Město Bohumín

17.9.2014 - V boji se zloději kovů mají města z kraje náskok

Zdroj: Mladá fronta Dnes
Ročník a číslo: 218
Strana: 1
Autor: Markéta Radová

Stop krádežím kovů či třeba nepostižitelnosti autorů opětovných přestupků. Petici, která to žádá, schvalují i města v kraji. Některá mají díky vyhláškám náskok.

KARVINÁ - Byla to pořád ta samá písnička. V Karviné opakovaně mizely měděné okapy a parapety z historické budovy radnice. Bral je tentýž člověk, kterého strážníci dopadli při třetí krádeži. Ve stejném městě taky zloději záhy po opravě jednoho z náměstí dvakrát po sobě ukradli kovové poklopy od kanálů... "Řešili jsme i případ sběrače kovů, který byl schopen nakrást a do sběrny odevzdat během dvou měsíců kovy za téměř 150 tisíc – a to pobíral dávky," uvedla mluvčí Karviné Šárka Swiderová. Město teď přitvrdilo. Zastupitelé včera schválili vyhlášku, která od 1. ledna zakáže fyzickým osobám odevzdávat do komerčních sběren kovy, ale i papír a další využitelné složky odpadu. "Povoleno to bude jen právnickým osobám – firmám," dodala Swiderová. Karviná se tak připojila k Bohumínu, Rychvaldu nebo například Dolní Lutyni, kde už podobnou vyhlášku schválili. "Dnes nastavený kontrolní systém sběren není účinný. Vyhláškou jdeme na hranu zákona, to víme, ale předpokládám, že se k nám připojí i další obce v okolí," sdělil karvinský primátor Tomáš Hanzel.

Ve svém tažení, které ovšem vyvolává negativní odezvu u provozovatelů sběren, města a obce na Karvinsku předbíhají radnice z dalších míst země. Řada z nich se v současnosti připojuje k petici iniciované Svazem měst a obcí. Signatáři apelují na Parlament a vládu, ať je co nejrychleji přijata novela zákona o odpadech, která zakáže výkup kovů od fyzických osob – a povolí jej jen firmám na základě bezhotovostní platby. Žádají i zavedení centrálního registru přestupků, který by zamezil nepostižitelnosti autorů opakované drobné kriminality. A žádají třeba i o to, aby stát kladl větší důraz na veřejně prospěšné práce a znovu zavedl veřejnou službu. "Zatím je pod peticí podepsáno minimálně pět set lidí. Dá se ale čekat, že podpisy budou přibývat s blížícím se termínem zasedání, který je 10. října," řekla mluvčí Svazu měst a obcí Štěpánka Filipová. Z radnic, jež se k petici připojily, zmínila třeba Brušperk či Vendryni. Petice má například i podporu Bruntálu. "Plně ji podporuji, hned jsem podepsal. Města nemají možnosti, jak zlepšit vymahatelnost práva, účinněji trestat přestupky, nemůžeme ani ovlivnit demotivační rozdělování dávek či byznys s ubytováváním často problémových lidí," řekl starosta Bruntálu Petr Rys.

Obyvatelé Bruntálu mohou petici podepsat v městském informačním centru, na recepci městského úřadu, či si ji stáhnout na webu města, vytisknout a podepsané archy doručit do infocentra či na radnici. S iniciativou Svazu měst a obcí se ztotožňují i představitelé Karviné. "Je vidět, že tlak na stát je z mnoha stran. Nyní jsme přijali příslušnou vyhlášku a chceme, aby stát změnil zákony," uvedl Tomáš Hanzel. V tom, zda zákonodárci přání starostů vyhoví, či ne, by mohlo být jasněji už brzy. Včera totiž začala schůze Sněmovny, na které mají poslanci projednat tematiku výkupu kovů. Vyhlášky zamezující sběrnám vykupovat kovy od fyzických osob vítá například i sekretář Svazku měst a obcí okresu Karviná Česlav Valošek. "Omezí to krádeže věcí, které ohrožují životy a zdraví lidí," myslí si Valošek. Třeba ředitel pro správu společnosti Trojek, která jednu ze svých sběren provozuje v Bohumíně, už dříve řekl: "Bude to pro nás znamenat výrazný pokles příjmu kovového odpadu, který jsme se již nyní zavázali odevzdat našim odběratelům." "Komerční sběrny o odevzdané kovy nepřijdou, prodáme jim je," reagoval místostarosta Bohumína Lumír Macura. Vyhlášku omezující výkup kovů chystá i Ostrava. Návrh magistrát rozešle obvodům.

