Město Bohumín

7.12.2017 - Punč královský, s rumem, včelí i s gumovými medvídky...

Zdroj: Moravskoslezský deník
Ročník a číslo: 283
Strana: 3
Autor: Hana Porebská, Petr Jíříček

Letošní vánoční trhy na Masarykově náměstí spojené Solnou ulicí s Kuřím rynkem jsou jednoznačně nejlepší za poslední roky. A nejde jen o obří ruské kolo, přístřešek s malou rozhlednou nebo velblouda, na němž se mohou projíždět děti, ale zejména o pestrost nabídky ve zcela nových stáncích. Nabídka punče je nepřeberná a širší než kdy dříve. Ostrava – Prvním rokem zde punč prodávají provozovatelé z Přerova, a nejde o ledajaký punč. "U Sněhuláka" si dáte, jaký chcete, a kdy chcete. Když totiž ostatní stánky ve 20 hodin zavřou, tady ještě vyčkávají na poslední zákazníky. "O víkendu jsme tady byli do deseti hodin, do té deváté míváme otevřeno vcelku pravidelně," vysvětluje prodejce Stanislav Paseka, který rozlévá punč s vodkou, slivovicí, jäggermaisterem, griotkou, rumem nebo malibu.

ZATOČTE SI!
"Ženy sahají většinou po griotce nebo malibu," upřesňuje výřečný stánkař, který lidem nabízí možnost obohatit punč gumovými medvídky, ananasem, kokosem nebo v podstatě čímkoliv, kam člověk zasune lžíci. A pro pravidelné zákazníky tu mají i šestý punč zdarma nebo výherní kolo štěstí po desáté návštěvě. V podstatě stejně širokou nabídku punče mají i ve Vánočním baru. Největší zájem je však o klasiku – Vánoční punč s rumem, červeným svařákem a pomerančovou šťávou. Aby byli zákazníci spokojeni, přichází Filip Choleva do stánku každý den už tři hodiny před otevřením. "Je třeba punč i svařák správně namíchat, okořenit, dochutit a zahřát," říká prodejce brněnské značky, která je na ostravských trzích třetím rokem. Za tu dobu si oni pamatují zákazníky a lidé si zase oblíbili je. "Třeba tohoto pána známe dokonale. Vždy, když se blíží, už chystáme kombinaci jablko-hruška," povídá Choleva, když se blíží další "štamgastka".

ČTYŘIKRÁT ZA DEN
"Nejdřív jsem tady chodila s břichem, teď už dva roky s dcerkou. Mířím vždy jedině tady, jinde lepší punč a svařák nenajdete. Už v těhotenství jsem tu chodila často a dnes jsem tu už asi počtvrté, protože s malou se tady chodíme dívat na zvířátka," vysvětluje Ostravačka Dominika Lišková. Dobře lidé znají i bohumínský Královský punč, který je na "Masarykáči" k dostání také třetím rokem. Do povědomí se lidem dostal vedle kvalitního punče možná i proto, že na trhy vyrazil hned se třemi stánky. "Jejich jméno dělá své. Lidé se vracejí stále častěji a nezní žádná kritika," přesvědčuje stánkařka Miluše Gavroňová, u níž si můžete dát punč buďto čistě královský, nebo medový. Zatímco jinde uslyšíte i lichotivá slova ke konkurenci, tady si tvrdě brání své hájemství. "Náš punč je top. Lidé říkají, že jinde vám to klidně zředí vodou!"

CALVADOS DOŠEL
Deník všechny punče poctivě vyzkoušel a právě tyto tři stánky hodnotí nejlépe. Někde tříletou tradici, například U Sněhuláka možnost dochutit si punč podle libosti. Jsou tu ale i další místa, kde se můžete zahřát. Punč s becherovkou, borovičkou, hruškovicí, griotkou, slivovicí nebo rumem si můžete dát v jednom ze tří stánků ostravské restauratérské rodiny Golisovy, která je na trzích dokonce už pátým rokem v řadě. "Loni jsme nabízeli i punč z calvadosu, ten ale letos kvůli slabé úrodě není. Jinak vám ale namíchám, jakou kombinaci budete chtít," nabízí Robert Golis, podle něhož je jednoznačně nejžádanější višňový punč s griotkou. Nejen s punčem, ale také s gastronomickými specialitami dorazili se svým foodtruckem do Solné ulice i ze známého ostravského bistra Hogo Fogo. "Moc jsme se na naši premiéru na vánočních trzích v Ostravě těšili. Punč vyrábíme každý den podle vlastního receptu. Prozradit snad mohu jen to, že na něj používáme dvanáct ingridiencí a jedno naše tajemství," usmála se Zuzana Ovšáková, spolumajitelka foodtrucku. Možností dojít si v bruslích až do stánku zase jistě neopovrhnou bruslaři. Další stánek s punčem, který si odbývá na trzích premiéru, – tentokrát z Bohumína – totiž stojí přímo vedle kluziště, kde nemá konkurenci. "Je více kořeněný, cítit je hodně hřebíčkem a skořicí. A méně sladký. Musela jsem si ho dosladit, ale někomu může přijít právě vhod," svěřuje se jedna z bruslařek, zatímco její kamarádka dodává: "Ale cappuccino tady mají bezkonkurenční."

Srovnání cen vánočních punčů (0,2 dl)
Punče U Sněhuláka 40 – 50 korun
Vánoční bar 40 – 45 korun
Královský punč 40 – 50 korun*
Punče Golisovy rodiny 35 – 55 korun
Hogo Fogo 48 korun
Punč u kluziště 40 korun
Dětský punč všude za 25 – 35 korun

*Deník nejlépe hodnotí první tři stánky s punčem

CO JE VLASTNĚ PUNČ?
Punch je termín pro sortiment alkokolických i nealkoholických nápojů, které většinou obsahují ovoce nebo ovocné šťávy. Tradice punče trvá v Evropě už od 17. století. Příprava tohoto nápoje byla do Evropy dovezena britskými kolonizátory z Indie. Slovo punč je anglického původu, k nám se dostalo přes němčinu. Původní indické slovo pro tento nápoj je "panča" a znamená pět. Tento název vznikl na základě pěti ingrediencí, ze kterých se punč připravuje. V Indii se punč dělá z cukru, araku (alkoholického nápoje vyrobeného kvašením a destilací ze šťáv cukrovým palem), čaje, vína a vody, přidává se koření a ovoce. Kvalitní punč obsahuje zhruba 30 procent alkoholu. K dochucení se používá skořice, hřebíček, kardamom nebo vanilkový lusk, citronová nebo pomerančová kůra. Horký punč by se měl podávat do předehřátých pohárů.

Zkuste včelí punč
Potřebujete: 125 ml vody, 250 g medu, kousek skořice, 3 až 5 hřebíčků, kůru z pomeranče a citronu, šťávu z půlky citronu, 200 ml rumu Nejdříve se svaří med, skořice, hřebíček, pomerančová a citronová kůra se 125 ml vody. Při svaření se odstraňuje pěna. Potom se punč přecedí a přidá se do něj rum a šťáva z citronu.



    Městský úřad