Město Bohumín

2.11.2015 - Maryška slavila Dzień Ziemniaka

Zdroj: Karvinský deník
Ročník a číslo: 255
Strana: 2
Autor: rich

Bohumín/Kaczyce – Podzimní Dzień Ziemniaka, tedy Den brambory, pořádal v polských Kaczycích Obecní středisko Zebrzydowice a občanské sdružení Maryška z Bohumína bylo u toho. Gastronomická přehlídka slezské kuchyně se konala díky přeshraničnímu česko­polskému projektu, jehož partnerem Maryška je. Hlavním cílem projektu Kalendář těšínských chutí je vypátrat, vyzkoušet a zaznamenat starodávné receptury pokrmů spjatých s domácnostmi ve slezském pohraničí. Letošnímu podzimnímu setkání vévodily pokrmy z kuchyní členek klubu žen v Kaczycích. Slezskou kuchyni reprezentovala domácí bramboračka, následovala takzvaná babračka, což je jídlo tvořené zvlášť uvařeným kyselým zelím a zvlášť uvařenými brambory s tím, že brambory se pak rozmačkají, smíchají se zelím a polijí výpekem ze slaniny. Babračka se podává s karbanátkem.



    Městský úřad