Město Bohumín

13.6.2014 - Zamete vyhláška se zloději kovů? Obce doufají

Zdroj: Klatovský deník
Ročník a číslo: 137
Strana: 3
Autor: Milan Kilián

Města z Klatovska zaujala nová vyhláška, jejímž cílem je konečně zatočit s poberty
Téma Deníku

Klatovsko – Se zloději kovů, kteří jim už roky ničí město, se jako jedni z prvních v republice rozhodli rázně vypořádat zastupitelé v Bohumíně na Karvinsku. Přijali vyhlášku, která říká, že obyvatelé města budou moci od ledna příštího roku odevzdávat kovy pouze do městských sběrných dvorů, a to zdarma. Kovy už nebude možné dávat k výkupu do komerčních sběren. Bohumínští zastupitelé by mohli být vzorem i pro města a obce na Klatovsku, která také bojují s nenechavci a s majiteli sběren, kteří jsou kvůli svému zisku ochotni vykoupit cokoli. Myšlenka zaujala například v Klatovech nebo v Sušici, naopak Horažďovice podle svého starosty Karla Zrůbka nic takového nepotřebují. "Uvědomujeme si, že neřešíme příčinu, ale následek. Nechtěli jsme však sedět se založenýma rukama. Naši strážníci řeší denně krádeže kovů a podle statistik bohumínské sběrny vykoupí za čtvrt roku 500 tun kovů," řekl ČTK bohumínský místostarosta Lumír Macura. Dodal, že porušení vyhlášky bude klasifikováno jako přestupek. Její dodržování budou hlídat nejen městští strážníci, ale i pracovníci odboru životního prostředí.

"Opatření nesměřuje proti majitelům sběren. Ty o odevzdané kovy nepřijdou, prodáme jim je. Výtěžek z prodeje použijeme buď na navýšení počtu veřejně prospěšných pracovníků, anebo na snížení ceny za odpad. Stavební firmy nebo kovoobráběči budou moci komerční sběrny využívat stejně jako teď," podotkl Macura. Podle něj město podobu vyhlášky konzultovalo s ministerstvem vnitra tak, aby nebyla právně napadnutelná. K dispozici má už nyní stanovisko odboru dozoru ministerstva vnitra, podle něhož jsou jednotlivá ustanovení vyhlášky i vyhláška jako celek v souladu se zákonem o odpadech.

Systémové to není. Ale může to pomoci

Informace o bohumínské vyhlášce jsou úplně čerstvé,atak o ní starostové z Klatovska ještě nemají podrobné informace. Mnohé z nich ale přesto hned zaujala. "Není to systémové řešení. Je to, jak se říká, tahání kočky za ocas. Na druhou stranu si ale myslím, že pokud to bude legislativně v pořádku a povede to k tomu, že se alespoň částečně zamezí drobné kriminalitě, pak to určitě stojí za zvážení a mohli bychom se tím v Sušici také zabývat. Je to jedna z možností, jak situaci zlepšit," řekl Deníku sušický starosta Petr Mottl. Podobně uvažuje i jeho klatovský kolega Rudolf Salvetr.

"Zásadní problém vidím v tom, že některé sběrny jsou schopny vykoupit například poklopy na kanály s městským znakem,ato jen pro svůj zisk, nebo že vykupují zboží v noci. To by se mělo vyřešit systémově a mělo by se to sběrnám celorepublikově znemožnit. Pokud se ale situace nebude řešit systémově, pak je zmíněná vyhláška jednou z cest, jak město může problém řešit samo," řekl Salvetr. Vyhláška by mohla být prospěšná i pro malá městečka. Například v Janovicích nad Úhlavou, kde je velká sociální ubytovna, se s krádežemi kovů potýkají velmi často. "Bohumínskou vyhlášku neznám, ale obecně mohu říci, že jakékoli opatření, které je ku prospěchu věci, bychom určitě přivítali. Pokud to bude fungovat, jsme ochotni udělat cokoli," reagoval janovický starosta Michal Linhart.

Naopak skeptikem je starosta Horažďovic Karel Zrůbek. Jeho město podle něj žádnou takovou vyhlášku nepotřebuje, neboť žádné výraznější problémy se zloději barevných kovů nemá, a navíc si myslí, že podobná vyhláška nemůže uspět. "Já jsem přesvědčen, že tato vyhláška bude napadnuta a soudem zrušena," uvedl Zrůbek, podle něhož by navíc taková vyhláška mohla přinést to, že občané budou železo házet do popelnice, místo aby ho zdarma odevzdali v městské sběrně.

---

Pohled policie

Krádeže barevných kovů na Klatovsku:

  • v domech vytrhané elektroinstalace ze zdí (především neobývané stavby nebo stavby v rekonstrukci)
  • v rodinných domech i v rozestavěných objektech
  • odcizené radiátory a přívody
  • na volných prostranstvích, kde není oplocení (pastviny, louky)
  • krádeže součástí zemědělských strojů
  • prodlužovací kabely
  • elektromotory
  • transformátory
  • přerušení dodávky elektrického proudu

"Pachatelé krádeží železa i barevných kovů prodávají odcizené věci ve výkupnách surovin. Získané finanční prostředky používají pro vlastní potřebu. V několika případech byly odcizené věci zjištěny ve výkupnách kovů," uvedla Dana Ladmanová z klatovské policie.



    Městský úřad