Město Bohumín

1.9.2015 - Hory jsem měl vždycky rád

Zdroj: Karvinsko
Ročník a číslo: 35
Strana: 18
Autor: Martin Ruščin

Fotbalový ortoped z Českého Těšína Ivo Kantor hodnotí start mužstva do sezony. O své zálibě v horských maratonech říká:

Český Těšín – Záložník fotbalového IRP Český Těšín Ivo Kantor bere fotbal jako svůj další koníček. Jeho hlavní náplní práce je totiž napravovat polámané končetiny. Chirurg z orlovské nemocnice bude pravděpodobně jediným lékařem, jehož můžete vidět běhat po fotbalových trávnících nejen v krajském přeboru, ale možná v celé republice. V neděli si se svými spoluhráči přivezl bod z okresního derby v Bohumíně, kde Český Těšín remizoval 1:1.

  • Získali jste bod, takže start do soutěže můžete asi považovat za solidní...


Osm bodů za čtyři kola, to je opravdu víc než slušný start. To zřejmě každý nečekal.

  • Jaké by mohl mít letos Těšín ambice?


Kádr se v létě zase protočil, dala se dohromady stará parta, která tady už před pár lety byla. Z toho mám dobrý pocit. Sám jsem byl překvapený, kolik je tady šikovných mladých kluků. Chce to jen sbírat zkušenosti. Trenér Beneš jim dává šanci a to je také dobře. Velký posun jsme zaznamenali v létě, kdy proběhla kvalitní příprava a hlavně tréninková účast byla hojná. To by nás mohlo opravňovat na lepší střed tabulky. Samozřejmě že každý sportovec by rád vyhrával a byl co nejvýš, ale když se to nepovede, hlavy padat v Těšíně určitě nebudou (úsměv).

  • Jak zvládnete anglický týden?


Středeční zápas v Břidličné pro nás může znamenat problém. Spousta hráčů má pracovní povinnosti, navíc jsme vyfasovali nejdelší štreku do Břidličné a ne každý se nejspíš uvolní. Možná by stálo za úvahu, zda by se vložená kola nedala udělat regionálně. Že by spolu hrály celky z nejbližších lokalit. Přece jen v přeboru většina lidí chodí normálně do práce a tohle by mohlo být řešení.

  • Nyní k vám. Nezjišťoval jste si někdy, kolik fotbalových doktorů běhá po krajských trávnících za balonem?


(úsměv) Takhle jsem se o to zatím nezajímal. Já hraji fotbal od mládí, pro mě je to zábava, koníček a příjemné odreagování.

  • Vždycky jste tíhl k medicíně?


Ani ne, vykrystalizovalo to až na gymplu. Bavily mě přírodovědné předměty, tak jsem se rozhodl vydat na dráhu lékaře. Zrovna v květnu jsem dokončil studium a nastoupil v Orlové na oddělení ortopedie.

  • Dají se vaše znalosti z profese ve fotbale nějak využít?


No, nevím jestli přímo využít, ale v době, kdy jsem měl zraněné koleno a zhruba rok a tři čtvrtě nehrál, dělal jsem v týmu zdravotníka, což je pro mě do budoucna možná cesta, jak se u sportu udržet. Mám ho rád a zjistil jsem, že u spousty týmů figurují na těchto postech lékaři. Určitě bych si sám sebe na takové pozici dokázal představit.

  • Vaším dalším koníčkem jsou údajně adrenalinové výšlapy do hor, je to tak?


Dá se říci, že ano. Zrovna příští týden se zúčastním extrémního závodu Beskydská sedmička, což je takový adrenalinový horský závod, kde je simulované převýšení jako na K2. Minulý týden jsem zase běžel Salomon Slezský maraton v Dolní Lomné v délce 40,5 kilometru.

  • Jaký jste měl čas?


Zvládl jsem to za 4 hodiny 12 minut, což na první účast nebylo špatné.

  • Jak jste se k tomu dostal?


Hory jsem měl vždycky rád. Rodiče mě k horám odmalička vedli, ale dostal jsem se k tomu v době, kdy jsem se zranil. Abych se udržoval v nějaké kondici a mohl se vrátil do formy před zraněním, vyzkoušel jsem si jeden takový horský pochod a docela mě to chytlo. Líbí se mi atmosféra na takových závodech, lidi se tam morálně podporují, povzbuzují se, bývá i legrace. Když to půjde, tak se podobných domácích podniků budu účastnit i dál.

Foto: IVO KANTOR – fotbalový doktor.
Foto: Ivo Dudek


Hory jsem měl vždycky rád - Zvětąit
Velikost: 1 000 x 1 184 bodů - 694 kB

Pro detail článku/fotky klikněte na danou zmenšeninu fotografie.

    Městský úřad