Město Bohumín

23.12.2014 - Koledy jsou klipy o Vánocích

Zdroj: Právo
Ročník a číslo: 299
Strana: 10
Autor: Pavel Karban

EMERITNÍ BISKUPKA CÍRKVE ČESKOSLOVENSKÉ HUSITSKÉ JANA ŠILEROVÁ:

Knězem je od roku 1974, působila ve Vratimově, Kunčicích pod Ondřejníkem, Frenštátě pod Radhoštěm, od roku 1984 je farářkou v Rychvaldu a Bohumíně. V letech 1999 až 2013 byla olomouckou biskupkou, první ženou v biskupském úřadu v postkomunistické Evropě.

  • Co vy a Vánoce?

Prosím vás, položte mi lepší otázku. Co asi dělá farář o Vánocích? Kněz slouží každý den, pro nás jsou to dny pracovní, lépe řečeno služební. V jedné věci je tomu možná jinak. Nestáváme se tak často obětí toho vnějšího šílenství, které je ale zbytečné, a záleží jenom na každém, jak si Vánoce udělá. Když někdo říká: Už aby bylo po Vánocích, tak sám o sobě vypovídá, že se mu smrskly do vaření, pečení, uklízení, shánění, lítání po obchodech. To potom nejsou Vánoce.

  • Nejsou dnešní Vánoce jiné svátky, než jak si je pamatujeme z dětství?

Dětská paměť uchovává Vánoce jinak. Já si pamatuju Vánoce z 50. let minulého století. Byly chudé, ale pořád znamenaly advent – zpověď – kostel – narození Krista Pána. A jak vy si je pamatujete? Kolik vám je let?

  • Dvaačtyřicet.

To jste zrovna jako moje dcera. Vy si z Vánoc jako dítě nemůžete pamatovat, že vaše maminka stála fronty na mandarinky, banány, punčocháče, vajíčka, toaletní papír, skoro na všechno. Takže když dneska lidé stojí nějakou krátkou frontu někde na poště a nadávají, ztratili paměť. Nejen ve starší generaci, ale i v nás narozených po válce byla náboženská výchova dost hluboko vložená. Když se dnes zeptáte, co to jsou Vánoce, lidi ani nevědí, že je to svátek narození Ježíše Krista, že je to symbolické datum historické postavy Ježíše z Nazareta. V těch 50. letech to lidé věděli. Co potom udělal komunistický režim? Řečeno zjednodušeně slovy Zápotockého: Ježíšek zestárl a je z něho děda Mráz. A vidíte, jak to všechno vzalo za své. Zestárl Zápotocký a je někde na pravdě Boží, předpokládejme. Děda Mráz je kdovíkde v Kremlu a Ježíšek je tady pořád. Komunistický režim v tom nadělal paseku, ale vidíte, že marně. Dva tisíce let se tady pořád slaví narození Krista Pána. Bůh je věčný a Kristus je přece jen slavnější než John Lennon. I když Lennona miluju. (úsměv)

  • Jste duchovní Církve československé husitské. Nakolik se Vánoce v Církvi československé husitské liší od Vánoc římskokatolických?

V ničem, Vánoce všech křesťanů jsou stejné. Narození Krista Pána, jesličky, betlém, Marie, Josef. Jde o základní zvěst. Pro dnešní dobu možná důležitější než jindy: Nebojte se, dnes se vám narodil Spasitel! Protože strach je svazující. Je to asi nejhorší skutečnost lidského života: od strachu mít odvahu říct, co si myslím, až po strach z toho, že umřu a co bude. Strach je hrůzný. Proto ono: Nebojte se! Když už lidé shánějí po obchodech, tak ať poslouchají koledy, které ze všech stran zní, protože to jsou teologické klipy, které vypovídají, o co o Vánocích jde. A není to mít se dobře, usmažit kapra, mít volno, nechodit do práce, do školy. Jde o radost z narození Spasitele. Nedávno jsem viděla vánoční stromek, na jehož špici byla vločka. Co to je? V Betlémě vločka těžko byla, tam nebyl ani vánoční stromek. Vločka nahradila betlémskou hvězdu. A tehdy jsem si uvědomila, jak plíživě a nenápadně vyprazdňujeme své duchovní dědictví. Neuvědomujeme si, jak neblahé důsledky pro naši civilizaci to v budoucnosti může mít.

  • Jste duchovní a žena. Takže když jste měla děti doma, jaké jste měli Vánoce?

Jasně, to jsem pekla, vařila, smažila. Bylo to úplně stejné jako v jiných rodinách.

  • Jak jste to stíhala? Dalo se to stihnout?

Všechny ženy to přece stihnou. Kdysi i dnes.

  • Jaké vánoční zvyky držíte?

Všechny, pocházím z jižní Moravy, z katolické rodiny. V každém případě základní osou byla cesta do kostela.

  • Chodili jste i na roráty?

To ne, to se po dětech nechtělo.

  • Jak budete trávit letošní Štědrý večer?

Mohla bych chodit do rodin, raději ale zůstávám na Štědrý večer sama, s Terezou z Avily, z té si čtu. Pak salát, řízek. A v osm hodin se už začínají trousit z celého okolí ovečky a to je radost. V Rychvaldu máme půlnoční v devět večer, aby se zase dostali lidi domů.

  • Řízek, nebo rybu?

Z našeho místního rybářství kluci vždycky dovezou rybu. Ostatně ryba, řecky Ichthys, znamená: Ježíš Kristus, Syn Boží, Spasitel. A cukroví stejně nejím, i když mi hodné ovečky napečou. Na Silvestra, kdy mám narozeniny a všichni mi přijdou gratulovat, to zase snědí. Prostě pro křesťana leží Vánoce v něčem jiném. Nejde o to, si je užít, ale prožít. A to je na každém z nás. Jak si to uděláte, takové to máte. Okna vás přežijí, ale radost a čas, který jste nevěnovali třeba dětem, rodině a bližním, ten nevrátíte.

Prostě pro křesťana leží Vánoce v něčem jiném. Nejde o to, si je užít, ale prožít

Foto: Vánoce jsou pro Janu Šilerovou dny pracovní, resp. služební.
Foto PRÁVO – Pavel Karban


Koledy jsou klipy o Vánocích - Zvětąit
Velikost: 500 x 319 bodů - 60 kB

Pro detail článku/fotky klikněte na danou zmenšeninu fotografie.

    Městský úřad