombinace obou zmíněných faktorů. Počet lidí, kteří si v úterý nenechali ujít Štědrodenní koncert Pavla Nováka, se odhaduje jen těžko. Zcela zaplněné náměstí TGM v Přerově ale už během vystoupení s povděkem glosoval i samotný zpěvák. Nejen o milém vánočním překvapení v podobě vysoké návštěvy se Pavel Novák zmínil i v rozhovoru pro Přerovský a hranický deník, který poskytl jen pár minut po zazpívání poslední písně svého představení.

  • Překvapil vás ten zájem lidí, kteří na letošní koncert přišli?

Překvapujeměto vlastně každý rok. Špatně jsem spal, protože jsem nevěděl, jestli lidi přijdou, nebo ne. To člověk nikdy dopředu nemůže odhadnout. Dnes (v úterý)měto úplně šokovalo.

  • Takže jste si letošní Štědrodenní koncert užil?

Ze začátku se mi moc dobře nezpívalo. Pak ale, možná to bylo těmi lidmi, se hrdlo nějak otevřelo a koncert jsem si užil naprosto luxusně. Pokud ti lidé budou chodit, tak já za sebe můžuslíbit, že dokud budu zdravý, tuto tradici budu ctít.

  • Zapůsobila tedy ta často zmiňovaná energie mezi zpěvákem a posluchači?

Mezi zpěvákem a publikem určitě něco proudí, funguje. Asi u čtvrté písničky jsem si myslel, že už to nedám, a dokonce jsem přemýšlel, které písničky budu vypouštět. Nakonec ale fantasticky vyšly právě ty písničky, ze kterých jsem měl největší strach.

  • Čím to bylo, že jste se u té čtvrté písničky cítil tak špatně?

Nevím. Říkal jsem si, že na to užnemámsílu. Mámeza sebou dvě měsíce, během kterých proběhla spousta koncertů pro děti a pro dospělé, pak i vánoční koncerty. Stálo to hodně nervů. Dnes to zpočátku nešlo, pak jsem se ale podíval před sebe a uviděl jsem ty lidi. Prostě to nakonec klaplo a jsem za to šťastný.

  • Letos šlo už o patnáctý ročník vašich koncertů. Stalo se vám někdy v minulosti, že by jste ten Štědrý den raději strávil jinde než na přerovském pódiu?

Přiznám se, že první ročníky se mi do toho moc nechtělo. Tehdy jsem si říkal, že každý by měl být doma. Když ale začnete chápat, že právě kvůli vámněkam přijde tolik lidí, takvámto dodá hrozně moc síly.

  • Tentokrát panovalo netypicky slunečné počasí, možná i to přimělo některé lidi k návštěvě koncertu.

Počasí té návštěvě určitě přispívá. Někdy se totiž stane, že zrovna prší a tolik lidí nepřijde. Ale nedá se to zdůvodňovat jen tím počasím. Zažil jsem i roky, kdy pršelo, a náměstí bylo stejně plné. Jednou bych si přál, aby svítilo sluníčko a byl tady i sníh.

  • Jak u vás proběhne Štědrý večer?

Samozřejmě povečeříme a rozbalíme dárky, to už je tradice. O půl osmé se ale budu muset sbalit. Neužiju si toho večera úplně naplno, protože jedu do Bohumína, kde mám čtyřicetiminutové vystoupení. Vdalších dnech se vypravím na chalupu, kde bych si chtěl trochu odpočinout. Ten nabitý program ale bude pokračovat i na konci tohoto roku, letošní Vánoce tedy volna moc nemám. Snad si ho více užiju po Novém roce.



    Městský úřad