Město Bohumín

27.11.2018 - U vás se mi hodně líbí polka doprovázená dívčím jucháním

Zdroj: Region Frýdecko-Místecko
Ročník a číslo: 48
Strana: 8
Autor: Tomáš Machálek

MEXICKÝ TANEČNÍK JUAN MANUEL GARCIA, KTERÝ DO TAJŮ TANCE ZASVĚCUJE I ZÁJEMCE Z NAŠEHO REGIONU, V ROZHOVORU PROZRADIL:

Ač původem z Mexika, i v České republice se cítí skvěle – má rád hory, českou kuchyni, ale na prvním místě je tanec. To je krátká vizitka Juana (česky Jan) Manuela Garcii.

Můžete se na úvod v krátkosti představit?

Jmenuji se Juan Manuel Garcia a jsem z Mexika, kde jsem předtím působil jako profesionální tanečník folklorních tanců. Cestoval jsem po světě s nejlepšími tanečními skupinami a vždy jsem reprezentoval Mexiko. V současnosti jsem lektorem tance všech různých folklorních rytmů z celého světa, jako jsou latinské rytmy, různé typy tanců, a také se věnuji výuce sexy tance ve světě známého jako strippers.

Co vás přivedlo do České republiky, konkrétně k nám do regionu?

Přijel jsem do České republiky kvůli místnímu folkloru. Ve vaší krásné zemi máte mnoho folklorních festivalů, to byl jeden z důvodů, proč jsem přijel. Nepřijel jsem hledat žádnou přítelkyni nebo něco na ten způsob. Přijel jsem z profesních důvodů.
Zpočátku jsem uvažoval, že budu žít v polském Krakově, ale pak jsem poznal Českou republiku a začal jsem se tady cítit jako doma. Vzpomněl jsem si, že když jsem byl malý, viděl jsem v mexické televizi zprávy o Československu a vždy jsem cítil něco uvnitř sebe při zaznění toho slova. A tak jsem řekl své mamince, že se jednoho dne vypravím do té země a splním si tak svůj sen, a tak se i stalo a jsem zde.

Jak často jezdíváte domů do Mexika?

Nejezdíval jsem domů nějak pravidelně, ale poslední dva roky se snažím alespoň na Vánoce být s rodinou. Navíc, tento rok je výjimečný v tom, že pojedu na oficiální ceremoniál k uvedení nově zvoleného prezidenta Mexika do funkce. Inaugurace proběhne 1. prosince a bude to nový historický krok pro Mexiko.

Jak jste se dostal k tanci?

Když jsem byl dítě, můj otec si vždy přehrával své písně mambo, chachachá, salsa, danzón, poslouchal hudbu a začal pohybovat mými malými nožičkami. Potom jsem ho často vídal tančit s mou maminkou, i mí strýcové byli dobří tanečníci, tak se zrodila má vášeň pro tanec. Později jsem začal tančit folklor ve škole, a tak jsem pokračoval, až jsem se protancoval do nejlepších folklorních skupin v Mexiku.

Který tanec je vám nejbližší?

Nemám žádné preference, co se týče rytmů. Líbí se mi všechny a nejvíc, když mohu tancem prezentovat různé světové kultury. Moje specialita je folklor. Tady v České republice se mi líbí polka doprovázená dívčím jucháním charakteristickým pro cimbálovou muziku. Mám rád všechny taneční a hudební žánry. Na mých hodinách jsem velmi vybíravý, co se týče hudby, kterou pouštím.
V latinskoamerické hudbě existuje mnoho smutných až depresivních písní, a to se mi nelíbí. Na většině svých lekcí také nepouštím komerční muziku.

Zasvěcujete do tajů tance místní lidi?

Ano, pořádám mnoho lekcí pro Čechy. Právě jsem ukončil taneční kurz pro muže, kteří chtějí tančit se svými přítelkyněmi či manželkami. U vás to není běžné, ale přišli za mnou, abych uspořádal tyto lekce, abych je naučil tančit.
Obecně platí, že muži jsou stydlivější než ženy, zvláště v tomto regionu. A po mých lekcích už nepotřebují pivo nebo slivovici k tomu, aby našli odvahu si zatančit.

Je o taneční kurzy s vámi zájem? Pokud ano, z které věkové skupiny?

V České republice je velký zájem. Během víkendů jsem často v zahraničí a pořádám tam workshopy, každá skupina, kterou mám, je jiná – různí lidé, různá energie, rozdílný věk. Mám na lekcích lidi od sedmnácti do osmdesáti let. Dokonce pořádám i hodiny speciálně pro děti, které u tance učím i základy španělštiny. Všechno závisí na skupině a energii, obecně neexistuje žádný věk, kdy nezačít tančit. Všichni mohou tančit, neexistují překážky, ty jsou pouze v hlavě.

Kde mohou lidé tyto kurzy navštívit a je možné se do nich stále přihlásit?

