Město Bohumín

1.10.2020 - Předvolební anketa Deníku - Na co politici stále zapomínají aneb Co by se podle vás mělo v našem kraji zlepšit?

Zdroj: Karvinský deník
Ročník a číslo: 229
Strana: 58
Autor: redakce

Jolanta Burkotová, Karviná

V Karviné jsem se narodila a jsem její patriotkou. Vnímám proto všechny změny pozitivně. Žije se mi tady dobře. Karviná je krásné zelené město, které nabízí mnoho podob pro trávení volného času. Velmi pozitivně vnímám rozvoj kultury v našem kraji. A tím nemyslím jen festival Colours of Ostrava. Negativně vnímám pohled veřejnosti na náš region, který je často zkreslený medii. Jakoby se novináři snažili náš kraj stále očerňovat.

Bronislava Chřibková, Opava

Myslím, že kraj se dost zaměřil na oblast školství, financoval opravy škol, to se dobře daří. Co už je horší, je doprava. Třeba výběrové řízení na nového dopravce na Opavsku bylo podle mě absolutně špatně. A co se v Opavě teď řeší asi nejvíc, je Slezské divadlo a přežití opery. Kraj by se měl spolu s městem a státem rozhodně na financování divadla podílet.

Iva Lupková, Český Těšín

Líbí se mi třeba přerod Ostravy. Na jedničku v kraji fungují hlavně věci, které realizovali podnikaví a tvořiví lidé se zápalem pro věc. Nejen v kraji, obecně mě irituje zkostnatělost státem řízených systémů. Postrádám funkční a široké využití elektronických nástrojů. Chybí integrace evidencí a agend. Denně to pociťuji na úřadech, ve zdravotnictví, školství, v dopravě. Ráda bych byla hrdá na úspornou a přitom efektivní státní správu.

Diana Mojsevič, Oldřišov

Líbí se mi přístup zastupitelů k problémům životního prostředí. Zdá se mi, že se to čím dál častěji řeší i v malých obcích a jsem ráda, že toto téma není lidem lhostejné. Vadí mi nedostatek spojů mezi vesnicemi a městem během víkendu. Když chcete někam mezi 13. a 17. hodinou, tak máte smůlu.

Michaela Smyčková, Karviná

Karvinou vnímám jako mladé město, které má tendenci se stále vyvíjet kupředu. Jako matka dvou dětí oceňuji možnost sportovního i kulturního vyžití a hory v dojezdové vzdálenosti. V létě pak možnost koupání jak v přírodě, tak na koupališti. Vadu na kráse Karviné vidím v příjezdu vlakem do našeho kraje. Do Ostravy, Bohumína i Karviné. Z vlaku to vypadá vážně děsivě a je to škoda.

Karolína Mališová, Otice

Oceňuji, že vznikají nové cyklostezky a spojení mezi městy je tak lepší. Lidé mohou zajímavá místa v kraji navštěvovat nejen autem, ale právě i na kole. A také bych ráda zmínila projekt, do kterého jsem se zapojila, a sice Poznejte krásy Opavského Slezska. Točili jsme videa po památkách a myslím, že jsme vytvořili skvělý projekt. Může sloužit i jako pozvánka pro lidi, kteří z našeho kraje nepocházejí.

Lenka Kuncová, Frenštát pod Radhoštěm

Určitě bych chtěla změnit přístup Moravskoslezského kraje k turistickému ruchu. Pořád mi nějak chybí větší propagace a větší podpora zejména u míst, která nejsou v oblasti nebo okolí Ostravy. Myslím si, že funguje školství. Tam bych klidě ubrala financí, které bych raději věnovala na volnočasové aktivity dětí.

Michaela Žabová, Vrbno pod Pradědem

Co by se mělo zlepšit: Vadí mi nedostatek práce pro absolventy škol a samoživitele. Také jsou tady nízké platy a je tu draho. Není zde zubař. Silnice jsou záplatované. Chybí zde bazén nebo koupaliště. Co se mi líbí: Je skvělé, že se začala stavět cyklostezka do Karlovic a vybudovalo se hezké dětské hřiště.

Lucie Holišová, Odry

Připadne mi, že tady není moc možností pro využití volného času pro děti, a to menší i větší. Nemám tím na mysli třeba jen sportoviště a hřiště. Katastrofální je situace na silnicích. O Odrách by se dalo vyprávět. A určitě chybí zubaři. S tím by se něco mělo dělat. Co funguje na jedničku? Nevím, školství?

Yveta Krůželová, Vrbno pod Pradědem

Mně nejvíce vadí rozbité silnice. Je tu problém sehnat očního lékaře, zubaře. Nelíbí se mi, že kosí trávu na místech, kde to není potřeba. Postrádám tady bazén. Líbí se mi nově vybudované dětské hřiště na sídlišti u Husovy ulice, také je tu nemálo atrakcí pro turisty.

Petra Rosová, Kopřivnice

Určitě by se měla zlepšit situace na silnicích a postup oprav. Není normální, že uzavřou cestu z Kopřivnice na Nový Jičín přes Rybi a přitom vedou objízdnou trasu silnicí, která se taky opravuje. A ještě je provoz veden v jednom zúženém jízdním pruhu, kde se tvoří i dlouhé kolony.  A co funguje? Možná školství, které se modernizuje a přizpůsobuje současné době.

Kateřina Šimonková, Krnov

Chybí mi zde nabídka kvalitních pracovních míst, a vůbec máme stále velkou nezaměstnanost. Naopak čím dál lépe jsme na tom s konáním sportovních a kulturních akcí. Momentálně je jich všude dostatek. Jen se bojím, že koronavirus nám do budoucna všechno pokazí.



    Městský úřad