Město Bohumín

4.7.2019 - Rolls-Royce i Dodge. Svátek veteránů přilákal davy

Zdroj: Vyškovské noviny
Ročník a číslo: 27
Strana: 7

VYŠKOV U BRNA - Sluneční paprsky se lámou v kapkách vody a nad tryskající zámeckou fontánou se tvoří duha. Její barvy ovšem blednou na pozadí palety více než tisícovky automobilů a motocyklů úhledně poskládaných na zeleném trávníku jako rozkvetlé květiny. Kolem nich se rojí tisíce návštěvníků. Zámecký park ve Slavkově u Brna hostí Veteranfest 2019.

Začínají se ozývat tóny žesťových nástrojů a na člověka dýchne atmosféra jako vystřižená ze stránek knihy o Velkém Gatsbym. Podobně jako ve slavném románu Francise Scotta Fitzgeralda se z parku stává velkolepý večírek. Houpavému rytmu amerického swingu v podání kapely Marty‘s Henpecked Club se poddává i starší muž v bílé kombinéze. Kromě stylové hudby umocňují atmosféru i dobové oděvy některých z účastníků a návštěvníků. "Součástí programu je odborná soutěž i cena elegance.Díky ní můžeme ocenit nejen technické a historické přednosti aut, ale i osobitý styl posádky," vysvětluje ředitelka zámku Eva Oubělická. .

Hlavním důvodem pro návštěvu je dnes přehlídka veteránů. K vidění je opravdu vše. Na své si přijdou příznivci starých dobrých škodovek, tater nebo tříkolových velorexů, ale i obdivovatelé zahraničních značek jako je Rolls-Royce, Lincoln nebo Dodge. Pohledy návštěvníků spolehlivě přitáhne několik kuriozit. Mohou se pokochat replikou dosud nejstaršího známého parního motocyklu z roku 1868 nebo jednokolovým monocyklem. "Je to doslova svátek. Každé auto reprezentuje něco jiného. Je na nich vidět, že na nich lidé pracovali s grácií a láskou. Pokud se o ně člověk dobře stará a pravidelně je promazává, vydrží věčně. Rádi sem jezdíme, je tu vždy co vidět. Jsem rád, že je veteránské hnutí na vzestupu," říká Jiří Janošek z Veteran Car Clubu Ostrava. V jednom z jeho aut už se před lety projel i slavný běžec Usain Bolt.

Park připomíná malé městečko se stánky s občerstvením, uličkami s prodejci starožitností i pouličními umělci. K vidění je toho tolik, že není šance vše za jedno odpoledne prozkoumat. Pro motoristy je tu k dispozici i burza součástek, kterých je tolik, že by se z nich snad stovka dalších aut dala na místě poskládat a ještě by hodně zbylo.

V uličkách tohoto uměle vytvořeného městečka se ozývá slovenština, němčina i angličtina. Sraz veteránů přilákal také návštěvníky ze všech možných koutů republiky. "Jsem tady poprvé a jsem nadšený. Líbí se mi, že sem chodí návštěvníci, kteří k autům mají nějaký vztah. Kolem nás je spousta historie, staré techniky. Je to úplně jiný svět," říká Ivo Blokš z Bohumína.

Fotogalerie na www.vyskovsky.denik.cz


Rolls-Royce i Dodge. Svátek veteránů přilákal davy - Zvětąit
Velikost: 873 x 510 bodů - 112 kB

Pro detail článku/fotky klikněte na danou zmenšeninu fotografie.

    Městský úřad