Město Bohumín

20.8.2019 - Průzkum kvality života posadil okres na dno

Zdroj: Karvinsko
Ročník a číslo: 34
Strana: 2
Autor: Gabriela Stašová

Průzkum porovnává veřejně dostupná data z oblasti zdraví, materiálních podmínek a mezilidských vztahů, kritéria zahrnují 29 parametrů.

ARVINSKO – Sever Moravy a Slezsko nepatří mezi kraje zaslíbené. Podle průzkumu kvality života se zdejší města umístila převážně ve druhé polovině dvousetčlenného seznamu. I když jsou výjimky, obraz kraje jako místa k životu se nijak zásadně nezlepšuje. První příčky v rámci celorepublikového průzkumu nazvaného Index kvality života 2019, který sestavuje společnost Obce v datech ve spolupráci s poradenskou firmou Deloitte, obsadily stejně jako loni Říčany a Praha.

Projekt byl spuštěn v loňském roce. "Letos je tak k dispozici vůbec první srovnání vývoje kvality života. A každý rok bude pro vedení obcí užitečným nástrojem a impulzem k pozitivním změnám," přeje si jednatel společnosti Obce v datech Jan Havránek.

ORLOVÁ A KARVINÁ NA POSLEDNÍCH MÍSTECH

Nejhůře dopadla stejně jako loni Orlová, jen o příčku nad ní skončila Karviná. Nejlépe z měst v okrese dopadl Bohumín. Některé tamní obyvatele tato skutečnost podnítila k vášnivým diskuzím, ozvalo se i vedení města. "Někdo vyhodnotil, že naše město je nejhorší k životu.
Ale co z toho můžeme ovlivnit my? Radnice bohužel nemohla udělat více, než udělala pro lůžkovou část nemocnice, pro zlepšení kvality ovzduší, které k nám jde z Polska, pro nízké uplatnění mladých vzdělaných lidí… Lidem bohužel příliš nepomohou ani evropské peníze pro hornickou krajinu," podotkl orlovský starosta Miroslav Chlubna.

Karvinský primátor Jan Wolf s umístěním v žebříčku kvality života Obce v datech zásadně nesouhlasí a tvrdí, že tento průzkum Karvinou velmi poškozuje. "Čemu například nerozumím, jsou indexy, jejich hodnoty a jak k nim zástupci ze společnosti Deloitte došli. Co se skrývá za veřejně dostupnými zdroji z internetu. Proč se nedotazují přímo obcí? Jak je možné, že indexy není možné prověřit skutečnými čísly, tj. počty lékařů, škol, nemocnic a porovnat je tak s realitou a ostatním městy v okolí a doložit tak zjevné nepravdy," ptá se primátor Karviné.

"Netvrdím, že Karviná je aspirantem na vítěze tohoto srovnání, máme tady mnoho problémů, kterých jsme si vědomi a které se do průzkumu promítají, ale určitě nejsme město, které je jedno z nejhorších k žití v naši zemi," dodal. Starostka Českého Těšína Gabriela Hřebačková přiznává, že sama neví, co přesně se v tomto průzkumu posuzuje a jak. "Tyto průzkumy jsou pro nás vždy těžce uchopitelné, ale toto umístění rozhodně důvodem k radosti není. Myslím si, že každý z nás by měl být v dnešní době o to více patriotem, aby se snažil vylepšit místo, kde žije," okomentovala starostka umístění svého města na 171. místě žebříčku.

BOHUMÍN SKOKANEM ROKU?

Bohumín, který se loni ocitl na 190. místě, je letos na místě 174. "Mohl bych jásat, že Bohumín v této anketě poskočil o 16 míst a jsme tak skoro skokanem roku. Ale poctivě říkám, nic jsme pro to neudělali. Podobné ankety jsou nespravedlivé a velmi zavádějící. A ještě to zhoršuje pozice například Karviné a Orlové, které se mohou snažit, jak chtějí, ale s kritérii nic neudělají. Jen to ukazuje na nesmyslnost podobných anket," uvedl starosta Bohumína PetrVícha.



    Městský úřad