Město Bohumín

10.11.2015 - Maryška slavila v Polsku Den brambory

Zdroj: Karvinsko
Ročník a číslo: 45
Strana: 4
Autor: luk

Bohumín – Gastronomická přehlídka slezské kuchyně nazvaný Podzimní Dzień Ziemniaka, tedy Den brambory, proběhla koncem října v polských Kaczycích. Slezskou kuchyni reprezentovala domácí bramboračka, následovala takzvaná babračka,což je jídlo tvořené zvlášť uvařeného kyselého zelí a zvlášť uvařených brambor s tím, že brambory se pak rozmačkají, smíchají se zelím a polijí výpekem ze slaniny. Babračka se podávala s karbanátkem. Bohumín na setkání zastupovaly Kamila Smigová a Marta Kilnarová z občanského sdružení Maryška.

"Svátek brambor pokračoval dalšími specialitami, mezi kterými nechyběly bramborové placky, pirohy, bramborový salát, brambory plněné například houbami, sýrem, zeleninou nebo mletým masem. Hosté ochutnávali také zapékané brambory nebo bramborovou bábovku," říká Kamila Smigová, předsedkyně OSMaryška. Tištěná sbírka receptů Kalendář slezských chutí, tedy starodávné receptury pokrmů spjatých s domácnostmi ve slezském pohraničí, vyšla před třemi lety.



    Městský úřad