Zpravodajství
14.7.2014 - Minipivovarům se dobře daří
Zdroj: Karvinský deník
Ročník a číslo: 162
Strana: 1
Autor: JANUSZEK, Tomáš (toj)
Pivovarnictví i v malém je dobrý byznys, říkají majitelé minipivovarů.
Deník sleduje
KARVINSKO, REGION – Kdo pivo vaří, tomu se dnes daří. Poněkud pozměněné české přísloví asi nejlépe vystihuje situaci malých soukromých pivovarů. Ty rostou doslova jako houby po dešti a jejich počet zřejmě ani zdaleka není konečný. V Moravskoslezském kraji funguje momentálně okolo třiceti malých pivovarů, a jak se shodují majitelé těch stávajících, prostor pro vznik dalších tady prý stále je.
"Pokud se bavíme o takzvaných hostinských pivovarech, které vaří pro vlastní potřebu a kromě čepu něco málo prodávají třeba v PET láhvích nebo malých soudcích, těch může klidně vzniknout i několik desítek a všechny by se měly uživit. Problém je, když někdo vaří pivo především s cílem prodávat ho mimo vlastní restauraci a snažit se konkurovat středním nebo velkým pivovarům. V tomto segmentu je, myslím trh nasycený a ne všichni situaci ekonomicky ustojí," říká člen prezidia Českomoravského svazu minipivovarů Radovan Koudelka. Jako vlastník minipivovaru Pikard v Ostravě-Zábřehu situaci v novodobém pivovarnictví dobře zná. S vařením piva na Zámku Zábřeh začínal v roce 2007, ovšem jak říká, boom přišel až v posledních dvou třech letech. "Lidé konečně přišli na chuť jiným pivům než z velkých produkcí a oblíbili se malé pivovary," dodává Koudelka. Karvinsko dlouho "odolávalo" vaření piva v malých provozovnách či přímo v hospodách.
Čtyři pivovary
První soukromý "pivovar" vznikl v roce 2011 v Bohumíně, kde David Janoszowski začal vařit Skřečoňského žabáka v upraveném stavení za svým domem. "Pivo podomácku vařil už dřív můj otec. Když mu je známí, kteří ochutnali, chválili, napadlo nás vařit pivo na prodej," říká Janoszowski. Několik druhů "žabáka" nabízí v PETláhvích, anebo jej točí několik restaurací v Bohumíně, v Ostravě či Karviné. V Karviné trvalo obnovení tradice vaření piva poměrně dlouho. Zato teď tu fungují hned pivovary dva. V restauraci Ovečka v Ráji vaří od loňského září Larische, a jak potvrzuje manažer pivovaru Radim Vejo, byla to správná volba. "Restauraci se zvedl obrat o 70 procent, v pátky a soboty se v restauraci musí objednávat stůl, máme pořád plno," říká spokojeně. Druhý pivovar vznikl v místě, kde se už v minulosti pivo vařilo. V nevyužité garáži vedle restaurace Bečky ve Fryštátě se vaří – zatím ve zkušebním provozu – Karvinské pivo.
"Stabilně chceme vařit dva druhy piva, jedenáctistupňový Fryštátský ležák a polotmavou třináctku speciál," říká Stanislav Pawera z Městského karvinského pivovaru. Historicky první pivovar vznikl před pár měsíci v Havířově. Jmenuje se Venuše a vaří ve stejnojmenné restauraci v Podlesí. "Jsme teprve na začátku, ale situace se zná dobrá. Lidé si zvykají na nové pivo a návštěvnost se zvyšuje. Zatím co uvaříme, prodáme ve vlastní restauraci s kapacitou cca 200 míst," říká majitel pivovaru Miloslav Prokop.
Zatímco ve třistatisícové Ostravě fungují pouze tři pivovary, radikálně odlišná situace je například na Frýdecko-Místecku. V horských oblastech, ale i mimo ně funguje nejméně deset minipivovarů. Mezi nejvyhlášenější patří Koníček ve Vojkovicích, Beskydský pivovárek v Ostravici nebo Lašský pivovar v Kozlovicích. Jejich provozovatelé neskrývají, že se jim daří a říkají, že i tak je prostor pro další a další minipivovary.