Město Bohumín

14.5.2018 - Marek Poštulka skončil na lavičce Bohumína. „Je to jediné východisko,“ říká

Zdroj: karvinsky.denik.cz
Autor: David Hekele

BOHUMÍN – Po takřka třech letech u týmu fotbalistů Bohumína končí trenéři Marek Poštulka a Martin Kempný.Úspěšné duo, které dovedlo Bospor v minulé sezoně k zisku okresního i krajského poháru a především k postupu do divize, rezignovalo po sobotní porážce 1:2 ve Vsetíně.„Ve mně to zrálo už delší dobu, navíc jsme s Lukášem (Fluxou – předsedou klubu) byli domluvení, že po sezoně stejně skončím. Takto jsem to nechtěl, ale myslím si, že je to jediné možné řešení do závěru sezony,“ uvedl v rozhovoru pro Deník bývalý útočník Baníku Ostrava i národního týmu, kterého už na pondělním tréninku nahradil nedávný kouč Petřkovic Martin Špička.

Krátce po zápase ve Vsetíně jste řekl, že už asi nemáte týmu, co dát. Můžete to rozvést?

(zamyslí se) Vždycky mu máte co dát, ale tohle vidím jako jediné východisko ze situace. Jak se říká, nové koště dobře mete, a tak věřím, že výměnou trenérů se kluci zase nabudí, protože fotbalisté tam jsou a dostanou ze sebe maximum. Na jaře máme tři body, což je katastrofální výsledek. Ale takový je prostě fotbal. Teď je potřeba je vyhrát dva zápasy, to si myslím, že na záchranu bude stačit a můj odchod by k tomu mohl přispět.

Čím si vysvětlujete, že po solidním podzimu čekáte na vítězství už dvanáct zápasů?

Je toho víc. Už zimní příprava nevyšla, bylo tam mnoho dlouhodobě nemocných a zraněných, natrénováno většina kluků moc nemá. Dalšími příčinami je určité uspokojení, že se nám nemůže nic stát, že se uhrálo bodů dost a teď se z toho nejde vyhrabat. Přitom zápasů je ještě dost a budou důležité. Vždyť Petrovice v sobotu vyhrály a ještě nevíme, jestli nebudou padat tři. Bude to ještě hodně zajímavé. Nemálo důležité je navíc i to, že většina kluků má hlavy dole, je na nich deka, mají strach hrát.

To ale určitě není jen vina trenéra, nemyslíte?

Ano, určitě je to i o hráčích, ale trenér je zodpovědný za výsledky. Upřímně ale nevím, jak se z této situace dostat. Máme za sebou na jaře devět zápasů a jediné, co jsme zahráli, byl možná poločas s Havířovem. Jinak hra nebyla dobrá.

Mohly za výsledky i změny v kádru během zimy?

Určitě jsme proti podzimu oslabili. Ptáček se vrátil do Petřkovic, Dušan Socha s Kubou Sittkem skončili, naproti tomu jsme koupili pouze Padýcha a Leibl přišel na poslední chvíli. I přesto ale v týmu je kvalita na to, aby bodů bylo více. Nehrají nám ale střeďáci – Franta Hanus, Dominik Palej, Richard Vaclík. Ti jsou za očekáváním.

Myslíte, že budou nutné změny v letní přestávce?

Určitě mužstvo potřebuje řez. Přivést určitě někoho, kdo bude hrát s větším sebevědomím. Můj mančaft je moc hodný a není v něm vůdce, tak jako byl právě Síťas (Jakub Sittek). Ať byl jakýkoli, dokázal to zbláznit a jezdit. Teď tam nikdo takový není. Na hřišti je ticho jak v hrobě, nikdo to nevyhecuje, nepovzbudí.

Také produktivita pořádně vázla. Neměl jste chuť jít na hřiště a pomoci?

(smích) Já mám kolena po padesáti operacích, takže leda se sanitkou a pohřebákem. Samozřejmě v hlavě to mám a vím, jak by se v situaci člověk měl zachovat, ale sám už bych to ve svých padesáti letech nedokázal.

Bohumín jste vedl tři roky, jak je hodnotíte?

Až na ten závěr kladně. Vyhráli jsme poháry, krajský přebor, postoupilo se, to bylo pro mě poprvé a samozřejmě krásné. A navíc u mě to nejsou jen ty tři roky, já jsem tam s přestávkami snad dvanáct let. (úsměv)

Nebude vám fotbal chybět?

To víte, že jo. Teď mám rozporuplné pocity. Na jedné straně úleva, protože jsem byl na vyvrácení na lavičce. (smích) Byla to už taková bezmoc. Jste zlý, je to špatně, jste hodný, je to špatně, takže jsem už nevěděl kudy kam, byl jsem z toho zoufalý, na klubu mi záleží. Jak jsem už ale řekl, tohle je ale jediné východisko k tomu, aby se týmu pomohlo a sezona dopadla dobře. Snad se to podaří zachránit.

Přijdete se podívat?

To víte, že ano. V neděli na Petrovice jsem tam. Ale už se jen postavím k párkům a budu se na to dívat s nadhledem.

Jak vidíte svou trenérskou budoucnost?

Mám svou práci a nad tím jsem nikdy nepřemýšlel, takže uvidíme. Teď si od toho potřebuju odpočinout a v létě se uvidí.

A co někdy návrat opět k bohumínskému týmu?

Už asi ne, i když nikdy neříkej nikdy. Navíc s mou prací to je těžké skloubit. Teď tu bude trenér, který s týmem bude pořád a to je asi v této soutěži už potřeba.

Vyjádření klubu

Prvně chci říct, že to bylo po vzájemné dohodě, určitě jsme Marka nechtěli odvolat. Byli jsme s ním v debatě ohledně jeho dalšího působení, ale sám se rozhodl v létě stejně skončit a po třech letech si odpočinout. Po tom, co Marek usoudil, že týmu nemá co dát, tak jsme se museli rozhodnout. Bohužel patnáct nových chlapů nekoupíme, ale jednoho trenéra vyměnit můžeme. I když jsme nechtěli, na změně jsme se shodli. Martin Špička je podle mě mladý, perspektivní trenér, nejen profesně, ale i charakterově velmi zdatný a zkušený. K tomu má velký přehled o fotbalovém dění na Moravě v soutěžích jako jsou třetí liga, divize nebo krajský přebor. To byl pro nás nejdůležitější faktor. Navíc se s ním znám ještě z působení v Karviné a vždy mi přišlo, že je rovný a férový chlap, který je poctivý a chce vyhrávat.”Lukáš Fluxa, předseda FK Bospor Bohumín



    Městský úřad