Dávám lekce v Ostravě, Kopřivnici, Bohumíně, Frýdku-Místku, Třinci, Bystřici, Brušperku, Krmelíně a brzy i v Hlučíně. Kurzy ukončuji 27. listopadu a znova začínám 7. ledna 2019. Jsou zváni všichni, kdo chtějí tančit, zbavit se stresu a nabít pozitivní energií. Moje stránka na facebooku se jmenuje LatinoDance s Manuelem, kde mě můžete kontaktovat, kdybyste měli jakýkoliv dotaz nebo chtěli uspořádat soukromé lekce, workshopy, charitativní akce i pro zvířata.
Pokračování na straně 9 Pokračování ze strany 8

Co děláte mimo tancování?

Tanec je má vášeň. Mám ale také jiné záliby. Jsem aktivistou za práva zvířat, znevýhodněných osob i za ochranu naší planety. Každý rok pořádám sbírku krmiva pro psy i kočky žijící v útulcích tady v České republice. Hodně propaguji adopci zvířat, protože se častokrát stává, že po Vánocích se lidé zbavují svých "nevhodných" roztomilých dárků. Snažím se lidi přivést k tomu, že je mnohem lepší zvířecí tvory adoptovat než koupit, a také je vyzývám, ať navštěvují útulky ve svých městech a koukají se opuštěným zvířatům do očí, aby v nich viděli, jak moc potřebují mít svou vlastní rodinu, domov a především lásku.

Jak se vám líbí v našem regionu?

Mně se tady líbí moc. Mám blízko do hor, veřejná doprava v Ostravě je velmi dobrá, mám to blízko na letiště, to je pro mě důležité, protože hodně cestuji na své lekce do zahraničí. A celkově se mi Moravskoslezský kraj moc líbí.

Máte rád Beskydy – pokud ano, kterou část?

Mám je moc rád. Mé rodné město Orizaba ve státě Veracruz leží v údolí obklopeném horami a vulkánem Citlaltépetlem (Pico de Orizaba), což je nejvyšší hora Mexika a měří přibližně 5600 metrů. Mám moc rád Pustevny a také část Beskyd mezi Českou republikou a Polskem. Jsem moc rád v kontaktu s přírodou. Co mě ale mrzí, je pohled na vykácené části lesa.

Co si myslíte o českém jídle?

České jídlo je skvělé, jak říkáme v Mexiku, je to riquísimo – velmi chutné. Když si k tomu přidám trochu mexického chilli a ještě doplním o skvělé pivo, to je potom pochutnání.

Co vám z naší regionální kuchyně nejvíce chutná?

Mám moc rád český guláš (ne ten originální maďarský). V srpnu mě navštívili členové mé taneční skupiny z Mexika, která účinkovala na folklorním festivalu v polském Těšíně. Když měli den volna, říkám jim: "Pojďme do Česka," a jako překvapení jsem je vzal do české restaurace v Českém Těšíně. Dali si pár piv, všem moc chutnalo a byli udivení, jak je české pivo skvělé. Pak přinesli guláš. Rozplývali se nad delikátní chutí, kterou má guláš podávaný s knedlíky a nakrájenou cibulí, no, a pak do něj přidali trochu mnou připraveného mexického chilli a to teprve byl úžasný gastronomický zážitek. Takže můžu říct, že pro minimálně 26 Mexičanů je české jídlo naprosto úžasné. Taky mohu vyzdvihnout tradiční český medový perník. V roce 2015 jsem se setkal v Paříži s tehdejším kandidátem na prezidenta, současným nastupujícím novým prezidentem Mexika, a daroval mu pro manželku nádherně zdobený perník. Dostal jsem od nich zpětnou vazbu, že jim velmi chutnal. Takže teď jsem opět objednal jeden speciální perník s osobním vzkazem, který budu chtít předat při inauguraci nového pana prezidenta. Originální český dárek, tak dobrý a tradiční, bude skvělý.

Prozradíte čtenářům nějaký mexický recept, který by se dal připravit z u nás dostupných surovin?

Ano, a s radostí. V supermarketu se dají sehnat pšeničné tortilly, kupte k nim sýr gouda a šunku. Na polovinu tortilly dejte sýr, a pokud jíte maso, přidejte i plátky šunky. Přeložte tortillu na polovinu. Takto připravenou ji položte na suchou rozehřátou pánev a nechte opékat, až se sýr uvnitř rozteče. Pozor, abyste tortilly nespálili. Tomuto jídlu říkame quesadillas. Můžete k nim připravit mexický salát, kterému se říká pico de gallo – kohoutí zobák. Budete na něj potřebovat rajče, cibuli, zelenou nať koriandru, limetky, nikoliv citron! Dle chuti můžete přidat trochu chilli. Rajčata i cibule se nakrájí na kostičky a přidá se najemno nasekaný koriandr, pak se všechno promíchá. Na směs vymačkáme šťávu z limet a přidáme trochu soli. Množství závisí na počtu strávníků. Jakmile je salát hotový, otevřete připravenou tortillu (quesadillu) a přidejte dovnitř salát pico de gallo. Takto se jí jako tacos. Můžete také přidat guacamole. Bohužel avokádo, které se tady prodává, ve většině případů není dobré, zvláště pokud nepochází z Mexika.

Vizitka Juan Manuel Garcia:
lektor tance všech různých folklorních rytmů z celého světa, jako jsou latinské rytmy, různé typy tanců, a také se věnuje výuce sexy tance ve světě známém jako strippers.



    Městský úřad