Město Bohumín

28.7.2018 - Nová továrna Bochemie bude zpracovávat použitý olej

Zdroj: Mladá fronta Dnes
Ročník a číslo: 173
Strana: 18
Autor: Petr Wojnar

BOHUMÍN - Bohumínská Bochemie chystá výstavbu první továrny v České republice, která bude průmyslově vyrábět biopolymer a přírodní látky využitelné například pro kosmetiku. Využije přitom novou technologii, která umí průmyslově zpracovat a využít použitý fritovací olej a přeměnit ho na zcela novou surovinu – biopolymer typu PHB. Ten je dále využitelný pro výrobu bioplastů nebo jako přírodní rozložitelný mikroplast.

Na technologii s názvem Hydal pracoval tým českých vědců pod vedením profesorky Ivany Márové. Licenci na tento patent v roce 2012 koupila česká společnost Nafigate Corporation. Ta nyní podepsala smlouvu o spolupráci s Bochemií, která je zároveň investorem chystané továrny. Její vybudování by mělo firmu stát více než 350 milionů korun.

"Technologie využívá živých organismů, které zkrmí olej a vyrobí tak zcela přirozeným způsobem surovinu pro plast. Hydal je současně první biotechnologií na světě, která dokáže v průmyslovém měřítku vyrábět biopolymer z odpadu a neodebírat tak zdroje potravního řetězce, jako tomu bývá jinde například s cukrem, škrobem nebo kukuřicí," uvedla mluvčí Bochemie Eva Kijonková s tím, že celý systém je bezodpadový a nezatíží tak životní prostředí. "Vyrábět něco hodnotného z odpadu má hluboký smysl. V našem případě se navíc jedná o odpad, kterého je globální nadbytek," podotkla Lenka Mynářová, členka představenstva Nafigate Corporation. Klíčové trhy se podle zástupců firem nacházejí v Asii, zejména v Číně, Japonsku a Malajsii, kde je po biopolymerech a bioplastech velká poptávka. Továrna by měla být uvedena do provozu ve druhé polovině roku 2020.



    Městský úřad