Město Bohumín

15.10.2018 - A dost! Jsme na kolenou, musíme hned začít něco dělat

Zdroj: Týden
Ročník a číslo: 43
Strana: 16
Autor: Filip Nachtmann

Sociální demokracie je v největší krizi ve své historii a chová se jako strana bez pudu sebezáchovy, tvrdí bývalý místopředseda ČSSD JAN BIRKE. Podle něj Jan Hamáček teď bude muset všem ukázat, že dokáže být charismatickým vůdcem a lídrem levice. K tomu potřebuje pomoc celé strany, kritika je k ničemu, říká v nezvykle otevřeném rozhovoru úspěšný náchodský starosta.

Pár dní po volbách jste v rozhovoru pro Blesk vzkázal vnitrostranickým kritikům předsedy Jana Hamáčka "ať už jdou všichni do prdele". Jaká je v ČSSD po volebním debaklu nálada?

Je deprimující, plná deprese. Nebudeme si nic zakrývat, ta strana je na kolenou, ve velmi špatné kondici. Myslím, že nikdy za sto čtyřicet let své historie na tom tak špatně nebyla. Pokud teď rychle neuděláme sérii razantních opatření, nedopadne to s námi dobře. Za půl roku máme sjezd, ale když teď nezapneme, budeme mít co dělat, abychom se ho vůbec dožili.

Na koho mířila vaše kritika? Na ty, kteří vyzývají k odstranění Hamáčka, nebo na stoupence odchodu z vlády?

Kdo mě tak naštval? Jednotliví neúspěšní kandidáti. Sociální demokracie tak jako po každých prohraných volbách hledá nějakého hlavního viníka. Mě už to přestalo bavit. Všichni bychom měli začít u sebe. Proč bychom, probůh, měli chodit z vlády? Kdyby naše angažmá ve vládě mělo negativní vliv na výsledky ČSSD v komunálních volbách, tak by v Bohumíně nebylo padesát, v Karviné čtyřicet a u mě v Náchodě přes třicet procent. A je spousta dalších takových měst. Sociální demokraté dokážou vyhrát. A konec Honzy Hamáčka? Ať si to někdo zkusí! Vždyť on celou dobu jen dělal, co po něm členská základna chtěla. Chtěla referendum? Udělal ho. Vyhrál názor pro vstup do vlády? Vstoupilo se do vlády. Mě prostě strašně naštvalo, když významní představitelé sociální demokracie začali vysílat vzkazy přes média a sociální sítě. To musí skončit. Někdo nesouhlasí? Jasně. Pojďme si to ale vyříkat mezi čtyřma očima. Volič na to není zvědavý, nechce rozhádanou stranu. Chce vidět partu lidí, která mluví srozumitelně, určí nějakou cestu a jde za ní jako tým. To ukázali naši konkurenti, a uspěli.

Zatímco vám voliči neuvěřili…

My jsme na řadě radnic měli lidi, o kterých nikdo ani nevěděl, jak se jmenují. Za čtyři roky nic neřekli, s ničím nepřišli, nic nevymysleli. Snažili se to vysedět a mysleli si, že to nějak dopadne. No, a ono to nedopadlo. My jsme se na radnice nedostali a místo nás tam jsou lidi, kteří přišli s nějakým nápadem, vizí, emocí. Každý jsme teď zodpovědný za značku ČSSD. Od předsedy po posledního člena. V minulosti se nám hodila, teď ji musíme zachránit. Plakáty, slogany a videa prostě nevyhrávají volby. Vždycky platí, že volič si pamatuje. Lidi nám to prostě spočítali.

Volání po hlavě předsedy Hamáčka je podle vás tedy úplně mimo? Vede přece stranu, která ve volbách pohořela.

Naprosto. To je úplný nesmysl, tohle může chtít jen politický analfabet. My neustále někoho chceme odvolávat, přitom za půl roku máme sjezd. Vyměňovat kohokoli z vedení je bláznovství. Situace Honzy Hamáčka je strašně složitá. Čelí útokům ze všech stran, musí balancovat účast ve vládě, ekonomickou situaci strany, nespokojenost v členské základně. Na toho chlapa je toho moc, potřebuje pomocnou ruku.

Třeba Jaroslav Foldyna odvolává sám sebe. Vy mu to vyčítáte, stejně jako například prezident Miloš Zeman. Na druhou stranu – kandidoval v kraji, kde měla ČSSD historicky velké výsledky. Mandáty tam dříve v podstatě ležely na zemi. Neměl by tedy jít?

Já vám rozumím, ale čemu se divíme? Vždyť si stačí vzpomenout, co se tam za poslední roky stalo za kauzy, trestněprávní věci. Plnili jsme pravidelně první stránky novin. Jenže ti lidi, kteří ČSSD v kraji zdevastovali, už v ní dávno nejsou. A současné vedení, včetně Jardy Foldyny, se s tou minulostí musí nějak vypořádat, což obnáší i takový nářez, který tam teď dostali. Máme je za to odvolávat? Vždyť to nikoho nezajímá. Naše voliče to přestalo bavit a utekli od nás pryč. Stali jsme se pro ně absolutně nezajímavou stranou. My je teď musíme dostat zpět.

