Město Bohumín

15.7.2017 - Šance pracovat

Zdroj: Karvinský deník
Ročník a číslo: 162
Strana: 1
Autor: Richard Kutěj
Citovaný: Petr Vícha


Jediná šance najít zaměstnání, to jsou pro mnohé Veřejně prospěšné práce. Karvinsko – Pro mnohé v podstatě jediná šance, jak najít práci a nepřijít o tzv. pracovní návyky. Veřejně prospěšné práce (VPP), které vykonávají dlouhodobě nezaměstnaní a dostávají za to minimální mzdu. Tito lidé pracují pro města, mzdy refunduje úřad práce. Jak jsou na tom tito pracovníci na Karvinsku? Například Bohumín dnes zaměstnává okolo 130 lidí. Starosta města ale říká, že by jich "uživili" mnohem víc. "V minulosti byl jejich počet okolo 230. V současnosti jsme museli ubrat, protože Úřad práce snížil podporu této činnosti. Pro nás je to přitom mnohem výhodnější než třeba veřejná služba. A myslím si, že je to vhodnější i pro samotné tyto lidi," uvádí Petr Vícha.

Ten mimo jiné argumentuje tím, že veřejně prospěšné práce znamenají v podstatě plný úvazek, kdy daný člověk pracuje každý všední den a udržuje si tak pevné pracovní návyky. U veřejné služby to činí okolo 20 až 30 hodin měsíčně. "Argumenty úřadu práce byly ty, že nyní je tak nízká nezaměstnanost, že si tito lidé mohou snadněji najít i běžné zaměstnání. Jenže my z našich zkušeností víme, že mezi vykonavateli VPP je řada těch, kteří si na běžném pracovním trhu najdou práci jen velmi těžce," dodává starosta Bohumína. Souhlasí i ředitel karvinské společnosti Technické služby Zbyněk Gajdacz. Technické služby organizují zaměstnávání VPP pro město. V současnosti jich pracuje okolo stovky. "Ten stav je nyní s ohledem na naše potřeby ideální," říká Zbyněk Gajdacz.


"Někteří z nich se nám i v minulosti osvědčili natolik, že jsme je chtěli přijmout coby naše kmenové zaměstnance. Jenže mnozí neprošli ani zdravotními prohlídkami u lékaře," potvrzuje pak šéf karvinských Technických služeb slova bohumínského starosty. "Jen v Moravskoslezském kraji poskytl Úřad práce ČR zaměstnavatelům v rámci VPP za celý loňský rok celkem 343 milionů na vytvoření 2 615 míst. Během prvního pololetí letošního roku to bylo 163 milionů," uvedla pak celkově k problematice VPP v našem regionu mluvčí Úřadu práce České republiky Kateřina Beránková.



    Městský úřad