Město Bohumín

27.4.2016 - Testu na drogy neujdou ani děti v Havířově

Zdroj: Karvinský deník
Ročník a číslo: 98
Strana: 1
Autor: Richard Kutěj

Jak jsou na tom děti s drogami, chtějí zjistit v Karviné i Bohumíně.

Havířov – Průzkum zjišťující užívání drog mezi dětmi na základních školách, který nedávno proběhl v Orlové, už má následovníky také v dalších městech okresu. Udělat si obrázek o tom, jak jsou na tom žáci devátých tříd, chtějí například i v Havířově. Deníku to potvrdil i náměstek primátora pro sociální oblast Daniel Vachtarčík.

Město už má k dispozici dílčí výsledky v podobě rozborů odpadních vod, které přítomnost drog potvrdily. Komplexnější výsledky ale přinesou právě až testy na školách. "Neradi bychom ale akci narušili zveřejňováním detailů předem. Mohu zatím jen potvrdit, že vše je připraveno a proběhly už i pracovní jednání s ředitelem naší městské policie, která se na této aktivitě rovněž podílí. O které školy půjde či nějaké bližší časové údaje k zahájení akce ale v tuto chvíli opravdu sdělovat nechceme," řekl Deníku Daniel Vachtarčík.

Způsob testování se zrodil v hlavě velitele orlovské městské policie Romana Galii, který spolupracoval s tamním preventistou kriminality a protidrogovým koordinátorem Davidem Pěntkou a dalšími tuzemskými institucemi. O poměrně nelichotivých výsledcích orlovských testů mezi tamními deváťáky už Deník informoval. Zjistilo se, že téměř každý čtvrtý žák deváté třídy byl v den odběru pozitivní. "O zájmu Havířova samozřejmě víme a určitě budeme rádi spolupracovat," potvrdil Roman Galia.

"Pro nás je zájem Havířova, ale i dalších měst, určitě dobrou zprávou. Vždyť třeba právě Havířov je mnohem větší než Orlová a zajímavé tak bude už jen třeba porovnání získaných údajů z obou měst," doplnil preventista David Pěntka. Testy, které jsou zcela anonymní, se chystají udělat ve školách také v Bohumíně i Karviné, kde proběhnou zřejmě na podzim.



    Městský úřad