Město Bohumín

8.12.2017 - Ovoce bylo letos málo. V pálenicích tekly "směsky"

Zdroj: Novojičínský deník
Ročník a číslo: 284
Strana: 3
Autor: Břetislav Lapisz

Nejen slivovici, hruškovici, či calvados letos připravovali svým zákazníkům v pálenicích v Ostravě a okolí. Daleko více než v předchozích letech dávali do kotlů kvasy připravené z několika druhů ovoce, takzvané směsky. Bohumín - Letošní bídná úroda se projevuje v pálenicích na severovýchodě republiky i tím, že zákazníci vozili do pálenic nejen kvasy připravené ze švestek, jablek, mirabelek, hrušek, ale i takzvané směsky. Tedy kvasy připravené z více druhů ovoce. Někteří tak spojili do kvasu jablka a hrušky, další třeba švestky a mirabelky. Bedřiška Janíková, která obsluhuje pálenici Inpal ve Vrbici, uvedla, že letošní sezona je kvůli neúrodě ovoce horší než ta loňská.

"Že bych ale neměla co dělat, tak to si určitě stěžovat nemůžu. Pálit jsme začali 12. října a objednávky máme i na další dny. A také na prosinec. Už teď vím, že pálit budeme i poslední tři dny v roce, tedy i na silvestra. Chlapi teď spěchají, chtějí mít tu svoji pálenku doma už před Vánocemi," odpověděla Bedřiška Janíková. Hodně kvasů připravili podle ní lidé z jablek, mirabelek, výjimečně i dalších druhů ovoce. Ve Vrbici v této sezoně zatím nepálili ani jeden kvas připravený výhradně ze švestek.

"To je důkazem, že švestky tady na severovýchodě republiky letos pomrzly už na jaře. Zákazníci si ale vědí rady. Aby měli na zimu a jaro nějaké zásoby, dávali do sudů různé druhy ovoce. A dobrý ovocný destilát nechutná vůbec špatně," dodala žena, která zastává práci, kterou většinou mají na starost chlapi. Pálenice Plesná zažívá letos svou třetí sezonu. "Letos bylo ovoce na stromech málo a tomu odpovídá i počet zákazníků. Proti loňsku je to výrazný propad. Pár zákazníků přivezlo vypálit zapomenuté kvasy z loňska. Nějaké objednávky ještě mám a čekám, až se objednají další zákazníci. Vychází to zhruba tak, že co 14 dnů vypálím kvasy od tří zákazníků. Výtěžnost kvasů je ale slušná," dodal Roman Rajský z Pálenice Plesná.

Antonín Šputa z Pěstitelské pálenice v Krásném Poli říká, že letošní sezona je jeho poslední. Pálenice v Krásném Poli totiž končí. "Ta letošní sezona je opravdu slabá, vypálili jsme něco přes deset kvasů. Když zákazníci souhlasí a nemají dostatečné množství kvasu, děláme to tak, že dáme dohromady kvasy od dvou či tří zákazníků. To jsou sdružené kvasy. Letos ten nedostatek ovoce pro přípravu pálenky řešili lidé i tak, že do sudů nakládali i různé druhy ovoce. Třeba jablka a hrušky nebo švestky a mirabelky," dodal Antonín Šputa.



    Městský úřad