Město Bohumín

29.8.2019 - Ministr kultury z regionu je výhodou, libují si politici

Zdroj: Mladá fronta Dnes
Ročník a číslo: 200
Strana: 18
Autor: Josef Gabzdyl

Nečekáme protežování, ale jistě nebude náš kraj zanedbávat. Taková je reakce regionálních politiků na jmenování Lubomíra Zaorálka ministrem kultury.

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ -  Nejen řešení politické krize. Povýšení moravskoslezského sociálního demokrata Lubomíra Zaorálka na ministra kultury místní politiky potěšilo. Věří totiž, že se o region bude starat lépe, než by to činil ministr například z Prahy.

Samotný Zaorálek mluvil o krajích už od prvních minut v nové funkci. "Především v regionech jsou v knihovnách i v dalších kulturních zařízeních mizerné platy," prohlásil 62letý dlouholetý poslanec a v letech 2014 až 2017 ministr zahraničí. Podle hejtmana Iva Vondráka (hnutí ANO) je Zaorálek správným řešením. "Znám ho poměrně dlouho, ještě když jsem byl děkanem a rektorem VŠB, tak působil v naší správní radě," poznamenal Vondrák. Podle něj je Zaorálek sice rázný politik, ale také korektní.

Hejtman zmínil řadu velkých investic do kulturních zařízení, které už dříve přislíbilo ministerstvo kultury podpořit. "Jsem přesvědčený, že na novou vědeckou knihovnu, koncertní halu nebo přístavbu galerie bude myslet. Region zná, takže ví, co je pro tuto oblast důležité," konstatoval Vondrák. Hned však upozornil, že kraj jistě nebude mít nějakou protekci. "Vše, o čem jsem hovořil, už bylo předjednáno a podepsáno předchozími ministry."  Ještě déle Zaorálka zná náměstek hejtmana pro kulturu Lukáš Curylo (KDU-ČSL). "Určitě více než dvacet let. Nejprve on učil na fakultě mě, pak jsem já učil jeho děti. Jako ředitel Charity ČR jsem s ním jednal coby s ministrem zahraničí." Jeho jmenování ministrem kultury Curylo vnímá jako plus pro region. "Vlastně i díky tomu, že se tak dobře známe, mohu už v pátek jednat o největších investičních akcích kultury v kraji," připustil.Se Zaorálkem chce mluvit také o podpoře kulturních institucí. "Týká se to třeba divadel i orchestrů, situace opravdu není dobrá," povzdychl si Curylo.

Primátor Ostravy Tomáš Macura (hnutí ANO) jmenování Zaorálka přivítal. "Považuji ho za autentického sociálního demokrata s předvídatelnými názory, se kterými sice ne vždy souhlasím, ale dokážu je respektovat," vysvětlil svůj postoj. Zaorálka vnímá jako osobnost, která by mohla v resortu kultury nejen zklidnit rozjitřenou atmosféru, ale také řešit koncepční věci. "To jsem u jeho předchůdců poněkud postrádal. Přitom ministerstvo kultury rozhodně nepovažuji za úřad druhé kategorie," řekl primátor. I on nakonec zopakoval klíčové stavby kultury, jako je například koncertní hala.  Zaorálkův spolustraník Petr Vícha, senátor a starosta Bohumína, přiznal, že byl jeho souhlasem s účastí v Babišově vládě překvapený. "Ale v podstatě tak načas vyřešil diskusi o jejím pokračování," nastínil. Vícha vzpomněl, že se Zaorálkem vždy spolupracoval bez problémů, a těší ho hlavně to, že ministr kultury při jednáních vlády spolurozhoduje i o jiných oblastech, například o průmyslu nebo životním prostředí. "A i tam je znalost problémů regionu důležitá."

Poslanec a starosta Bolatic na Opavsku Herbert Pavera z opoziční TOP 09 zdůraznil, že žádný ministr by neměl zvýhodňovat své regiony nebo města. "Ale věřím, že nový ministr na nás nebude zapomínat." Se Zaorálkem se zná a mají korektní vztahy. "Je to zkušený politik, který se nebojí říci svůj názor. Měl by však být vůči ministryni financí tvrdší a pro kulturu vydobýt více peněz," poukazuje Pavera na údajné dlouhodobé podfinancování resortu kultury.



    Městský úřad