Město Bohumín

13.2.2015 - Jde o bezpečí lidí. Majitelé objektů na to ale neslyší

Zdroj: Karvinský deník
Ročník a číslo: 37
Strana: 3
Autor: Michaela Zormanová

Databáze zpustlých objektů v Bohumíně nyní čítá 21 budov. Město je často musí odstranit na vlastní náklady.

Bohumín – Zchátralé či neudržované stavby hyzdí město a ohrožují obyvatele. Radnice se situaci snaží řešit jednáním s majiteli, ovšem pokud domluva není možná, neváhá udělit majiteli pokutu. Jenže ani to mnohdy nepomáhá. Příkladem budiž budova v Žižkově ulici naproti Základní umělecké škole. "Majitel dostal už několik pokut za narušování vzhledu obce a neuposlechnutí výzev. Další spis s pokutou, že neplní povinnosti vlastníka, řeší po jeho odvolání krajský úřad. Město i někteří podnikatelé s ním dokonce několikrát jednali o prodeji nemovitosti. Bezúspěšně, nemá o něj zájem," osvětlila situaci bohumínská mluvčí Lucie Balcarová. Kvůli nešťastné poloze budovy naproti Základní umělecké škole je dům nebezpečný především pro děti, které občas do jeho útroby zavítají. "Minulý týden dostal vlastník domu příkaz, aby zabezpečil všechny otvory v domě proti vniknutí. Pokud k tomu nedojde, čeká ho opět přestupkové řízení a pokuta," uvedla Balcarová s tím, že v tomto případě by zabezpečení provedlo na vlastní náklady město a náklady by pak po majiteli vymáhalo.

Demolice stojí město miliony

Ani tento postup není ve městě ojedinělý. Radnice na vlastní náklady zdemolovala například bývalý mlýn ve Starém Bohumíně nebo po povodních v roce 2010 dům ve Skřečoni. V takových případech se město snaží náklady na majitelích vymáhat, často ale neúspěšně. "Například u zchátralého mlýna pro nás byla bezpečnost lidí prioritou. Majitel mlýna byla firma v insolvenci, tudíž nebyla šance, že by demolici, která přišla na půl milionu korun, zaplatila," říká starosta Bohumína Petr Vícha.

Město peníze zpětně vymáhá

Město v současnosti usiluje alespoň o kompenzaci nákladů za demolici tím, že by mu připadl pozemek, na kterém mlýn stál. "Problém je v tom, že řízení trvá mnoho let," dodal starosta. Stejná situace zřejmě nastane i u dvou dalších objektů. K zemi totiž půjde ruina rodinného domu ve Vrbické ulici. "Nařídili jsme odstranění stavby, protože ohrožuje zdraví a bezpečnost," okomentoval vedoucí stavebního odboru bohumínské radnice Libor Radiňák.

A opět je tu podobný problém. "Na domě váznou exekuce, vlastník zmizel neznámo kam, a tak se demolice na vlastní náklady ujme město. Přijde to zhruba na 220 tisíc a bourat se začne v únoru," doplnila mluvčí Balcarová. K podobnému osudu má nakročeno i zchátralý a navíc vyhořelý rodinný dům ve Skřečoni. "Budoucnost domu je nejistá nejen kvůli počínání jeho dosavadních nepřizpůsobivých obyvatel, ale především kvůli jeho vlastníkům. Ruina totiž připadla jako dědictví ještě nezletilým dětem z druhého konce republiky," uvedla Balcarová. Město tak zřejmě bude muset i v tomto případě sáhnout do vlastní kapsy.


Související články

Neudržované stavby v Bohumíně 5.2.2015

Neudržované stavby v Bohumíně

Obracím se na Vás s dotazem ohledně polorozpadlé budovy v Bohumíně naproti ZUŠ. Údajně je v tomto stavu již dlouhý čas a město se majitele snažilo neúspěšně kontaktovat. Udělilo se prý i několik pokut, ale situace se nemění...

    Městský úřad