Město Bohumín

24.6.2019 - Babiš řeší jen sám sebe

Zdroj: Právo
Ročník a číslo: 145
Strana: 6
Autor: Lukáš Jelínek

Sociální demokraté hodlají Babišovu vládu stále držet. Se vstupem do ní váhali, odchodem by si teď ale moc nepomohli. Zbavili by se sice morální kocoviny ze spolupráce s mužem, jehož kauzy vrhají ošklivé stíny, leč voliče by tím zpět nezískali. Tak se budou pachtit dál. V pátek však své exekutivní angažmá čerstvě zarámovali. Připomněli, že trvají na nezávislosti justice i Pavlu Zemanovi coby nejvyšším státním zástupci.

Odmítají též rozpočtové škrty a vyzývají k hledání dodatečných příjmů do státní kasy. To je podle nich nejsnazší cesta k realizaci cílů z programového prohlášení kabinetu i programu ČSSD. Třetí požadavek se týká střídání na ministerstvu kultury. Tam si nepřejí Antonína Staňka, nýbrž Michala Šmardu, a doufají, že se premiér zasadí o rozhýbání událostí.

Andrej Babiš k tomu měl příležitost v sobotu, kdy povečeřel s Milošem Zemanem. Při odjezdu z Lán pouze zopakoval, že se Šmardou, jenž starostuje v Novém Městě na Moravě, se prezident brzy potká na Vysočině. "Nic jiného neumím říct, neřekl mi nic jiného," svěřil se novinářům Babiš.

Docela zvláštní. Má přes měsíc v týmu ministra, který podal demisi, a poté, co nebyla přijata, jeho odvolání oznámil prezidentovi. Hlava státu měla bezodkladně konat, což se nestalo. Zemanovo rande se Šmardou s tím souvisí jen nepřímo. Nikde není psáno, že nového ministra musí jmenovat ze dne na den. Ovšem odvolání toho starého už mělo být zúřadováno dávno. To, že není, je nedílná odpovědnost zpupného prezidenta a laxního premiéra.

No aspoň vidíme, jakému respektu se ČSSD a její předseda u Babiše těší. O hlasy oranžových ve Sněmovně stojí, ale ve věcech jejich zájmu se nepřetrhne. Asi ví, že mají nekonečnou trpělivost. Nebo že jsou smířeni se svým osudem. "Když spácháte sebevraždu, je těžké to pak vzít zpátky," utrousil po jednání partajního předsednictva šéf senátorů ČSSD Petr Vícha.

Jaký smysl tedy schůzka prezidenta s premiérem vlastně měla? Babiš se pochlubil, že mu Zeman v tomto "složitém období" vyjádřil podporu. Vskutku? No to by jeden opravdu nečekal. Místo toho, aby dva vrcholní ústavní činitelé plnili akutní společné úkoly, plácají se po rameni.

K čemu ale to, když demonstrace ani jednoho z nich nevzrušují a když jsme od Zemana slyšeli, že Babiš z jeho vůle v premiérské pracovně zůstane? Nebo je to tak, že Babiš nic jiného než sám sebe v současnosti neřeší? Ono se již dlouho proslýchá, že výkonnost vlády se rapidně snižuje a činy jsou nahrazovány jen příležitostnými marketingovými vábničkami.

Nedostáváme se do situace, které se už delší čas bojí sociální demokraté – že Babišovy aféry překryjí všechno dobré, co ministři vymyslí a prosadí? Když ne z jiných důvodů, tak kvůli zamrzajícímu státu by přinejmenším v Lidovém domě měla blikat červená kontrolka. Babiš o hlasy oranžových ve Sněmovně stojí, ale ve věcech jejich zájmu se nepřetrhne.



    Městský úřad