FAKTA

Co nařizuje vyhláška

Od 1. ledna nebudou moci jednotlivci v Bohumíně, Karviné, Rychvaldu nebo například v Dolní Lutyni do komerčních sběren odevzdávat kovy a starý papír. Sběrny tento materiál vykoupí jen od právnických osob, tedy firem. Lidé jej budou moci odevzdat v městských sběrných dvorech. "Tlak na stát je z mnoha stran. Nyní jsme přijali příslušnou vyhlášku a chceme, aby stát změnil zákony."


Související články

V Bohumíně chtějí revoluční vyhláškou zkrotit zloděje kovů 17.3.2014

V Bohumíně chtějí revoluční vyhláškou zkrotit zloděje kovů

Bohumín, Rychvald i Dolní Lutyně nechtějí krádežím kovů jen nečinně přihlížet, ale rozhodli se jednat. Přicházejí s revolučním krokem. Úpraví své obecně závazné vyhlášky tak, aby lidé nesměli kovy odevzdávat v komerčních sběrnách, ale pouze v městských sběrných dvorech, a to zadarmo.
Konec výkupu kovů ve sběrnách 24.3.2014

Konec výkupu kovů ve sběrnách

Velmi mě zaujal krok města Bohumín na omezení prodeje kovů. Má úprava obecní vyhlášky oporu v zákoně? Neobáváte se, že váš návrh skončí u soudu, stejně jako třeba zákazy pití na veřejnosti nebo zákazy prostituce v obci?
Sběrny a zrušení výkupu kovů v Bohumíně 25.3.2014

Sběrny a zrušení výkupu kovů v Bohumíně

Dovoluji si navázat na Vaši tiskovou zprávu k "revoluční" obecně závazné vyhlášce města Bohumína a poslat Vám několik doplňujících otázek. S podobnými otázkami jsem se už obrátil i do Dolní Lutyně a do Rychvaldu a píšu v té věci i na ministerstva vnitra, průmyslu a obchodu i životního prostředí.
Zloději kovů ukradli únikové dveře podél dálnice, to zabíjí zvěř 2.5.2014

Zloději kovů ukradli únikové dveře podél dálnice, to zabíjí zvěř

Protihlukové stěny na dálnici i dálničním přivaděči v Bohumíně jsou už téměř dva měsíce bez kovových masivních dveří, a to po obou stranách. Z únikových východů totiž pobrali značný počet z nich bezohlední zloději.
Od nového roku s kovy jen do městských sběrných dvorů 10.6.2014

Od nového roku s kovy jen do městských sběrných dvorů

Zastupitelé Bohumína jako první v republice řekli „stop“ zlodějům kovů. Schválili totiž úpravu své obecně závazné vyhlášky o odpadech tak, že Bohumíňáci už nebudou moci odevzdávat kovy do komerčních sběren, ale pouze do městských sběrných dvorů, a to zdarma. Novinka začne platit od nového roku.
Zostřený dohled omezil krádeže kovového materiálu 16.7.2014

Zostřený dohled omezil krádeže kovového materiálu

Dva měsíce zostřeného dohledu přinesly své ovoce. Městští strážníci se v dubnu a květnu nad rámec běžných možností zaměřili na krádeže kovového materiálu. Zloděje ve více než 20 případech lapili za límec ještě předtím, než překročili bránu sběrny.
Boj Bohumína s krádežemi kovů 10.7.2014

Boj Bohumína s krádežemi kovů

Připravuji článek s tématikou sběračů kovů a zaujala mě informace o tom, že jste schválili úpravu své obecně závazné vyhlášky o odpadech tak, že Bohumíňáci už nebudou moci odevzdávat kovy do komerčních sběren revoluční vyhláškou. Libí se mi, že je snaha problém řešit. A měl bych k tomu otázky...

    Městský úřad