Město Bohumín

5.5.2016 - Věkový průměr lékařů v kraji je nad 56 let

Zdroj: Karvinský deník
Ročník a číslo: 105
Strana: 7
Autor: Iva Mušálková

Přestože v Moravskoslezském kraji není nedostatek praktických lékařů tolik kritický jako v případě zubařů, už zanedlouho by tomu mohlo být jinak.

Ostrava – Lékaři stárnou a není dostatek mladých lékařů, kteří by je nahradili. To platí dvojnásob v případě odlehlejších měst a obcí v kraji, zejména na Bruntálsku. Na otázky Deníku k tomuto tématu odpovídá Jiří Martinek, náměstek moravskoslezského hejtmana pro zdravotnictví.

  • Kde je nedostatek praktiků nejmarkantnější?


V Moravskoslezském kraji je oblast s nedostatečně zajištěnou primární péčí především okres Bruntál. To znamená město Bruntál a okolí, dále Vrbno pod Pradědem a okolí, Krnov a okolí, Rýmařov a okolí. V těchto oblastech je nedostatek lékařů a věkový průměr lékařů zde působících je 56 let. Stejný problém je ale i v Bohumíně a okolí.

  • Kde se může situace zhoršit už v blízké budoucnosti?


V následujících letech vidíme problém se zajištěním primární péče na území celého Moravskoslezského kraje, jelikož věkový průměr lékařů v celém kraji je nad 56 let a obměna mladšími lékaři je nedostatečná.

  • Jak se kraj snaží motivovat mladé lékaře?


Na základě těchto informací se Moravskoslezský kraj rozhodl podpořit vzdělávání praktických a dětských lékařů před získáním atestace. Ze svého rozpočtu vyčlenil jeden milion korun na proplacení školení a stáží všeobecných praktických lékařů a praktických lékařů pro děti a dorost. Výše podpory na jeden projekt, který bude realizován v letošním roce, činí 70 tisíc korun. Touto snahou chceme přispět ke zlepšení dostupnosti primární péče.

  • Co se děje s pacienty, když lékař skončí a nemá náhradu?


Zdravotnická dokumentace je převzata krajským úřadem a uskladněna v jeho archivu, dokud si pacient nenajde nového lékaře. Při hledání nového lékaře by se měl obrátit především na svou zdravotní pojišťovnu.

---

Počty praktických lékařů v okresech našeho kraje (data z roku 2014)

Karviná – 124
Frýdek-Místek – 99
Ostrava – 191
Nový Jičín – 64
Bruntál – 41
Opava – 105

Zdroj: MSK



Věkový průměr lékařů v kraji je nad 56 let - Zvětąit
Velikost: 800 x 1 149 bodů - 448 kB

Pro detail článku/fotky klikněte na danou zmenšeninu fotografie.

    Městský úřad