Město Bohumín

7.3.2020 - Hledám zubaře! Zn. Jsem zoufalý

Zdroj: Karvinský deník
Ročník a číslo: 57
Strana: 51
Autor: Tomáš Januszek

Nápis "Nové pacienty nepřijímáme" najdete dnes na dveřích prakticky každého zubaře. Podle současných stomatologů, ale bude ještě hůř. Některá města nabízejí novým lékařům například byt.

KARVINSKO – Situace je vážná, a pokud se něco nezmění, brzy bude zoufalá. Nejen Karvinsko, ale celou republiku obecně trápí nedostatek zubařů. Jen v Bohumíně přišly na přelomu roku o svého zubaře zhruba tři tisícovky pacientů a jinde v okrese to zpravidla není lepší. Stav se mění v průběhu času. "Situace je špatná. Tři lékařky odešly do důchodu na konci roku a dva kolegové končí na jaře," konstatovala předsedkyně okresní stomatologické komory v Karviné Karin Maďová. Dodala, že vina je na straně zdravotních pojišťoven, které uzavírají smlouvy především se stomatology ve velkých městech. "Navícmladí lékaři často nemají zájemjít pracovat domenšíchměst, ale jdou do Prahy či Brna, anebo na specializovaná stomatologická pracoviště," říká KarinMaďová. Lidé z malých obcí, ale i středně velkých měst tak musejí k zubaři dojíždět.

VÝJIMEK JE MÁLO, ALE EXISTUJÍ

Zavedení zubaři průběžně odcházejí do penze a není, kdo by je ve stejném počtu nahradil. Jednou z mála výjimek je Horní Suchá. "U nás tento problém nemáme, protože jsou tu zubaři hned tři. Nemusíme se ani uchylovat k zoufalým krokům, jako je nákup vybavení a podobně. Ale u nás je to spíše vzácný stav, protože všichni víme, že doktoři po absolutoriu spíše utíkají pryč," prozradil před pár měsíci starosta Horní Suché Jan Lipner.

MOTIVACE PRO NOVÉ LÉKAŘE

Zvyšující se věk nejen zubařů přidělává vrásky na čelech starostů menších obcí. A samozřejmě nejen v okrese Karviná. Když obecní zubař oznámí, že odchází do důchodu, má před sebou radnice téměř nadlidský úkol sehnat za něj náhradu. A obvykle to skutečně bývá pořádný problém. Například v Rychvaldě ho už před třemi lety řešili tak, že radnice nové zubaře "lákala" na to, že mu zaplatí část nákladů na vybavení ordinace. A zabralo to. I tak ale hledání zubaře trvalo rok.

Podobně jsou na tom nyní v Bohumíně, kde radnice novému dentistovi nabízí městský byt i kompletně zrekonstruovanou a vybavenou ordinaci včetně zubařského křesla. Aby se tato informace co nejvíce rozšířila, město si dokonce dává inzeráty. Podle Aleny Haumerové z ostravské pobočky VZP se pojišťovna snaží stomatology motivovat tím, že jim nabízí finanční zvýhodnění, když přijmou další pacienty.

A podle informací z radničních novin OKO má bohumínská radnice příslib České průmyslové zdravotní pojišťovny, že osloví své smluvní lékaře, zda by byli ochotni navýšit své kapacity. Samozřejmě k tomu budou finančně motivováni. V okrese Karviná je momentálně 118 lékařů – stomatologů. "Rádi bychom jako stomatologická komora apelovali na generační výměnu. Tím by se síť stomatologů zachovala," dodává karvinská lékařka Karin Maďová.



    Městský úřad