Město Bohumín

23.10.2019 - Bohumín čeká házenkářský svátek, v poháru přivítá Porubu

Zdroj: Moravskoslezský deník
Ročník a číslo: 246
Strana: 13
Autor: David Hekele

OSTRAVA, BOHUMÍN – První měsíce své existence prožívá ženský A-tým v bohumínském házenkářském klubu 1. SC Bohumín 98, a už se dočká velkého zápasu. Lídr druhé ligy, třetí nejvyšší soutěže, vyzve v dnešním klání 3. kola Českého poháru (od 18 hodin) Porubu, přední celek mezinárodní MOL Ligy.

Bohumínští neskrývají, že pro ně půjde o svátek. "Tím, že jsme až dosud neměli ženy, tak takové utkání u nás ještě nebylo. Je to jednoznačně zápas roku," přiznal šéftrenér Jaroslav Kalous. Domácí tým prožívá vydařený úvod sezony. Ve své soutěži vyhrál všechna čtyři utkání, a s osmi body tak tabulce kraluje, a naplňuje tak své ambice, tedy postup do první ligy. Zároveň se daří právě i v poháru, z něhož vyřadil už tři soupeře.

V předkole konkurenční Karvinou (27:21) a v dalších kolech pak prvoligové protivníky SK UP Olomouc (31:28) a Bohunice (24:13). "To je pro nás obrovský úspěch. Fakt, že se nyní můžeme utkat s týmem, jakým je Poruba, bereme jako odměnu za naši dosavadní práci," řekl Kalous.
Právě on stál před šesti lety za vznikem klubu a jeho následným rozvojem. Postupně se v Bohumíně zakládaly jednotlivé kategorie a dnes si zde mohou říct, že právě vedle Poruby mají jako jediní v kraji obsazeny všechny. "Ano, od miniházené až po ženy. Přitom jsem si dřív nepředstavoval, že budeme mít tým žen, my to děláme hlavně pro děti. A vidíte? Dnes je to tak, že holky, které tehdy se mnou začínaly, dorostly do ženského věku a k nim jsme tým doplnili o pár posil z Poruby," popsal Kalous s tím, že aktuální družstvo se opírá i o zkušenosti brankářky Sabiny Bártové či o hráčky Alenu Leškovou, Adélu Kiršnerovou, Kláru Svobodovou, Nikolu Varmužovou, Annu Pudichovou či Marii Janošovou.

Zatímco pro Bohumín půjde o svátek, Poruba čeká splnění povinnosti. "Chceme to pojmout jako součást přípravy na další zápasy v MOL Lize a nečekáme nic jiného než postup. Byl bych rád, kdybychom se předvedli kvalitní hrou, ať už v obraně či útoku. Je to také možnost dostat do hry maximální počet hráček a dát prostor méně vytěžovaným," uvedl trenér Ostravanek Dušan Daniš.

Zajímavé je, že Sokolky v minulosti už ve Sportovní hale v Bohumíně hrály. Před pěti lety zde absolvovaly dva zápasy mezinárodní Interligy, když porazily pražskou Slavii i Partizánske. "Ano, favorit je jasný, přesto jak říkám, je to pro nás házenkářský svátek. Já věřím, že si diváci najdou do haly cestu, předvedeme kvalitní výkon, ukážeme, že v jakékoli kategorii se házenou bavíme, jaký je to tvrdý, bojovný, ale zároveň krásný sport, a že i když jsme 'jen' druholigový klub, tak můžeme konkurovat i těm z nejvyšší soutěže. A s jakým výsledkem bychom byli spokojeni? Chtěl bych, aby utkání bylo do poločasu alespoň trochu vyrovnané a bylo tam napětí, byť jistě kvalita je na straně soupeře," uzavřel šéftrenér Jaroslav Kalous.



    Městský úřad