Město Bohumín

18.9.2018 - Člověk se musí naučit správně reagovat na narážky, když je "jiný"

Zdroj: Karvinsko
Ročník a číslo: 38
Strana: 6
Autor: Eliška Pavlíková

OPAVA – Úspěch v národní soutěži krásy Muž roku znamenal pro čtyřiadvacetiletého Cao Thanh Tunga s vietnamskými kořeny hodně. Vyrůstal v Opavě a má tři bratry. Vietnam před pár lety navštívil poprvé, ale žít by tam nechtěl. "Líbí se mi, že jsou tam lidé neuvěřitelně nápomocní, a to nejen v rámci rodinného kruhu. Momentálně si ale neumím představit tam bydlet," říká Cao Thanh Tung. Během několika posledních let si zkusil práci v Německu i Anglii. Podle něj je to skvělá příležitost získat cenné zkušenosti a zlepšit si cizí jazyk. Teď bydlí v Praze a snaží se rozjet si kariéru.

Vám se letos podařilo získat čtvrté místo v soutěži Muž roku o nejkrásnějšího muže České republiky. Jaký byl pro vás finálový večer?

Bylo to pro mě neskutečné, určitě jeden z nejlepších večerů v životě. Po vyhlášení jsem byl tak nadšený, že jsem v noci ani nemohl usnout. Je srandovní, že minulý rok skončil na čtvrtém místě Michal Žůrek, který také pochází z Opavska. Strašně si vážím toho, že jsem se takto umístil a pojedu příští rok reprezentovat Českou republiku na mezinárodní soutěž Mister Global do Thajska. Bude to šílené, protože tam je dvakrát větší konkurence a sjedou se tam ti nejlepší.

Jak vlastně vnímali vaši účast v soutěži, a následný úspěch, vaši rodiče a okolí?

Prozatím všichni Vietnamci, které jsem potkal, mi gratulovali. Ptali se, jaké to bylo a jak jsem si to užil. Docela se to provalilo ve vietnamské komunitě. Pro ně je to také velký úspěch, že se "jeden z nich" dostal do takové soutěže. Mamka byla ráda, že se její syn snaží dostat do světa a zajistit se. Taťka byl taky v pohodě, ale vtlouká mi do hlavy, abych byl skromný, měl stálý příjem, a abych si vážil všeho, co mám.

Tungu, vaši rodiče pochází z Vietnamu. Vy jste se narodil v Bohumíně a vyrůstal v Opavě. Setkal jste se někdy s šikanou nebo diskriminací právě kvůli původu vašich rodičů?

Měl jsem v tomhle štěstí a musím říct, že jsem se s tím moc nesetkával. Už od školky jsem měl kolem sebe dobré lidi a kamarády. Občas se na základce samozřejmě objevily různé pokřiky, narážky, nadávky do šikmookých a podobně. S tím se člověk naučí žít, když ví, že je "jiný". Musí se adaptovat. Musí se připravit, že takové věci mohou přijít, a umět na ně konstruktivně reagovat. Beru to tak, že lidé umí být zlí, když chtějí. A je jedno, jestli je člověk vietnamského původu nebo ne. Já jsem lehce tvrdohlavý a nenechám si všechno líbit. Navíc jsem společenský a je se mnou sranda. (směje se)

Mezi dětmi je to přeci jenom trochu jiné než v dospělosti. Co se týká pracovních příležitostí, stalo se vám někdy, že vás odmítli právě kvůli vašim kořenům?

Já osobně jsem nic takového prozatím nezažil. Ono záleží, na koho člověk narazí. V Praze je hodně zahraničních firem, takže tam si myslím, že bych problém mít neměl. Pokud zaměstnavatel vidí, že jsem schopný, sebevědomý a zodpovědný, neměla by ho barva mé pleti zajímat. Vietnamská komunita se teď celkově dostává do médií a myslím si, že je to dobře. Film Miss Hanoi a obsazování Vietnamců do českých filmů je podle mě super. Třeba to motivuje ostatní se víc angažovat. Vidím v tom velký přínos pro vietnamskou komunitu. Navíc má generace, která vyrůstala v Česku, má už úplně jiné smýšlení než naši rodiče.

Vzhledem k tomu, že jsou vaši rodiče určitého náboženského vyznání, co by podle vás řekli na to, kdybyste si přivedl domů slečnu jiného než vietnamského původu?

Já sám jsem si kdysi chtěl vzít jen Vietnamku. Byla by takto jednodušší komunikace s mými rodiči a zachovala by se jakási "kulturní kontinuita". Brzy jsem ale změnil názor a řekl jsem si, že chci být hlavně s někým, s kým je mi dobře a s kým si rozumím. Rodičům by to podle mě nevadilo. Možná kdysi, teď už si ale myslím, že by to bylo v pohodě.

Vizitka: Čtyřiadvacetiletý Cao Thanh Tung se narodil v Bohumíně a vyrůstal v Opavě. Vystudoval Střední zdravotnickou školu v Opavě a momentálně žije v Praze. Umístil se na čtvrtém místě v soutěži Muž roku 2018 o nejkrásnějšího muže Česka a získal tím příležitost reprezentovat Česko na soutěži Mister Global, která se koná příští rok v Thajsku. Je osobním trenérem, ale pracuje také jako barman. Věnuje se natáčení reklam, filmů a modelingu. Ve volném čase si rád zahraje fotbal nebo volejbal.


Člověk se musí naučit správně reagovat na narážky, když je
Velikost: 382 x 331 bodů - 97 kB

Pro detail článku/fotky klikněte na danou zmenšeninu fotografie.

    Městský úřad