Město Bohumín

1.6.2020 - V seriálu má Patrik parohy, jeho skutečný vztah je idylický

Zdroj: Můj kousek štěstí
Ročník a číslo: 23
Strana: 36
Autor: redakce

SEZNÁMILI SE PŘI NATÁČENÍ SERIÁLU CESTY DOMŮ. TENHLE FEŠÁK HLEDAL DÍVKU, SE KTEROU BY MĚL DÍTĚ, A V MARKÉTĚ JI NAŠEL.

Svatbu si Patrik a Markéta vystrojili loni na podzim, zúčastnil se jí i syn Vavřinec. A manželé Děrgelovi plánují mnoho dalších dětí.

Máma doktorka Markétě říkávala: "Opovaž se někdy studovat medicínu!" Otec pracoval jako střihač u filmu, podílel se na snímcích Akumulátor 1, Kolja, Tmavomodrý svět. Takhle se také malá Markétka dostala k roličce v Akumulátorovi 1. Navštěvovala pěvecký i dramatický kroužek, hrála amatérské divadlo – zkrátka její cesta vedla bez jakýchkoli zatáček přímo ke studiu herectví na DAMU.

"Bylo to takové plynulé," říká brunetka. "Vlastně jsem se spíš chtěla věnovat španělštině, kterou jsem studovala, ale to trdlování mi bylo čím dál tím bližší." Rodiče, zejména matka, byli jejím rozhodnutím přece jen trochu zaskočeni, padla i neočekávaná otázka: "A nechtěla bys přece jenom studovat tu medicínu? Nebo třeba práva?"

Mámě a tátovi by se nakonec přece jen víc líbila představa, že je dcera zajištěná, protože herectví je nejistá sezona, dnes práci máš, zítra budeš bez koruny a na dlažbě. Ale bylo pozdě. "Nejbližší je mi asi divadlo, protože jsem s ním začínala, ale pravda je, že když jsem byla starší a měla jsem tu možnost přičichnout si ke kameře, tak, ačkoli je to jiná disciplína, zamilovala jsem se okamžitě," svěřuje se půvabná tmavovláska, kterou známe ze seriálů Pojišťovna štěstí či Proč bychom se netopili.

Po škole začínala v Divadle J. K. Tyla v Plzni, hned dostala roli Shakespearovy Julie. Pro začátečnici poměrně složitý úkol. "Šok přišel, když se zvedla ta obrovská opona a přede mnou byl plný sál a čekal, co ze mě vypadne," vzpomíná Markéta. "Úplně se mi tehdy zatajil dech a pochopila jsem, že tohle je pro mě něco naprosto nového, neznámého a že mi to, k mému údivu, hrozně voní. Byl to krásný pocit. Opojný."

Sedm let s Vojtou

Jako Julie Kapuletová se nemusela na jevišti svlékat – zato před kamerou ji to neminulo, jak v Pojišťovně štěstí, tak ve vodáckém seriálu o sjíždění řek, kde hrála Danu, nejkrásnější dívku českých vod. Tvrdí, že se svlékne, jen má-li to skutečně hluboký smysl. Pohled na sebe na plátně či obrazovce stále ještě nesnáší.

Při projekcích se červená, zakrývá si oči a jen občas se podívá škvírkami mezi prsty. Vzhledem k jejímu půvabu se o ni odjakživa zajímali herečtí kolegové. Tak například s idolem žen Vojtou Dykem (34) chodila dlouhých sedm let. Dyk si s budoucí manželkou Táňou Vilhelmovou (41) začal v době, kdy chodil s Markétou.

"Nevěděla jsem, že je v jeho životě ještě nějaká jiná žena," řekla tehdy oklamaná herečka. "S Táňou se znám, velké kamarádky jsme nikdy nebyly," dodala. Hodně ji to bolelo a musela se ponořit do práce, aby začala na Vojtu pomalu zapomínat. V průběhu natáčení seriálu Cesty domů se seznámila s životní láskou, Patrikem Děrgelem.

Český Brad Pitt

Patrik se narodil v Bohumíně, absolvoval Janáčkovu konzervatoř v Ostravě a pražskou DAMU. Říkají mu český Brad Pitt (56). Okouzlil diváky coby Hamlet ve stejnojmenné inscenaci Švandova divadla, díky ní je držitelem Ceny Alfréda Radoka v kategorii Talent roku, byl nominován i na Cenu Thálie.

Během svého hamletovského období procházel určitou osobní krizí, myslel jenom na dánského prince a zapomínal i platit složenky za plyn, což se mu mohlo vymstít. Sám sebe charakterizuje jako herce z leknutí, vlastně až na konzervatoři zjistil, že o herectví doopravdy stojí. Svého času toužil hrát profesionálně hokej – a skončil ve stálém angažmá v Národním divadle.

"Právě v tuhle chvíli mě divadlo baví a o změně jsem zatím nepřemýšlel. Možná by mě bavila práce se dřevem, práce na zahradě. Je mi to blízké. Důležité by také bylo, abych tím uživil rodinu," poznamenává hvězda seriálu V. I. P. vraždy. Coby tatínek je Patrik Děrgel ideální, takových jako on není mnoho.

