Město Bohumín

16.10.2018 - Bohumínský starosta Petr Vícha obhájil křeslo senátora

Zdroj: Karvinsko
Ročník a číslo: 42
Strana: 2
Autor: Pavla Krůčková

KARVINSKO – Bohumínský starosta Petr Vícha (ČSSD) podruhé obhájil křeslo senátora, když ve druhém kole ve volebním obvodu č. 74 Karviná (Bohumín, Havířov, Petřvald, Rychvald, Dolní Lutyně) porazil bývalou poslankyni a někdejší primátorku Havířova Miladu Halíkovou (KSČM). Vícha je jediným senátorem ČSSD, který se do horní komory v letošní volbě dostal. Hlasovalo pro něj přes 72 procent voličů, tedy 9232 lidí. Volební účast ve druhém kole nepřesáhla 14 procent.

"Nesmírně si cením toho, že jsem získal podporu napříč celým volebním obvodem, a to včetně Havířova, kde jsem před šesti lety lehce prohrál a kde je doma má soupeřka. Výsledek je pro mne obrovským závazkem, že budu senátorem pro všechna města naprosto stejně a budu pomáhat tam, kde to bude třeba, jako tomu ostatně bylo i v předchozích letech," řekl Vícha v sobotu po sečtení výsledků s tím, že hlavní prioritou pro něj zůstává boj za slušné lidi a prosazování lepších zákonů pro města a obce.

V Senátu bude stejně jako doposud pokračovat ve výboru pro veřejnou správu, územní rozvoj a životní prostředí, který se zaměřuje právě na zákony týkající se obcí a měst. Do jiného staronový senátor podle vlastních slov určitě nepůjde. "Potřebujeme teď dosáhnout změny u zákona o sociálním bydlení, který by tento problém systematicky vyřešil a zatočil s byznysem s chudobou v soukromých předražených ubytovnách. To ale bude vyžadovat dlouhodobý boj a spolupráci napříč celým politickým spektrem i ministerstvy," doplnil Vícha.

Zklamání z nezájmu voličů

Poražená finalistka Milada Halíková byla obecně zklamaná nízkou volební účastí. Ta podle ní svědčí o určitém nezájmu o horní komoru parlamentu stejně jako o značné složitosti volebního systému. "Spousta lidí navíc nepřijala tu skutečnost, že mají jít za týden znovu k volbám," podotkla k nízké volební účasti Halíková, která se do Senátu nedostala ani na třetí pokus.



    Městský úřad