Město Bohumín

3.7.2015 - Stále věřím, že se Baník zvedne ze dna

Zdroj: Karvinský deník
Ročník a číslo: 154
Strana: 19
Autor: David Hekele

V rozhovoru pro Deník se bývalý obránce ostravského klubu Aleš Neuwirth vyjádřil k sezoně v Bohumíně, trénování i Baníku Ostrava a říká:

Ostrava, Bohumín – Často končil zápasy s úsměvem na rtech, který však více než radost symbolizoval nechápavost. Nechápavost nad tím, jak jeho Bohumín dokáže hrát – nebo spíše nehrát.

Trenér Aleš Neuwirth ví, že jestli se chce Bohumín zvednout z letošní patnácté příčky, musí se v létě mnoho změnit. "Primárně musí přijít noví hráči a vytvořit se konkurence. Věřím, že to bude ku prospěchu týmu, protože nikoho z nás nebaví hrát ve spodních patrech tabulky a strachovat se do posledního kola o záchranu," má jasno Neuwirth.

- Po ukončení hráčské kariéry je Bohumín vaše první trenérské angažmá. Jaké z něj máte pocity?

Co se týká zkušeností, tak je teprve sbírám a jsem na začátku trenérské kariéry. Ještě si zvykám, ale je to i o klucích. Někdy přijde na trénink patnáct lidí, jindy jen pět. Je tak jasné, že těžko uděláte určité typy tréninků. Prostě musíte improvizovat.

- Opravdu je situace tak zoufalá?

Abych řekl pravdu, tak pomalu ani nevím, co říkat. Někdy mám pocit, jako bych se bavil s lidmi ze zvláštní školy, protože si tisíckrát něco řekneme, a pokaždé to kluci udělají naopak. Jsem tady asi tři čtvrtě roku a jejich myšlení jsem nepochopil. Přístup k tréninku i fotbalu je dobrý, ale v pauze si budeme muset určité věci ukázat na videu, protože jsou zde individuální chyby, které se pořád opakují. Kluci přemýšlí opačně, než by měli.

- Nakonec jste se zachránili, byť jen za pomoci divizního Lískovce, který se zachránil také, na čemž vydělaly krajské celky na jindy sestupových pozicích...

Byl bych radši, kdybychom si to ukopali sami. Těžko říct, jestli hráči měli v posledních zápasech tuhle myšlenku a šli si jen zahrát fotbálek. Je ale hodně věcí, na kterých budeme muset pracovat.

- Mluvíte o nutných posilách. Máte už konkrétní představu?

Měli jsme s vedením schůzku o posílení kádru. Jmen jsme probrali hodně, a pokud se půlka z toho ujme, tak se mužstvo posune výše. Šest či sedm hráčů přijít musí, jinak se z toho nikdy nezvedneme.

- A kolik hráčů ze současného týmu by mělo zůstat, či odejít?

Uvidíme, jak se podaří podepsat stávající hráče, protože někteří jsou zde pouze na hostování. Zatím jsem to nerozebíral. Bude to záležet i na tom, kolik kluků přijde, protože kdybychom někoho pustili a následně nesehnali náhrady, tak to nemá cenu.

- Neříkáte si někdy, že jste měl začít spíše u mládeže – jako mnozí vaší kolegové?

Nabídky jít k mládeži jsem také měl. To si musí projít každý trenér, ale mě lákalo zkusit tohle. A když jsem dostal nabídku trénovat Bohumín, tak jsem neváhal. Pokud by to náhodou nevyšlo, tak se může stát, že půjdu k žákům a začnu od začátku.

- Myslíte si tedy, že v trénování je vaše budoucnost?

Baví mě to. Určitě ale ne, když mi na trénink přijdou čtyři hráči. Pokud jich však přijde odpovídající počet, tak je to něco jiného. Vypadá to jinak, dají se udělat cvičení, náznaky akcí a podobně.

- Velkým fotbalovým tématem v kraji je samozřejmě Baník Ostrava. Jak se na jeho situaci, jako bývalý hráč, díváte vy?

O Baníku se toho napsalo a namluvilo hodně. Myslím si, že je chyba, že Baník přišel o Bazaly. Na druhé straně bez toho mu hrozil krach. Možná by bylo lepší, kdyby tehdy spadl do druhé či třetí ligy a začalo se odznova. Třeba by to vypadalo jinak, kdyby ligu zase vykopali zpátky. Ale těžko z mého pohledu říct, protože do klubu nevidím. Přece jen je to dlouho, co jsem odtamtud odešel, takže srovnávat, co bylo kdysi a co je teď, je pro mě složité.

- Těžko se na to dívá, nemyslíte?

Jako spoustu fanoušků, také mě štve, že klub jako Baník hraje už asi pátou sezonu jen o záchranu. Je jasné, že bychom jej rádi viděli na pohárových příčkách nebo alespoň v horní polovině tabulky, ale bohužel.

- Jaký máte názor na současné vedení Baníku?

Je tam mnoho mladých manažerů, ale nevím, zda už za sebou něco mají nebo jak jsou zkušení. Hodnotit bych je nechtěl, ale mnohé lze vyčíst z kvality mužstva, potažmo výsledků. Pokud se vše dělá správně, tak je mužstvo lepší. Ale to už je hra více faktorů. Tam si musí sednout vše, od uklízečky až po A­tým. Musí spolu vytvořit korektní vztahy, táhnout za jeden provaz a věřit si.

- A podle vás to v Baníku takovým způsobem funguje?

Jak říkám, nevidím do klubu. Ale výsledky nejsou, to je zřejmé. Koneckonců si to ale musí vyřešit lidé v klubu. To za ně nikdo neudělá.

- Ale jistě jste zaznamenal, že vedení Baníku v čele s Petrem Šafarčíkem kritizují i takové osobnosti jako Milan Baroš či Marek Jankulovski...

Samozřejmě. Když poměry v Baníku kritizují takoví hráči, tak na tom určitě něco bude. Ale je to na hlubší rozbor. Já stále věřím, že se Baník zvedne a nebude už hrát pouze o záchranu.


Stále věřím, že se Baník zvedne ze dna - Zvětąit
Velikost: 600 x 889 bodů - 2 MB

Pro detail článku/fotky klikněte na danou zmenšeninu fotografie.

    Městský úřad