Město Bohumín

8.7.2015 - Kdy noční klid neplatí?

Zdroj: Karvinský deník
Ročník a číslo: 157
Strana: 1
Autor: Michaela Zormanová

Jedni se chtějí alespoň občas bavit, druzí chtějí spát. A ubalancovat to musí města.

Karvinsko – K létu patří festivaly a venkovní akce. K těm zas patří hudba a hluk. "Pravidla pro pořádání akcí stanoví vyhláška, ta udává časové rozmezí akce od 8 do 22 hodin, rada města může udělit výjimku, v Havířově je ale maximální prodloužení do 3 hodin ráno," vylíčila za tiskový odbor v Havířově Romana Bartošková. V Havířově ročně řeší zhruba pět žádostí, letos byla výjimka povolena pouze jednou, a to pro konání Havířova v květech. Tradičně ji obdrží především velké celoměstské akce pořádané Městským kulturním střediskem Havířov.


V Českém Těšíně jsou ve věci prodlužování časů nočního klidu ještě o něco přísnější. "Prodloužení povolujeme maximálně do 23. hodiny, a to jen párkrát do roka," uvedla českotěšínská mluvčí Dorota Havlíková.

Tolerantní Bohumín

Nejbenevolentnější je v tomto ohledu Bohumín. "Nemáme vlastní vyhlášku, držíme se zákona o nočním klidu, který je od 22 do 6 hodin. Letních akcí, které překračují tuto dobu, máme maximálně tak deset do roka. Lidé o nich vědí díky plakátům a místním médiím a vesměs jsou shovívaví," pochválila přístup Bohumíňanů mluvčí Lucie Balcarová. I zde ale ke stížnostem dochází. "Někdy se stane, že někomu pohár trpělivosti přeteče, stěžuje si na hluk a situaci pak řeší strážníci. Devadesát devět procent Bohumíňánů je ale k letním produkcím pod širým nebem tolerantní," doplnila Balcarová.


V Karviné rada města udělovala souhlasy k prodloužení časů na konci minulého měsíce. Výjimku obdržela iniciativa Dokořán a klub Insomnia, dohromady se bude jednat o pět akcí, celkově sedm dnů. "Výjimky u nás udělujeme například festivalům na Lodičkách, měly ji Dny Karviné na náměstí a v parku, výjimky mají některé akce v letním kině a několik dalších. Udělují se opravdu na každou akci zvlášť a vždy po konzultaci s městskou policií, pro případ, že by byly z minula nějaké špatné zkušenosti, a vyrozumí se i státní policie, aby bylo dodržování pod kontrolou," objasnila karvinská mluvčí Šárka Swiderová s tím, že stížnosti se i tak najdou vždy.


Související články

 - zobrazit celou zprávu 4.7.2015

Letní akce a dodržování noční ho klidu

Obracím se na Vás s otázkou ohledně nočního klidu. Jak často se v městě povoluje její prodloužení a u jakých typů akcí? Co musí organizátor všechno splňovat, aby mu povolení bylo uděleno? A jak se určuje hodina, do které se doba, kdy může organizátor například pouštět hudbu?

    Městský úřad