Město Bohumín

15.3.2018 - Přímá volba starostů? Většina jich souhlasí

Zdroj: Karvinský deník
Ročník a číslo: 63
Strana: 1
Autor: Tomáš Januszek

Mají ale výhrady. Ne vždy prý musí takový model fungovat.

KARVINSKO – Jak se starostové měst a obcí na Karvinsku dívají na možnost, že by prvního muže (či ženu) obce volili přímo její obyvatelé? Ve velké většině jsou pro. Z osmi starostů, které Deník s tímto dotazem oslovil, je jich pro přímou volbu šest. Podobně by většina z nich souhlasila s rozšířením pravomocí starosty či primátora.
Starosta Petrovic u Karviné Marian Lebiedzik (ČSSD) patří k těm, kdo jsou pro přímou volbu starosty i rozšíření jeho pravomocí.
"Otázka však je, co se myslí většími pravomocemi. Spíš bych to formuloval jako ,spolunažívání' starosty – rady obce, byla by vůbec k něčemu, a zastupitelstva obce. Každopádně přímá volba starosty by podle mě byla krok správným směrem.  Jak to funguje v praxi, můžeme vidět třeba v Polsku," říká starosta Petrovic u Karviné.
Dodává, že především na menších obcích je starosta v očích obyvatel ten, který za vše, dobré i špatné, může, i když v realitě rozhodují de facto o všem rada a zastupitelstvo, takže ať si jej lidé sami zvolí.
Starosta Bohumína a senátor za ČSSD Peter Vícha říká, že není proti přímé volbě starosty.  "Pak musí být i druhá odpověď ano. Ovšem pravomoci nemusí být větší, ale musí být jiné a jasně vymezené tak, aby byly vyvážené kompetence starosty a zastupitelstva. To jen Piráti nechápou, oč jde," říká bohumínský starosta Petr Vícha. Podle karvinského Jana Wolfa (ČSSD)
návrhy dávají lidé, kteří si to nevyzkoušeli na vlastní kůži, a jde podle něj jen o populistické gesto, které není nijak domyšlené.
"Já nemám problém, aby starostové byli voleni přímo, ale musí to mít následně logiku ve vztahu k radě města, k zastupitelstvu a k jeho politickému uspořádání. Také to má řadu nástrah," dodal Jan Wolf.
Starosta obce Těrlicko Martin Polášek (NEZÁVISLÍ – Těrlická koalice) je proti přímé volbě. "Proč? Protože to potom většinou nefunguje.
Na druhou otázku odpovídám ano, ale starostové by museli mít téměř absolutní pravomoci," myslí si starosta Polášek.
Primátorka sedmdesátitisícového Havířova Jana Feberová (ČSSD) je v obou případech proti. Odmítá přímou volbu.
Také Šárka Kapková, starostka Rychvaldu (STAN) naopak je pro přímou volbu.
"Ale k tomu nutná změna systému. Nedovedu si představit, že by starosta byl obklopen samou opozicí bez jakékoliv podpory plnění volebního programu," říká.
S přímou volbou souhlasí i s většími pravomocemi starostů souhlasí také starosta Orlové Tomáš Kuča (ČSSD).



    Městský úřad