Město Bohumín

24.2.2017 - Místní politici z komunistů strach nemají

Zdroj: Karvinský deník
Ročník a číslo: 47
Strana: 1
Autor: Richard Kutěj

Spolupráce s KSČM je pro lokální politiky běžná.

Karvinsko – Je spolupráce s komunisty něco závadného či dokonce amorálního? Malou mediální bouři vyvolal nedávný výrok premiéra Sobotky (ČSSD), který se vyjádřil ve smyslu, že by se spolupráci s komunisty na vládní úrovni nebránil. Jenže například na lokální úrovni se něco takového děje už dávno. Koalice ČSSD a KSČM v současnosti vede například radnici v Karviné. A podle náměstka karvinského primátora Jana Wolfa (ČSSD) jde o spolupráci bezproblémovou.

JE TO O LIDECH

"Není to o stranické knížce, ale o lidech, kteří se vždy dohodnou, i když mohou mít občas jiné názory," říká Jan Wolf. "Naším cílem je konkrétní práce pro město a jeho občany – a funguje to. Jako bývalý člen krajského zastupitelstva jsem měl podobný pocit i z bývalé krajské koalice. Komentovat v tomto ohledu vrcholnou politiku asi nemůžu, my tady zákony netvoříme a ideologií se opravdu nezabýváme," dodává. Podobně to vidí také opoziční karvinský zastupitel Antonín Barák (ANO). "Samozřejmě, politika na lokální úrovni a na úrovni vládní se poněkud liší. Pro mě je ale rozhodující, zda s kolegy v zastupitelstvu dokážeme najít společnou řeč a udělat něco dobrého pro naše město. To je důležitějš,í než jakou stranu dotyčný zastupuje," podotýká karvinský zastupitel.

VOLEBNÍ DRESY

"V komunální politice záleží na politické příslušnosti v období voleb. V samotném zastupitelstvu a radě už ale záleží na tom, jak kvalitní práci každý odvádí, jaká je kdo osobnost a jaký má charakter," míní k tématu sociálnědemokratický starosta Orlové Tomáš Kuča. A stejně to v tomto městě vidí i místostarostka za ANO Petra Ječmionková. "Na komunální úrovni záleží na tom, jaký vztah má dotyčný ke svému městu či kraji, jaký je to člověk, a co chce pro svou oblast udělat," říká.

Usnesení o nespolupráci ČSSD s extremistickými stranami, mezi kterými byla jmenována i KSČM, pochází z roku 1995 a došlo k němu v Bohumíně. Také podle tamního starosty Petra Víchy (ČSSD) je dnes ale jiná doba. "Spolupráce s komunisty v našem regionu přeci probíhala a probíhá na komunální i na krajské úrovni. Tady opravdu záleží na jednotlivých lidech," shrnul.

Pokračování na straně 3 Místní politici z komunistů...

Pokračování ze strany 1

"Na parlamentní úrovni je to něco jiného, na úrovni kraje či města ale mohu i podle vlastních zkušeností říct, že spolupráce s členy KSČM probíhala bez problémů. Tady vždy záleží na každém jednotlivém člověku," neliší se od kolegů napříč městy i politickým spektrem ani šéf okresní organizace ČSSD a havířovský zastupitel Jiří Martinek.



    Městský úřad