Město Bohumín

10.12.2019 - Z kusů železa nalezených při bourání domku jsou exponáty

Zdroj: Právo
Ročník a číslo: 286
Strana: 9
Autor: plk

Dvě asi třímetrové kolejnice staré 111 let objevil ve Vendryni na Třinecku ředitel Železničního muzea moravskoslezského v Ostravě Vojtěch Hermann. Díky nápisu M. ST. TESCHEN. 08. VIII. poznal, že byly vyrobeny v dnešních Třineckých železárnách (TŽ).

"Nápis značí, že byly vyrobeny v roce 1908 v oblasti Těšínské komory. Ta sahala od Bohumína až po Jablunkov a Frýdek. Ale tehdy se v Těšínské komoře válcovaly kolejnice jen v Třinci," vysvětlil Hermann. Právě stáří nálezu je podle něj cenné. "Takové kolejnice už dnes neexistují. Ale každý kus, který se najde, je zajímavý a něco vypovídá o svém vzniku," řekl.

Hermann našel zřejmě původní kolejnice Košicko-bohumínské dráhy, která se začala na Třinecku stavět po roce 1907, do té doby tamtudy vedla jednokolejná trať. Kolejnice objevil, když jeho bratr Václav demoloval rodinný domek.

"Povalovaly se v trávě a ze zajímavosti jsem si je prohlédl. Když jsem uviděl název Teschen 08, bylo mi jasné, že byly vyrobeny před první světovou válkou," nastínil. A dodal, že kolejnice sloužily na zpevnění stropu, místo profilů. "Plno garáží a rodinných domků na Třinecku ještě určitě nějaké kolejnice ve stropě má."

Z kolejnic vyřezali muzejníci části s nápisem a vznikly dva exempláře. Jeden se stal majetkem Železničního muzea moravskoslezského, které sídlí na nádraží Ostrava střed, druhý dostala huť.

"Skončí buď v muzeu Třineckých železáren a města Třince, nebo na provoze. Jedno místo je spíše pro děti a návštěvníky města, kdežto na provoze by lidé viděli, co dělali jejich předchůdci a dědové," řekl výrobní ředitel TŽ Česlav Marek.

Posloužily dvakrát a pořádně

Výroba kolejnic se podle něj moc během staletí nezměnila. "Je to nějaké válcování, takže tam jakoby nic nového není. Ale zvětšuje se rychlost a výkon válcoven, přesnost válcování," poznamenal Marek. Nálezu si cení proto, že po splnění původního účelu kolejnic je lidé využili k něčemu jinému. A sloužily dalších asi sedmdesát let.

 


Z kusů železa nalezených při bourání domku jsou exponáty - Zvětąit
Velikost: 665 x 537 bodů - 89 kB

Pro detail článku/fotky klikněte na danou zmenšeninu fotografie.

    Městský úřad