Zpravodajství
5.9.2016 - Příště musíme uvařit víc, říkají organizátoři Gulášfestu
Zdroj: Karvinský deník
Ročník a číslo: 208
Strana: 3
Autor: Tomáš Januszek
První ročník Gulášfestu v Šunychlu měl velký úspěch.
Bohumín – Bylo pár minut po sobotní patnácté hodině a podle původního programu měla porota začít s hodnocením uvařených gulášů. Jenže ouha... Tři z šesti nabízených už nebyly. "Hlad je sviňa, dobré jídlo je dobré jídlo," usmíval se Miroslav Drobik, jeden z organizátorů letošního prvního ročníku Gulášfestu, který uspořádali dobrovolní hasiči z BohumínaŠunychlu. Zájem lidí organizátory potěšil a už v této chvíli věděli, že si za rok přípravu Gulášfestu zopakují. Uspořádat letošní, premiérový ročník se dobrovolní hasiči z Šunychlu rozhodli poté, co loni vyhráli Gulášfest ve Vratimově. "Po této zkušenosti jsme si řekli, že do toho půjdeme. Trochu nám asi nahrál i fakt, že nic podobného se v celém Bohumíně dosud nekonalo," líčí Drobik.
Z osmi přihlášených družstev nakonec dorazilo jen šest, pět místních, jedno z Těšína. Všichni guláš vařili v kotlích na ohni, všechny byly z hovězího masa, jen druhy se lišily. Někdo vařil klasicky z kližky, jiný z líček, anebo z brazilské jalovice. Bohumínská parta, která si nechala říkat Sádra a spol., připravila svůj Rio guláš z kližky. Proč Rio? Jako vzpomínku na olympiádu. "Spotřebovali jsme čtyři a půl kila masa, dvě a půl kila cibule, koření, samozřejmě papriku a pivo. Moc nám ho chválili," nechali se slyšet kuchaři Zdeněk Čep a Branislav Kováčik. Právě to, že měl v době přihlášky do gulášového klání sádru, rozhodlo o názvu týmu. Porotě nakonec nejvíc chutnal guláš, který uvařil Paprika tým z Českého Těšína.
Organizátoři byli s prvním ročníkem akce nadmíru spokojeni a jak už zaznělo, za rok přichystají pokračování. Je ale něco, co by chtěli vylepšit? "Určitě bude třeba vařit ve větších kotlích. Jak jsem řekl, tři druhy gulášů, co se vařily v malých kotlících, byly hned pryč," připomněl Drobik. Dodal ještě, že se letos uvařilo asi 200 litrů guláše.
Foto: SOBOTNÍ GULÁŠFEST v Šunychlu měl úspěch. Za rok organizátoři slibují pokračování.
Foto: Tomáš Januszek