Město Bohumín

16.6.2020 - Andrejovskému učaroval kulečník

Zdroj: Karvinsko
Ročník a číslo: 25
Strana: 6
Autor: Martin Ruščin

Miroslav Andrejovský z Bohumína zkoušel více sportů, zůstal ale u kulečníku a udělal dobře.

BOHUMÍN – Miroslavu Andrejovskému z Bohumína učaroval kulečník. Natolik, že v něm patří k mistrům ve svém oboru. Mimochodem je desetinásobný mistr své země. Proč mu učaroval zrovna on?

"Dá se říci, že jsem k tomu přičichl proto, že starší bratr Jan jej hrával závodně. Jsem tak jeden z mála, který s kulečníkem nezačínal v hospodě," směje se Miroslav Andrejovský.

Když byl malý, nosil bratrovi do herny klíče, koukal na hru a chtěl kulečník vyzkoušet. "Nejprve mě od stolu vyhazovali, ale pak asi viděli, že se mnou nic nesvedou, tak jsem se přihlásil do oddílu taky," usmívá se.

Hrát začal ve dvanácti, přestože dříve se věnoval fotbalu. "Do šestnácti let jsem vydržel u kulečníku, pak jsem ale nastoupil na průmku do Frýdku-Místku, a tam možnost hrát kulečník nebyla, takže jsem se věnoval ping pongu a basketbalu. Ten mě dost zaujal, takže jsem po studiu pátral po možnosti, jak se zapojit do basketbalového dění. Nikdo mě ale nechtěl, asi jsem nebyl dost vysoký," přibližuje Andrejovský.

Po vojně se tak vrátil domů a ke kulečníku. "Po těch šesti letech jsem zjistil, že to, co jsem uměl, jsem dávno zapomněl a všichni mě porážejí. Musel jsem začínat de facto od píky," vysvětluje.

Pílí a umem se však vypracoval v jednoho z nejlepších republikových hráčů. "Je jasné, že talent na jakýkoliv sport sám o sobě nestačí. Zbytek musí být podpořen tréninkovým drilem," uznává. I proto se své oblíbené činnosti věnoval denně tři až čtyři hodinky a na jiné záliby mu čas nezbyl. "Teď už je mi šedesát, takže toho času je víc a můžu si dovolit kino, divadlo, cestování nebo dobrou knížku. Trénuji dvakrát třikrát do týdne dvě až tři hodinky, ale v mládí jsem tomu věnoval opravdu dost času," vybavuje si.

Naštěstí měl doma pro svou kratochvíli pochopení. "Manželka Miluše je zlatá. Vždycky mě podporovala. Asi si vyhodnotila, že má štěstí, když má muže, který nekarbaní a nepije v hospodě," žertuje Andrejovský.

TURNAJ MISTRŮ JE ŠPIČKA

Za kulečníkovým stolem dosáhl řady cenných úspěchů. "Desetkrát jsem byl mistrem republiky, jednou jsme také vyhráli Dunajský pohár, což je setkání mistrů svých zemí z Česka, Rakouska a Německa. Nejvíce si ale cením vítězství v Turnaji mistrů, který už sedmnáct let pořádáme u nás v Bohumíně za podpory města. Ten mívá výborné obsazení, mnohem silnější než mistrovství republiky v jednotlivých kategoriích. Zveme k nám už i zahraniční hráče, Nizozemce, Rakušany a podobně," přibližuje Andrejovský.

On sám Turnaj mistrů vyhrál třikrát, naposledy loni, kdy porazil i špičkového světového hráče Marka Fause, který patří mezi pět nejlepších Evropanů. "Toho si cením asi nejvíc," uvažuje Andrejovský, který po revoluci s partou přátel zachránil bohumínský kulečník od pádu do zapomnění.

"Kulečník skomíral, ale rozhodl jsem se, že ho padnout nenechám, stal jsem se předsedou, dostal od stávajícího klubu třicet tisíc a starej se. Potřeboval jsem tři sta tisíc, ale umanul jsem si, že peníze na činnost a rekonstrukci seženu. Svépomocí a za přispění partnerů a kamarádů jsme zrenovovali prostory pro hernu, čímž jsme získali důstojné a krásné prostředí pro činnost," zakončuje.


Andrejovskému učaroval kulečník - Zvětąit
Velikost: 572 x 439 bodů - 440 kB

Pro detail článku/fotky klikněte na danou zmenšeninu fotografie.

    Městský úřad