Město Bohumín

23.9.2016 - Fotbal v Petřkovicích slaví. Přijede i Baník

Zdroj: Moravskoslezský deník
Ročník a číslo: 224
Strana: 21
Autor: David Hekele

Odra vstupuje do deváté dekády své existence. Ve středu tak bude pod Landekem velmi živo

Petřkovice – Osmdesát let je v letošním roce fotbalovému klubu FC Odra Petřkovice a ve středu 28. září ho čeká velká oslava. Od rána (8.30 hodin) bude hřiště pod Landekem patřit jen fotbalu. Během programu se představí v mistrovských i přátelských utkáních mládežnické týmy od nejmenších a vše vyvrcholí v 15.30 hodin duelem třetiligového A-týmu s Baníkem Ostrava.

"Pojali jsme to jako oslavu fotbalu i s večerním společenským programem, včetně živé kapely Manatees Friends," přiblížil předseda klubu Petr Tač (na snímku) s tím, že chybět nebude ani ohňostroj či soutěž o pobyt na Kanárských ostrovech.

"Bude to setkání lidí, kteří zde fotbal dělají a podporují nás. Zároveň oslava osmdesátiletého fungování klubu v situaci, kdy jsme na vrcholu.
To není špatné, ne?," dodal s úsměvem Petr Tač.

-

Klub prožívá nejúspěšnější období ve své historii. To je ideální čas k tak významnému výročí, nemyslíte?

Kdo by v osmdesáti nechtěl být na vrcholu? Myslím, že je to fajn. Daří se nám, klub šel nahoru, vše do sebe zapadá. Na Baník se těšíme, bude to výjimečné, jelikož běžně a hlavně o víkendu bychom ho nám těžko dostávali. Bude to přátelské utkání, nikoli konfrontaci, chceme přilákat lidi, uvědomit si, kde jsme a oslavit to. A snad to prospěje i Baníku. Teď se ale přiznám, že mám s kolegy větší hlavu z toho, jak vše zorganizovat, aby to vyšlo.

- V Petřkovicích hodně pamatujete, že?

Jsem tady od svých šesti let. Aktivně jsem hrál, pak pracoval ve vedení, tudíž posledních čtyřicet let vím o klubu dost. Začínali jsme v nejnižší soutěži na škvárovém hřišti bez jediného sponzora, ale postupnými kroky jsme došli až tam, kde jsme dnes. Samozřejmě jsme spokojeni z hlediska sportovní stránky, kvality lidí a podobně,, ale vše s sebou nese finanční nároky. To je druhý rozměr zodpovědnosti a zachování dosažené úrovně. A pohybujeme se ve třetí lize, takže to nejsou už malé peníze.

- Jak je vnímán petřkovický fotbal v okolí?

Jsme po Baníku a Vítkovicích třetím klubem v Ostravě, to je zřejmé. Ale jinak se o to nezajímám, soustředíme se na sebe a děláme to po svém. Jmenované kluby jsou úplně jinde, jak z hlediska financí, organizace, historie... Jsme rádi, že jsme tam, kde jsme, ale je to spíše o lidech, kteří fotbal v Petřkovicích vytváří.

- Myslíte, že lze jít ještě výš?

Šlo by všechno. Fotbal dělat umíme, máme cit pro výběr hráčů, vždy jsme měli dobrý kolektiv, ale pak zacházíme do oblasti, o které jsem už mluvil. Finance. Je to o tom, co do toho chcete či nechcete investovat. Už před rokem jsme si říkali, že divize je tak akorát a vidíte? MSFL je teď fajn, hraje se tady pěkný fotbal, to nás baví, ale v tuto chvíli dál nepřemýšlíme. Uvidíme, jak dopadneme na podzim a pak se v zimě poradíme.

- A co mládež?

Abych se přiznal, tak se musíme porvat s novým přestupním řádem a vůbecse situací, která na trhu nastala. Ačkoli to není případ našeho klubu, tak dětí je čím dál méně a je otázkou, jakou strategii zvolit do budoucna. Jestli má smysl v mládeži to hnát co nejvýš, nebo se zaměřit na určitý objem a výběr hráčů z okolí a zda nespolupracovat se silnějším klubem v Ostravě tak, abychom se doplňovali. Vytvářet tady konkurenci a základnu typu Baníku či Vítkovic by bylo asi složité. Ale mládež podporujeme a chceme se na ni více a více zaměřovat.

- Od nové sezony jste navázali užší spolupráci s Baníkem…

Mluví se o tom, mluví, ale nic konkrétního není. Myslím, že vztahy máme dobré se všemi kluby v okolí, Baník nevyjímaje. Máme představy, rámcové dohody a doufáme, že se s panem Brabcem (majitelem Baníku) dohodneme. Zatím je to na komerční bázi a fungujeme tak, jako s ostatními kluby, byť vstřícnost Baníku je větší. Jsme rádi, že jsme si mohli vybrat některé hráče. Ale není to zadarmo. Vždy je to o financích.

- Do oslav šikovně zapadl i poměrně prestižní regionální souboj zítra s Hlučínem…

To bude něco jiného, jelikož půjde o mistrovské utkání. Je to souboj dvou polohou blízkých klubů, takže si to chceme užít a zkusit si zápas, který bude emotivnější, jelikož máme pár kluků z Hlučína. Myslím si, že to bude zajímavé utkání.

- Jak jste spokojený s průběhem sezony Petřkovic?

Oznámkoval bych to dvojkou (pousměje se). Mrzí mě prohra s Otrokovicemi, ale to je pryč. Nevedeme si špatně, při vší pokoře, ale bodů mohlo být více, ale ne vždy se vše podaří. Nicméně dostáváme mnoho branek a neproměňujeme šance. Pokud bychom tyto věci zlepšili, tak budeme spokojeni.

Program oslav 8.30 hodin: Petřkovice U13 – Hlubina U13, Petřkovice U8 – Petřkovice U9. 9.30 hodin: Petřkovice U15 – Hlubina U15. 11 hodin: Turnaj O pohár petřkovických legend (U11 a U10). 12 hodin: Petřkovice U17 – FK Bohumín U17. 13 hodin: Petřkovice U19 – FK Bohumín U19. 15.30 hodin: hlavní utkání FC Odra Petřkovice – FC Baník Ostrava.



    Městský úřad