Město Bohumín

30.11.2018 - Vzhůru na kraj! Za nemocnici!

Zdroj: Karvinský deník
Ročník a číslo: 278
Strana: 1
Autor: Richard Kutěj

Orlovští se chystají na krajské zastupitelstvo postavit se za svůj špitál.

ORLOVÁ, OSTRAVA – Povede občany jako svolavatel demonstrace před krajským úřadem, uvnitř se bude snažit zvrátit jeden z bodů jednání. Krajští zastupitelé budou 13. prosince řešit restrukturalizaci krajských nemocnic, ta se má citelně dotknout i orlovského špitálu, místní tam budou také.

"Teď už nebudu korektní a řeknu to na plno. Je to vykradení orlovské nemocnice na úkor těch, které mají lepší politické krytí," řekl tento týden Deníku orlovský starosta Miroslav Chlubna (Nezávislí a Změna pro lidi). Co tím myslel? Lepší "politické krytí" mají podle něj špitály v Karviné a v Havířově, kterých se restrukturalizace dotkne méně. Tyto tři nemocnice ale už roky tvoří jednu unii a kraj oponuje, že nutnou změnu nemocniční péče musí řešit komplexně. "Na zastupitelstvo nepůjdeme blokovat jednání, chceme ale zastupitelům před rozhodováním sdělit vše potřebné," říká dále Chlubna, s nímž se do Ostravy chystají i další vystupující.

Město se spolupodílí i na demonstraci. "To slovo mi ale přijde příliš silné, půjde o mítink, kde občané Orlové i nemocniční personál poklidně ukážou, že za svou nemocnicí stojí," dodává starosta, jehož úřad teď pomáhá zajišťovat i autobusy, které Orlovany do Ostravy povezou.

Převod lůžkové interny z Orlové do Karviné, poté postupné rušení dalších lůžkových oddělení a následný vznik lůžkového centra tzv. následné péče, tedy zařízení pro seniorskou populaci celého regionu. To jsou plány kraje v Orlové. "Kraj uvažuje perspektivně. Řešit stárnutí populace je úkolem, kterému se v budoucnu stejně nevyhneme," říká náměstek hejtmana pro zdravotnictví Martin Gebauer (ANO), který je nyní také v roli předkladatele celého plánu.

Podle tohoto plánu by v Orlové zůstala zachována činnost všech ambulancí, a to nejméně na stejné úrovni, jako dnes. "Jedinou změnou, kterou místní pacienti pocítí, je ta, že v případě nutnosti hospitalizace zvolí jinou nemocnici. Ale to se dnes přeci děje běžně. Navíc, i samotný personál ambulancí bude ve větší pracovní pohodě, bez služeb na lůžkových částech," podotýká Martin Gebauer. Kraj své kroky vysvětluje i tím, že na ploše bývalého okresu Karviná funguje nyní celkem pět nemocnic, krom tří zmíněných krajských také v Bohumíně a v Českém Těšíně.

"Současné odborné údaje hovoří o tom, že jedna nemocnice by měla v lokalitě fungovat na cca 130 tisíc obyvatel, tady se ale dostáváme k úplně jiným číslům. Vím, že i odbory se snaží, aby zůstal současný stav, odbory ale hájí vlastní zájmy, kdežto kraj jako zřizovatel musí myslet především na pojištěnce, tedy pacienty, a situaci řešit komplexně, nikoli jen lokálně," dodal náměstek hejtmana kraje, který už dříve deklaroval, že pokud by k restrukturalizaci nedošlo – důvody jsou nejen populační výboj, ale také tvrdá ekonomika – mohlo by v budoucnu hrozit i úplné zavření některých nemocnic.



    Městský úřad