Město Bohumín

21.7.2020 - Hejtman: Opatření hygieniků budeme prověřovat

Zdroj: Právo
Ročník a číslo: 168
Strana: 2
Autor: Denisa Doležalová

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ - Opatření moravskoslezských krajských hygieniků kvůli koronaviru se budou nově uvádět v platnost s odkladem a bude se průběžně prověřovat jejich účinnost. Po jednání bezpečnostní rady Moravskoslezského kraje to včera uvedli zástupci hygieniků, kraje a státu.

Kvůli vyhrocené situaci kolem vyhlášení pátečních protiepidemických opatření na celý Moravskoslezský kraj z hodiny na hodinu se včera v Ostravě sešli zástupci hygieniků, státu i regionu. Shodli se na tom, že vydaná opatření zůstávají v platnosti, nicméně se pochybilo v rychlosti jejich zavedení. Došlo i k chybě v komunikaci.

Šéfka moravskoslezské hygieny Pavla Svrčinová nakonec ve své funkci zůstala i přesto, že o víkendu ji ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) vyzval k rezignaci a ona mu přes média vzkázala, že se svému odvolání nebrání, že už má na odchod i věk. "Opatření moravskoslezských hygieniků kvůli koronaviru se budou nově uvádět v platnost s odkladem a bude se průběžně prověřovat jejich účinnost. Vydávána pak budou každý pátek a budou vždy projednána na bezpečnostní radě kraje," uvedl včera po jednání rady moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Roušky by pomohly Shakespearovi

Vydaná páteční opatření byla správná, avšak musí být vždy komunikována dostatečně dopředu. "Teď by mohlo pomoci, pokud to bude vzhledem k vývoji epidemiologické situace v kraji možné, zavést roušky i na venkovních akcích. Aby se na nich mohl navýšit počet lidí na 1000 osob, jako je jinde v zemi. Pomohlo by to například Shakespearovským slavnostem, které začínají v Ostravě tento týden," upozornil hejtman. "Ve čtvrtek budeme řešit, jak se situace v kraji vyvíjí a zda budou vydaná opatření v pátek nějak změněna. Nabízí se ta možnost, o které hovořil hejtman. Otázka je, kdo ale bude kontrolovat, zda se nařízení dodržuje. Policie? Uvidíme, dle vývoje situace," reagovala šéfka ostravské hygieny Svrčinová, která uznala i své pochybení v komunikaci.

"Kritiku vnímám jako oprávněnou. Bylo to komunikováno špatně, ale nejen já dělám chyby v komunikaci. Nicméně pro sebe jsem si udělala závěry a domluvila jsem se, že půjdu na nějaký komunikační kurz. Teď jsme zatím domluveni tak, že se vždy svolá bezpečnostní rada kraje, kde já všechna ta nová opatření, která chceme zavést, přednesu," líčila Svrčinová.

Podle ní jde už o 15. rozhodnutí o opatření proti koronaviru v kraji. "A vždy platilo hned. Naši právníci trvají stále na tom, že zákon nám neumožňuje to odložit. Ministerští právníci ale tvrdí, že to jde, proto nyní už budeme odkládat účinnost až o několik hodin," dodala krajská hygienička.

Situace v MSK je špatná

Moravskoslezský kraj je na tom v rámci Česka nejhůře. Na 100 tisíc obyvatel je zde 25 nakažených. "Chápu, že pro občany Moravskoslezského kraje jsou opatření zatěžující. Nikdo to nezpochybňuje a nečiníme to s radostí. Data jsou ale jednoznačná, kdybychom nic neudělali a došlo by k nárůstu hospitalizovaných a nakažených, tak by nám pak všichni zase vyčítali, že jsme nic neudělali," reagoval ministr Vojtěch.

Svrčinová uvedla, že nákaza se bohužel v kraji stále šíří i v jiných okresech než na Karvinsku, kde se nyní opakovaně testují horníci z dolů ČSM. "Na Opavsku jsme zachytili nakažené ve fotbalových týmech i ve velkých firmách. Problém nám stále dělají pendleři, proto je správné, že opatření platí i na Bruntálsku, kde je hodně přeshraničních pracovníků. Problémy jsou i v nemocnicích v Ostravě či Frýdku-Místku. Nakažený je personál i pacienti," vysvětlovala Svrčinová.

Hygienici včera v Moravskoslezském kraji zaznamenali další nové výskyty covidu-19 bez souvislosti se známými ohnisky. Nákaza se vyskytla na Karvinsku v domově seniorů v Havířově a v nemocnici v Bohumíně. V kraji se podle chytré karantény od začátku pandemie nakazilo už 4016 lidí. V nemocnicích je hospitalizováno 55 osob.



    Městský úřad