Město Bohumín

13.7.2019 - Soc. demokratům posun nestačí. Rozhodnou v pondělí

Zdroj: Právo
Ročník a číslo: 160
Strana: 2
Autor: Karolína Brodničková

ČR - Odvolání Antonína Staňka (ČSSD) z pozice ministra kultury k 31. červenci soc. demokraty neuspokojilo. Vadí jim, že prezident Miloš Zeman nadále zpochybňuje nominaci Michala Šmardy na tento post a s jeho jmenováním vyčkává. Opozice hlavě státu vytýká, že nedodržuje Ústavu, a premiéru Andreji Babišovi (ANO), že je slabý. "Podle mého názoru je ta situace stále stejná. Ústava a požadavky ČSSD byly naplněny z poloviny, a ještě ve velice dlouhém termínu. Trošku mi to připadá, jako by prezident začal řídit soc. dem. a předsednictvo ČSSD mělo potvrzovat slova předsedy ČSSD," řekl v ČT první místopředseda soc. dem. Roman Onderka.

Zemanovo vyčkávání ohledně Šmardy do pondělního jednání předsednictva prý situaci ve straně komplikuje. ČSSD by podle něj jen obtížně vysvětlila veřejnosti, že v pondělí odchází z vlády kvůli nejmenování Šmardy, pokud by Zeman hodinu nato prohlásil, že to tak nemyslel a jen čekal na názor předsednictva. "Když tak neučiníme, tak budeme vypadat pro část veřejnosti jako slaboši, protože termín odkládáme," dodal. "Doufám, že rovná páteř je pro ČSSD víc než cokoliv jiného. Víc než auto s majáčkem a než prebendy," uzavřel Onderka. Šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka je rád, že je alespoň jasný termín, kdy skončí Staněk. "Nelíbí se mi ale zpochybňování nominace jeho nástupce. Nechci předjímat další postup soc. dem., vedení strany bude jednat už v pondělí," dodal.

Hašek: Úžeh ČSSD

Výsledek jednání předsednictva nechtěl předjímat ani Šmarda. "Po dvou měsících odhodlávání se podařilo udělat půlkrok, to je hezký výsledek," řekl Právu se smíchem. Stáhnout nominaci nehodlá, a to ani po Babišově přiznání, že jej stejně jako Zeman nepokládá za ideálního kandidáta. Odrazil to s rýpnutím: "Pokud by ČSSD hledala premiéra, také by našla vhodnějšího kandidáta, než je Andrej Babiš."

V 61hlavém předsednictvu je i tábor odpůrců vlády, kteří ji chtějí opustit takřka bez ohledu na posuny v jednání. Patří mezi ně např. místopředseda Senátu Milan Štěch, šéf klubu senátorů Petr Vícha nebo předseda ústecké soc. dem. Miroslav Andrt. Proti vládnímu angažmá dlouhodobě vystupuje i poslanec Václav Votava. "Myslím, že to zásadní pro ČSSD, a to právo určit si svobodně jako suverénní strana, kdo bude jejím ministrem, není ani po schůzce předsedy Hamáčka a ministra Staňka u prezidenta vyřešeno. Pan prezident sice vyčká rozhodnutí předsednictva, pak se ale rozhodne po svém," napsal Právu.

"Pro mne osobně není žádný jiný kandidát na ministra kultury než Michal Šmarda a to bychom měli držet i na předsednictvu. Je to naprosto principiální otázka. Jinak nemá cenu ve vládě zůstávat," dodal. Naopak zakladatel platformy Zachraňme ČSSD a Hamáčkův poradce Michal Hašek burcuje k setrvání v kabinetu. "Jaký má tento letní úžeh ČSSD vedlejší efekt? Jako mávnutím kouzelného proutku téměř zmizela z médií všechna kontroverzní témata spojovaná s osobou premiéra Andreje Babiše, která ještě před dvěma týdny zaplnila Letenskou pláň," napsal.

Doufám, že rovná páteř je pro ČSSD víc než cokoliv jiného. Víc než auto s majáčkem a prebendy Roman Onderka



    Městský úřad