Jak?

Tím, že se přestaneme zabývat sami sebou a budeme se věnovat jim, tím, že jim budeme dávat reálné sliby, které budeme plnit, tím, že budeme konečně mluvit srozumitelně. A jediná platforma, kde to teď můžeme dokázat, je vláda. Tady se volá po odchodu do opozice, ale co v ní budeme dělat? Co v ní prosadíme? Zapomene se na nás. Musíme se dostat zpět, jako se kdysi dostala ODS. V roce 2014 byl Petr Fiala zvolen předsedou občanských demokratů, na podzim pak strana ztratila v komunálních volbách, tuším, tři tisíce mandátů. A já si nepamatuji, že by jediný člověk veřejně navrhoval popravovat předsedu. Jenže my nemáme pud sebezáchovy.

Odmítáte Hamáčkovu výměnu. Stále častěji se ale ukazuje, že úspěch slaví strany se silnými lídry, osobnostmi, které mají charisma. V ČSSD se v minulosti mluvilo o plzeňském hejtmanovi Josefu Bernardovi nebo šéfovi odborů Josefu Středulovi. Není to prostě tak, že ČSSD dnes takové lidi nemá?

Ale Honza takový je. Samozřejmě bude muset projevit svůj skrytý emocionální talent, a já vám garantuji, že ho má. On umí bouchnout do stolu, v něm to je. Je to přirozený lídr, vůdce a dobře si uvědomuje, že teď je doba, kdy to musí ukázat. Z Jana Hamáčka se musí stát lídr levice. Sám to ale nezvládne.

Lídr levice v dnešní situaci ČSSD? Ve třinácti velkých městech jste se ani nedostali do zastupitelstva, namátkou v Praze, Liberci, Ústí nad Labem, Českých Budějovicích, Zlíně nebo Karlových Varech. Ještě před pár lety nemyslitelná věc. Po celém Česku jste ztratili téměř devatenáct set zastupitelů, tedy polovinu. Voliče vám sebral hlavně Andrej Babiš, ale i Piráti. Je to vůbec krize, ze které je návratu?

Věřím tomu. Krize jsou od toho, aby se překonávaly. Náš volič nám dnes nerozumí, protože my ani nevíme, co vlastně jsme. Co dnes znamená značka ČSSD? Dříve to bylo jasné. Byl to konec poplatků u lékaře, zkrácená pracovní doba, zvednutí důchodů, byty pro mladé rodiny s dětmi, sociální jistoty. To byla naše jasná témata. V tuto chvíli tahle témata často akcentuje Andrej Babiš. My si je musíme vzít zpět a dát tím lidem důvod, aby nás znovu volili.

Neudělala ČSSD klíčovou chybu, když se za Bohuslava Sobotky posunula více k městským liberálním voličům, kteří ale raději zvolí Piráty nebo třeba místní uskupení, a naopak opustila své tradiční voliče?

Ano, je to bohužel přesně tak. V momentě, kdy jsme uhnuli z tradičního levicového proudu, nás Andrej Babiš svým brilantním marketingem vytěsnil a obsadil všechna naše levicová témata. Uměl vše prodat, vykomunikovat. A my jen koukali. Musíme být stejně draví, přestože jsme koaliční partneři. Protože jsme nedokázali vůbec reagovat na náladu ve společnosti, nedokázali jsme komunikovat se svými voliči, odvrátili se od nás. Vše je dnes v politickém marketingu. Reaguje se na poptávku, ať už prodáváte drahá auta, McDonald’s, nebo politickou stranu.

Vy jste to v Náchodě očividně pochopil a bez větších problémů jste obhájil vítězství, dokonce už máte uzavřenou koalici. Co jste dělal vy, Petr Vícha v Bohumíně nebo Jan Wolf v Karviné jinak než zbytek ČSSD?

Reagoval jsem na atmosféru ve městě. Nikdy si nesmíte dovolit nesplnit, co slíbíte. Lidi nezajímají důvody, prostě jste jim lhal, a oni už vás znovu nezvolí. To je jednoduchá matematika. A musíte být srozumitelní. Lidi mi rozumějí, mluvíme stejným jazykem. To je i recept pro ČSSD. Zní to jako floskule, ale takhle jednoduché to je.

Neuvažujete teď o kandidatuře do vedení?

Vůbec o tom nepřemýšlím. Tentokrát to v Náchodě nebylo jednoduché, chci se naplno věnovat městu a poslancování. Takže spíš uvažuji o nějakých rezignacích. I když, jak říkala Petra Buzková, v politice nikdy neříkej nikdy (smích).

---

Jan Birke (49) Původním povoláním strojař pracoval na začátku 90. let jako manažer americkočínské společnosti se zaměřením na zabezpečení výroby a dodávky strategických surovin v Číně. Poté si ho vybral Jiří Paroubek, nejprve na ministerstvo pro místní rozvoj, pak jako ředitele kabinetu premiéra. Od roku 2010 je starostou Náchoda, svůj post teď znovu obhájil. Bývalý místopředseda ČSSD je zároveň poslancem. Je ženatý, má dvě dcery.



    Městský úřad