Město Bohumín

7.4.2017 - Dům změní v kreativní centrum

Zdroj: 5plus2
Ročník a číslo: 83
Strana: 3
Autor: Jan Smekal

Mladá architektka Zuzana Richter Šperlíková chce obnovit o oživit starý dům v historickém centru Hlučína.

HLUČÍN / Jako vystudovaná architektka má estetické cítění. A i když to původně úplně neplánovala, nakonec se Zuzana Richter Šperlíková společně s manželem rozhodla, že koupí starý dům v historické části Hlučína, v němž se chce nejen zabydlet, ale vytvořit tady první coworkingové centrum ve městě. "Netlačili jsme vyloženě na pilu, ale naskytla se nám možnost dům koupit. Spíše si on vybral nás než my jej. Vzhledem k tomu, že tady zatím neexistuje žádná taková služba, rádi bychom v něm vytvořili coworkingové centrum," uvedla dvaatřicetiletá absolventka Fakulty architektury VŠB-TU Ostrava. Coworkingové centrum znamená sdílené kanceláře, kde můžou společně pracovat nezávisle na sobě lidé, většinou se živící takzvaně na volné noze.

"Vidíme v tom potenciál, protože by to mohlo být zajímavé oživení místního veřejného života. Uvidíme, jak na to lidé zareagují, každopádně to chceme zkusit," pokračovala s tím, že s tímto nápadem spolu se svým manželem přišla i díky své zkušenosti ještě z doby, kdy studovala na vysoké škole. "Nějakou dobu jsem tenkrát dělala sama na sebe. Vzhledem k tomu, že jsem pracovala z domu, kde jsem byla sama, začala jsem inklinovat k syndromu vyhoření," upozornila. "Když se člověk takto izoluje, tak to pak špatně působí na jeho psychiku. I kreativní jedinec se v takové chvíli stává naprosto vyhořelým," osvětlila. Nedaleko od Hlučína už coworkingová centra fungují. Konkrétně v Ostravě a v Opavě.

"V Opavě jej hodně využívají mentální kouči. Existují tam třeba snídaně, na kterých se snaží lidem, kteří mají dobrý nápad, dodat sebevědomí, aby se nebáli odejít ze současné práce a dělat sami na sebe," přiblížila Zuzana Richter Šperlíková. "Navíc na těchto akcích jsou lidé, kteří se tak sami dokázali rozhodnout, aby dotyčným dodali odvahu a ukázali jim, že jejich směr může být ten správný."

Mladý pár chce v Hlučíně vytvořit coworkingové centrum, které bude oproti těm v Ostravě či Opavě menší. "Ani jednomu z nás se nelíbí megalomanské projekty, ve kterých je příliš moc kanceláří a velkolepých zasedacích místností. Tímto směrem se určitě nechceme vydávat. Naopak chceme coworkingové centrum skloubit s domácím, milým prostředím malého měřítka odpovídajícího velikosti Hlučína," vysvětlila architektka. Coworkingové centrum budou podle Zuzany Richter Šperlíkové vyhledávat lidé, kteří jsou tvořiví, kreativní a potřebují se scházet s ostatními.

"Někteří v něm stráví třeba jen hodinu, někdo jiný i celý pracovní den. Za celou dobu se tam tak vystřídá a potká mnoho lidí. Může se stát i to, že se vzájemně více poznají a zjistí, že mají podobné myšlenky. Takto mohou vzniknout i nové menší firmy," míní rodačka z Bohumína. Manželé si uvědomují také fakt, že Hlučín je spádovou oblastí pro spoustu vesnic v okolí. "I když si to člověk neuvědomuje, tak je to sem deset minut jízdy autem od VŠB v Porubě, takže je tady i vazba na studenty. Jenom je třeba s nimi navázat kontakt a následně je sem dostat. Spojení města s univerzitami je vždycky ku prospěchu. Tam, kde jsou mladí lidé, to vždycky ožije," poznamenala Richter Šperlíková.

"Navíc povzbuzující je i spojení pracujících se studenty. Když člověk nějakou dobu pracuje, tak už stagnuje a ztrácí ideje a prvoplánové myšlenky, které měl ještě jako student. Když si sedne se studenty na pivo a slyší, jak uvažují a jaké mají představy, dodá mu to potřebnou energii." Momentálně je Zuzana Richter Šperlíková se svým manželem na začátku společné vize. Jako první bude muset zrekonstruovat celý dům. "Dům bude potřebovat novou střechu, okna. Drží se v něm vlhkost, takže jej budeme muset sanovat. Nejstarší je prostřední část, kde jsou valené klenby, které bychom chtěli zachovat, takže interiér bude mít zajímavý charakter," předeslala.

"Coworkingové centrum by mělo vzniknout ve dvou patrech," nastínila architektka. "Rozhodně se nejedná o žádný velký podnikatelský plán. Počítáme s tím, že bychom ho mohli v budoucnu oba také využívat," řekla s tím, že pokud by se jejich vize nenaplnila, vznikly by v domě prostory pro bydlení. "Není to tak, že máme nalajnovaný projekt, který musí dopadnout přesně tak, jak jsme si usmysleli," uzavřela.



    Městský úřad