Město Bohumín

18.2.2017 - Komunisté už nevadí

Zdroj: Pražský deník
Ročník a číslo: 42
Strana: 9
Autor: redakce

Deník Ivana Hoffmana

Když si před pětadvaceti lety ČSSD v Bohumíně zakázala spolupráci s komunisty, nejspíše předpokládala, že KSČM brzy zanikne. Kdo by také hádal, že lidé budou zatvrzele hlasovat pro stranu, u které je jisté, že ji nikdo nevezme do party a ani v opozici nic nezmůže. Nyní podle Bohuslava Sobotky čas, kdy mělo smysl komunisty ignorovat, vypršel. Komunisté tedy nejen přežili, ale navíc už nevadí. Jak je to možné?

Komunisté především přesvědčili veřejnost, že nemají zájem propagovat nebo budovat komunismus. Už čtvrtstoletí dokazují, že jsou spořádaně podnikajícími kapitalisty, kterých není třeba se bát. Dnešní komunisté ale nevadí i proto, že nenesou odpovědnost za nic z toho, co zde politici od roku 1989 provádějí. Do třetice je možné, že komunisté nevděčí za přízeň jen staromilcům, ale také milovníkům módního retro stylu.

Zatímco sociální demokraté na vstřícnost ke komunistům nemohou moc doplatit, neboť levicová koalice není na obzoru, KSČM by se měla mít na pozoru. Za poslanecké mandáty vděčí imagi protestní strany, se kterou si její voliči spojují nereálné sny. Toto kouzlo by se účastí na moci rozplynulo. Chtějí-li komunisté spáchat politickou sebevraždu, pak důstojnější než hlásit se do vlády by bylo vrátit se ke kořenům. Ke komunismu.

Komentář si poslechněte na www.denik.cz/hoffman



    Městský úřad