Město Bohumín

24.9.2014 - Švédsko mi dalo jiný pohled na florbal

Zdroj: Moravskoslezský deník
Ročník a číslo: 224
Strana: 17
Autor: David Hekele

Martina Čapková se po roce ve Švédsku vrátila pomoci Herbadentu zpět na extraligový trůn a říká:

Ostrava – Kádr florbalového vicemistra – Herbadentu Praha – prošel v létě značnou obměnou. Řeklo by se, že možná až generační. Odešly reprezentantky v čele s Terezou Urbánkovou či Anet Jarolímovou, které klub nahrazuje dravým mládím z juniorského týmu. Jednou z hráček, na kterou bude několikanásobný mistr v cestě za návratem na extraligový trůn velmi spoléhat, je Martina Čapková. Kapitánka národního týmu se po roce ve švédském KAIS Mora rozhodla vrátit a měla by být oporou, která omlazený tým povede k úspěchům. "Už se na začátek extraligy těším. Máme ale nový tým, nejsme sehrané, takže nám to bude chvilku trvat, než budeme hrát podle představ," říká Martina Čapková.

  • Co vás vedlo k rozhodnutí vrátit se zpět do Česka?

V mém případě to byly hlavně studijní důvody, jelikož potřebuji dodělat bakaláře a nešlo to dálkově, takže návrat byl nutný.

  •  V čem vás obohatilo švédské angažmá?

Určitě mi dalo úplně jiný pohled na florbal. Z toho budu chtít v budoucnu těžit a věřím, že díky tomu budu moct více pomoci Herbadentu i národnímu týmu.

  • Měla jste možnost zažít tamní Superfinále. Můžete jej srovnat s tím v Čechách?

Jelikož jsem nenastoupila, tak se mohu zmínit pouze o atmosféře, která byla porovnatelná. Jak se říká, že švédští fanoušci jsou nudní, tak z našeho města tam přijel opravdu kotel, který vytvořil atmosféru, na kterou jen těžko zapomenu. Byl to velký zážitek.

  •  Dojem vám zřejmě kazí fakt, že jste prohrály.

Bohužel, bylo to se smutným koncem. Abych se přiznala, tak pro mě to, že jsme nevyhrály, nebyla taková katastrofa jako pro spoluhráčky. Ty na něj dlouho dřely a opravdu by si jej zasloužily. Doufám alespoň, že jim to vyjde letos.

  • U nás se v poslední době mluví o tom a některé kluby na to tlačí, aby se Superfinále zrušilo. Zaregistrovala jste to?

Ano. Bohužel, nevidím do financí a podobných věcí, které jsou s tím zřejmě spojené, ale jsem určitě pro zachování Superfinále. Těch aspektů, podle kterých se to posuzuje, je ale tolik, že se mi to těžko hodnotí.

  • V rámci reprezentačního srazu jste se ještě před soustředěním zúčastnila turnaje Bospor Women's Cup v Bohumíně a Ostravě, kde se sešlo to nejlepší, co český ženský florbal nabízí. Jak jste si jej užila?

Jako reprezentace jsme vyhrály, což je povzbuzující, byť je výsledek trochu zkreslený, protože v každém zápase za nás hrály hráčky z jiných klubů. Mě docela překvapilo, že jsme dokázaly zahrát tak, jako jsme zahrály. Díky tomu střídání to bylo trochu zmatečné, většina hráček přeskakovala ze systému na systém, za to je obdivuji.

  • Herbadent na turnaji nehrál, takže vám se "plovoucí systém" vyhnul.

Ano, já to měla jednodušší, jelikož jsem hrála pouze za nároďák. Smekám ale před holkama, které to střídání musely podstoupit a zvládly to. Jinak ale musím říct, že nová hala v Bohumíně je výborná. Vyhovovalo mi i to, že třeba ubytování jsme měly hned vedle v Penzionu ve věži, takže to byla paráda.

  • Jak se vlastně tak zkušená hráčka těší na extraligový kolotoč?

Hodně. Bude to zajímavá sezona. V Herbadentu skládáme nový tým, který se musí zajet, takže nám to bude chvilku trvat, než začneme hrát podle představ. I fyzickou část časujeme na trochu pozdější dobu a fázi sezony. Zatím jsme tak ve třech čtvrtinách přípravy.

  • Je český vicemistr silnější než v minulém ročníku?

Je pravda, že odchody nás hodně zasáhly. Na druhé straně se nám je povedlo nahradit. Sice ne individualitami, protože hráčky jako Anet Jarolímová nebo Tereza Urbánková se nahrazují těžko. Spíše kolektiv je čistší, stmelenější, týmovější. Věřím, že zápasy se to bude posouvat dál a mladé hráčky si budou od nás zkušenějších brát to dobré a to přispěje k jejich růstu.

  • Budete tedy spoléhat více na tým než kvalitu jednotlivců?

Přesně tak. Vždy tým zasáhnou konflikty a výměny názorů, a pokud máte tým plný velkých individualit, tak to může být o to složitější. To podle mě potká holky v Chodově. Když ne v základní části, tak určitě v play­off. Vždy, když jde do tuhého, tak se pozná, jaký jste tým.

  • Budete spoléhat i na to, že Chodov podlehne tlaku a očekáváním, které na jeho hráčky budou kladeny?

Sice mají kádr plný zkušených reprezentantek, ale právě jako tým ještě nic nevyhrály. U nás těch hráček, jež zažily nejlepší léta, také moc není, ale až se vrátí Denisa Bělá, Dominika Šteglová a Kristýna Jílková, tak budeme mít dvě lajny, které se budou moci měřit s nejlepšími a konkurovat třeba Vítkovicím.

  • Je chuť vyhrát extraligu a vzít tak po roce titul Vítkovicím větší, než kdyby Herbadent vyhrál i minulý ročník a soutěži tak vládl pět let po sobě?

To určitě! Já sice nezažila to prohrané Superfinále, ale koukala jsem na to na notebooku a měla jsem neskutečné nervy. Myslím si ale, že holky teď budou mít do toho větší chuť.

  • Patříte mezi nejzkušenější a měla byste tým táhnout. Jste připravená na to, že ponesete velký díl zodpovědnosti a mladé hráčky právě na vás budou spoléhat?

Ano. My zkušenější už máme rozděleny úkoly a víme, co na nás stojí. Budeme samozřejmě chtít do toho zapojit i ty mladší, aby si nemyslely, že to vše potáhneme jen my. Každopádně je to postavené tak, že my starší musíme udělat největší díl práce.

  •  Konkurenti budou opět ti stejní, nebo čekáte, že se jejich řady rozšíří?

Myslím, že ne. Ať si třeba Elite říká cokoli, tak do první čtyřky určitě nezasáhne. V případě Bohemky těžko říct. Viděla jsem je hrát na Czech Open a moc mě to nezaujalo. Podobně Chodov, který má před sebou mnoho práce. Záleží, jak se k tomu postaví. Uvidíme.

"Ať si třeba Elite říká cokoli, tak do první čtyřky určitě nezasáhne. V případě Bohemky těžko říct. Viděla jsem je hrát na Czech Open a moc mě to nezaujalo." Martina Čapková, florbalová reprezentantka



    Městský úřad