Město Bohumín

16.10.2019 - ZASTAVTE STROJE! VOLÁ THEOPHILOS

Zdroj: Sport
Ročník a číslo: 240
Strana: 23
Autor: Květoslav Šimek

Spolumajitelé vítěze Pardubické mají vlastní fanouškovské šály 

V nenápadné bohumínské dílně Jiřího Jančaříka jely japonské pletací stroje naplno, nitky se sbíhaly do klubových barev fotbalového Slovanu Bratislava, když přišla "žhavá" poptávka. Šály a kšiltovky pro spolumajitele koně Theophila z DK iSport-Váňa před Velkou pardubickou. V sobotu šály a čepice dokončil, v neděli zdobily vítězný tým. 

S koňskými zakázkami má Jiří Jančařík z firmy ForFans zkušenosti. Právě z jeho dílny vzešla před patnácti lety vůbec první fanouškovská šála pro dostihového koně. Měl ji Sherardo, který byl v roce 2004 ve Velké pardubické devátý. "S Jirkou jsme kamarádi, nechal jsem u něho dělat klasické šály pro nás a pro fanoušky a sám pak přišel s nápadem, že udělá šálu i pro Sherarda," vzpomíná majitel a fotograf Zenon Kisza. "Pořádná plachta, koňská velikost XXXXL, měla úspěch. Byla parádní." Další "koňskou" šálu si u Jančaříka před rokem objednal tým vítězného Tzigane du Berlais. Byla v barvách obce Dvorce, kde trenér Pavel Tůma šampiona připravuje. Jančařík už tehdy vyráběl i první šály pro Dostihový klub iSport-Váňa, v jehož barvách běhá Theophilos. 

"Měl jít Velkou už před rokem, ale těsně to nevyšlo, ze startu byl vyškrtnutý na poslední chvíli," vybavuje si Jančařík. Když se mu v týdnu před Velkou pardubickou ozval Martin Hašek, redaktor deníku Sport, že by pro členy unikátního syndikátu narychlo potřeboval další šály a kšiltovky, neváhal ani okamžik. Odložil zakázky pro fotbalisty Slovanu Bratislava a Nitry, přehodil barevné špulky nití a pustil se do práce. "Fotbalisty dodělám příští týden, tohle je priorita," hlásil Jančařík. Na výrobu potřeboval zhruba den, v sobotu měl hotovo. "Předlohu jsem měl už z loňska, jenom jsem změnil font písma a vlezla se tam i jednička. Původně to bylo myšleno jako startovní číslo, ale po vítězství se tam jednička k Theophilovi náramně hodí. Já to u televize strašně prožíval. A myslím, že nemusím říkat, komu jsem fandil." 

Fanouškovské šály i kšiltovky měly v Pardubicích úspěch. "Konečně mám taky jednu, jsou parádní," usmívala se trenérka Pavla Váňová, když ji po vítězném dostihu dostala jako dárek. Stejně jako Josef Váňa a žokej Josef Bartoš. Zkušený trenér se hned ukázal jako praktik. "Kvalita, žádný šunt, kolik stojí jedna?" zajímal se. A překvapení na závěr. Jiří Jančařík by rád stihnul ještě jednu speciální zakázku. Pro Theophila. "V listopadu na to skočím, koník si to zaslouží!" 

Foto: OSLAVA. Členové dostihového klubu iSport-Váňa při vyhlašování vítězů Velké pardubické měli šály od pana Jančaříka. 
 

FOTO SPORT: MICHAL BERÁNEK 

FOTO: ČTK /DAVID TANEČEK


ZASTAVTE STROJE! VOLÁ THEOPHILOS - Zvětąit
Velikost: 500 x 264 bodů - 40 kB

Pro detail článku/fotky klikněte na danou zmenšeninu fotografie.

    Městský úřad