Město Bohumín

21.10.2016 - V Heřmanicích kouzla nevymýšlejí, snaží se bavit diváky dobrým fotbalem

Zdroj: Moravskoslezský deník
Ročník a číslo: 247
Strana: 21
Autor: Martin Maceček

Vedoucí tým krajského přeboru čeká v neděli šlágr, ve 14 hodin vyběhne na trávník druhého Bohumína

Ostrava – Vstřelili už šestačtyřicet branek a v celé republice prozatím ve fotbalových krajských přeborech žádný tým víc gólů nedal. O víkendu je ale čeká velká prověrka výkonnosti, v neděli dvě hodiny po poledni se představí na hřišti druhého Bohumína, který má o tři body méně. Slezskoostravské Heřmanice si však v první řadě drží po celý podzim výbornou produktivitu a po zásluze vládnou páté nejvyšší soutěži v regionu. "To, že bychom dávali v Heřmanicích tolik branek, jsem nezažil," uvedl Jaroslav Mlčoch, dlouholetý trenér a bývalý aktivní fotbalista. "Těch současných šestačtyřicet branek je odrazem síly týmu směrem dopředu, vždyť v základní sestavě je určitě sedm osm fotbalistů, které to pořád táhne k brance soupeře. Co je však i proto téměř neskutečné, že jsme za dvanáct předchozích zápasů a s tak ofenzivním pojetím inkasovali pouhých třináct branek," doplnil.

Heřmanice se na podzim mohou v útoku opřít hlavně o momentálně patnáctigólového Kamila Půdu, útočníka, který měl v létě namířeno z Baníku do Krnova, ale nakonec pokračuje ve fotbale ve slezské části Ostravy. "Věděl jsem, že je to výborný útočník, který nám může pomoct. U nás mu to sedlo a mezi kluky zapadl. Navíc není jediný, který střílí branky, kromě jeho patnácti tref jsme dali ještě dalších jednatřicet gólů," zdůraznil Jaroslav Mlčoch. Na slezskoostravském kopci panuje klid a pohoda, hráči nemají i díky soutěži, kterou hrají, svazované nohy přílišnými taktickými úkoly. "K čemu by to bylo? Aby je fotbal bavil míň? Myslím si, že když vzniká jakýkoliv tým, měla by se mu najít ta pravá vize. Ta se pak mění jedině v případě, když to nefunguje. U nás tomu tak ale teď není, proto v podstatě nic neměním a do toho, co kluci umějí, zbytečně nezasahuju," usmál se heřmanický kouč.

Vedoucí tým moravskoslezského krajského přeboru už sice udělal svým příznivcům hodně radosti, ale taky několikrát dokázal klopýtnout. "Není to tak dávno, co jsme třeba ztratili vyhraný zápas v Dětmarovicích, Aspoň jsme si však dokázali, že až tak dobří nejsme," mávl Mlčoch rukou. "Ale výpadky nás nabudily. A pomohla nám taky lekce od Baníku, který klukům ukázal, že jsou pořád o hodně jinde. Na druhé straně i navzdory porážce 0:5 jsme se proti druholigovému soupeři nechovali jako vesničani, kteří by je chtěli pokopat, kluci se s nimi snažili hrát fotbal."

Heřmanice, ať už samy chtějí, či nikoliv, patří i díky současnému rozložení sil v tabulce krajského přeboru mezi nejvážnější aspiranty na boj o postup do divize. "Od začátku se mluvilo o Bohumínu, ovšem i my jsme dokázali tým poskládat tak dobře, že náš nejbližší soupeř s námi zkrátka musí počítat. A teď se uvidí, kdo jak na tom je. Určitě máme respekt, ale teď je to u nás hlavně o tom, že jsme se naučili diváky na fotbale bavit a o totéž se pokusíme i v neděli odpoledne," pokračoval Jaroslav Mlčoch, trenér Heřmanic, který by si moc přál, aby na zápas dorazilo co nejvíc diváků. "A taky bych byl rád, aby se oba soupeři po zápase rozešli jako přátelé, kteří si zahráli dobrý fotbal. To druhé se při pohledu na tabulku tak nějak samo nabízí," dodal.

NEJPRODUKTIVNĚJŠÍ TÝMY V PŘEBORECH
Moravskoslezský kraj: FC Heřmanice Slezská 46 branek
Jihomoravský kraj: AFK Tišnov 45 branek
Ústecký kraj: SK Hrobce 44 branek
Olomoucký kraj: Sokol Ústí (okr. Přerov) 40 branek
Liberecký kraj: SK Mšeno 38 branek
Plzeňský kraj: Sokol Lhota 38 branek
Karlovarský kraj: FK Olympie Březová 36 branek
Pardubický kraj: Spartak Slatiňany 35 branek
Středočeský kraj: FK Brandýs n. L. 34 branek
Praha: ČAFC Praha 32 branek
Královéhradecký kraj: RMSK Cidlina 32 branek
Zlínský kraj: FK Luhačovice 31 branek
Jihočeský kraj: TJ Sokol Želeč 30 branek
Kraj Vysočina: Ždírec nad Doubravou 25 branek



    Městský úřad