Město Bohumín

23.7.2019 - Tipp-Kick? Zábava, říká Tereza Šránková

Zdroj: Karvinsko
Ročník a číslo: 30
Strana: 23
Autor: David Hekele

BOHUMÍN – Není na světě moc her, kde můžete porážet soupeře bez ohledu na věk, pohlaví nebo vlastnosti. Takovou je i Tipp-Kick. V Německu populární fotbalová hra díky zakladatelovi Zdeňku Palatkovi zapouští kořeny i u nás.

Palatka v roce 2017 založil s přáteli neoficiální první český klub (Tipp-Kick Bohumín), od letošního roku již oficiálně pod hlavičkou Sokola Bohumín. Každý rok klub pořádá několik turnajů a soutěží mezi které patří Slezská národní liga a mezinárodní turnaj Slezský pohár, kteří si velice oblíbili hráči z Německa. Roli v tomto stolním fotbale hraje i jeho vnučka – desetiletá Tereza Šranková. "Největší zábava je, když vyhrávám," usmívá se, když vypráví o tom, jak se ke hře dostala.

"Díky babičce a dědovi, který nadával, že nemá s kým hrát," popisuje Tereza. V závěru roku 2016 měl Palatka hru doma roztaženou, načež si ji malá Tereza vyzkoušela. "Moc se k tomu nehrnula, takže jsme příliš nevěřili, že by ji to chytlo. Když ale přijela příště, tak se ptala po TippKicku a chtěla ho hrát," vzpomíná Zdeněk Palatka.

Že by se z ní ale měl stát hráč, který po čase bude porážet i jeho samého, však nečekal. Zvlášť když klasický fotbal Terezu nebaví. "Dokonce mě děda učil, co je aut nebo roh. Mně se ale líbí, že Tipp-Kick je dělaný na volné kopy a je akční," přibližuje Tereza s tím, že ale není žádný antisportovec. Má ráda vybíjenou či volejbal. "A chtěla bych si vyzkoušet házenou," dodává.

"Budu ráda, když se ke mně v Tipp-Kicku přidají i další děti. Kamarádka Viktorka chce začít hrát, sestra Vendula má už i vlastní hráče, ale ještě je malá, tak uvidíme. Ve třídě se o tom ale moc neví. Jen paní učitelka, která mi fandí," přiznává Tereza Šranková.

Mladý talent rodina podporuje. "K narozeninám chtěla figurky fotbalistek, které viděla na internetu. O tom jsme komunikovali přímo s majitelem firmy panem Jochenem Miegem i s dalšími přáteli z Německa, ovšem byl to problém. Nakonec se nám to povedlo sehnat až díky skladu ve Švýcarsku. Celkově si ale myslím, že hra ji rychle okouzlila a to platí dodnes," pozoruje její zápal Palatka.

Během prvního roku si získala svými výsledky respekt mezi svými i staršími vrstevníky, také i u dospělých. "Teď jsem vyhrála turnaj a všichni mi říkají, že to budu mít těžké, abych ho obhájila. Nejvíce bych ale chtěla porazit někoho z Německa, protože ti jsou v této hře nejlepší," prozrazuje svůj cíl. A co cíl životní? "Chtěla bych pomáhat lidem," uzavírá Tereza Šranková.


Tipp-Kick? Zábava, říká Tereza Šránková - Zvětąit
Velikost: 423 x 248 bodů - 24 kB

Pro detail článku/fotky klikněte na danou zmenšeninu fotografie.

    Městský úřad