"Chtěl jsem dítě už dlouho, ale neměl jsem s kým," svěřil se. "Pak jsme se našli s Markétkou a najednou už jsem to nemusel řešit, bylo to tak přirozené, že chci mít dítě právě s ní. A čím dřív, tím líp, abychom jich stihli co nejvíc," říká tenhle ideální muž.

Ideální muž

Zázrak v podobě narození syna Vavřince (3) se podařil v roce 2016, kdy děťátko zapíjela půlka Národního divadla. Vavřinec se šťastným rodičům narodil po dvouletém vztahu. "Toužím po velké rodině," říká herec. "Jsem rád, že mě můj syn zažije ještě v síle. Až mu bude sedmnáct, vezmu ho na lyže a on na mě nebude muset čekat."

Co se týká Vavřincovy výchovy, zdá se, že Patrik a Markéta na ni mají zdravé názory: "Nejsme moderní," tvrdí Patrik. "Mám kamarády, kteří všechno donekonečna vysvětlují a dítěti nechávají absolutní volnost. Vyznávají takovou tu teorii, že si má řešit situace, do nichž se dostane, samo. Nezakročí, když začne brát v obchodě věci nebo někam utíká. bych na to neměl nervy. Nejsem takový, a pokud bych podobnou výchovu praktikoval, dělal bych ze sebe někoho jiného. Záleží mi na tom, aby můj syn viděl tátu takového, jaký doopravdy je."

Zapřísahá se, že si odjakživa přál nejdřív mít svatbu a až potom dítě. Jenomže nevyšlo to. Jeden z kolegů mu se smíchem řekl, že jedno dítě bez svatby, to se snese, ale co když budou čekat druhé? To už bude ostuda! "Vzal jsem si to k srdci a práskli jsme do toho," konstatuje Děrgel.

Přál by si pro syna pohádkové dětství, třeba v domku někde za Prahou, se zahrádkou a zastřiženým trávníkem. Sám měl prý hezké dětství, ale… "Bylo to krásné, i když jsme s mámou nějaký čas byli sami," vzpomíná. "Zhruba do mých šesti let jsme žili v bohumínském paneláku. Když mi byly tři, otec od nás odešel. Máma je logopedka, ale aby nás uživila, dělala tři práce. Pak jsme se přestěhovali k dědovi na vesnici. Máma si našla nového partnera, to je pro mě táta, vychoval mě. Mám ještě o deset let mladšího bráchu."

Parohy jako hrom

15. června 2019 si řekli Markéta s Patrikem ano. Byla to utajená svatba a účastnil se jí jejich málem už tříletý Vavřinec. "Měli jsme svatbu! Markéta a Patrik" – napsali na sociální síť. V té době vstoupili nejen do manželství, ale zanedlouho také do seriálu Ordinace v růžové zahradě.

Patrik v seriálu představuje syna doktora Máry v podání herce Roberta Jaškówa (50) a Markéta jeho ženu Táňu, která svým příchodem oživila dávné problémy, jež měly zůstat pohřbeny v minulosti. "Nikdy jsme spolu nic netočili, myslím, že jsme spolu snad vůbec ještě ani nehráli," myslí si Markéta.

"Jednou Patrik zaskakoval v představení, kde jsem hrála, ale to se ani nedá počítat. Bylo to spíš takové Zachraň se, kdo můžeš." Jejich seriálové manželství není idylické, Patrik v něm má od začátku parohy jako hrom. O to více si tedy mladí manželé mohou vážit svého skutečného vztahu. Markéta si společnou práci nemůže vynachválit.

"Jsme rádi, že se budeme vídat víc," libuje si. "Ne, že bychom se nevídali, ale máme hodně práce odděleně." Tak snad to těmhle dvěma bude klapat i v nové podobě. Je jedině dobře, že ty turbuletní události si mohou oba odžít jen ve vrituálním světě televize. Klidu a pohody si pak váží...

---

Patrik – kluk ze Skřečoně

Krasavec Děrgel není rodilý Pražák a na svůj rodný kraj je náležitě hrdý. "Mám Slezsko rád, tu opravdovost lidí, kteří říkají věci na rovinu a s ničím se moc nemažou," konstatuje mladý herec. "Když tam přijedu, hned se snažím přepnout do ostravštiny, ale přesto mi říkají, že mluvím po pražsku. Pořád bych chtěl být ten kluk ze Skřečoně u Bohumína. Doufám, že ten základ ve mně pořád zůstane." Dodává: "Mamince je trochu líto, že teď nemám moc času za ní jezdit, ale největší zadostiučinění pro ni je, když vidí, že jsem šťastnej."


V seriálu má Patrik parohy, jeho skutečný vztah je idylický - Zvětąit
Velikost: 444 x 331 bodů - 275 kB

Pro detail článku/fotky klikněte na danou zmenšeninu fotografie.

    Městský úřad