Město Bohumín

21.12.2015 - Krajem projel americký konvoj

Zdroj: Mladá fronta Dnes
Ročník a číslo: 296
Strana: 57
Autor: Petra Bartíková

BOHUMÍN "Chceš čokoládu nebo oplatek?" zeptala se asi čtyřicetiletá žena svého syna, když v neděli 29. března dopoledne čekali u dálnice v Bohumíně na konvoj americké armády. "Oplatek," odpověděl syn. Svačinu ale už brzy schoval do kapsy a místo ní zamával americkou vlajkou.

Část vojenského konvoje, která jela přes Bohumín, dorazila do České republiky přibližně v jedenáct hodin. Američany, kteří se vraceli ze cvičení v Pobaltí na základnu v bavorském Vilsecku, vítaly tisíce lidí. Sledovaly je už od česko-polských hranic a mnozí drželi americké i české vlajky a transparenty s nápisem "Hi friends!".

U čerpací stanice kousek za hraničním přechodem pak čekaly stovky motorkářů. Americké vojáky doprovodili až do Vyškova. "Připadá mi to správné. Pokud jsme v NATO, tak nemůžeme jenom brát, ale musíme taky dávat. A v podstatě je to naše armáda," vysvětlil devětačtyřicetiletý Petr Hoffmann z Ostravy.

Podobně to vnímali i další přihlížející. "Chtěli jsme pozdravit americké vojáky, protože se to sluší," uvedl osmapadesátiletý Jan Břuska z Bohumína, který měl americkou vlajku velkých rozměrů. "Je to 90 na 150. Sehnal jsem ji na poslední chvíli přes známého. Ale neměl jsem ji na co uchytit, tak jsem ještě v pátek odpoledne letěl pro násadu ze smetáku. Vlajka nebyla drahá, stála sto korun. Ale násada byla za padesát," usmívá se. U čerpací stanice byl umístěn obrovský transparent s nápisem "You are 70 years late" (Máte sedmdesát let zpoždění.) "Já bych dodal: lépe o sedmdesát let později než vůbec," podotkl pětašedesátiletý Richard Krutki z Bohumína. Jeho městem projelo celkem 37 vozidel a 165 vojáků.

Foto: Už jedou... aneb Američané na cestě krajem...
Foto: MAFRA


Krajem projel americký konvoj - Zvětąit
Velikost: 700 x 523 bodů - 214 kB

Pro detail článku/fotky klikněte na danou zmenšeninu fotografie.

    Městský úřad