Město Bohumín

7.2.2021 - Vajíčko v zátce od piva

Zdroj: Aha! Neděle
Ročník a číslo: 6
Strana: 20
Autor: Petr Podroužek

Slepice pana Ključika z Bohumína snesla nejmenší vejce na světě, připomínalo fazoli a mělo 1,7 cm! Zkusili jsme ho usmažit

BOHUMÍN – Tohle je fušeřina, až běda! Kdo to kdy viděl, aby slepice snesla jen 1,7 cm velké vejce? Takové nemají ani křepelky, ještěrky nebo želvy! Tahle indisponovaná nešťastnice z kurníku Tomáše Ključika (40) rozhodně jeho rodinu nezasytí, ale zato pobaví a zřejmě se dostane do Guinnessovy knihy rekordů.

Na severu Moravy měli ten den smůlu, k snídani volské oko nebylo. Anebo bylo, ale na jednou sousto. Ključikovi ale mají skutečně nejmenší a nejlehčí vejce na světě. Vyjeli jsme do Bohumína, změřit a zvážit kuriózní vajíčko. Na výšku mělo jen 17 milimetrů a 1,41 gramu ukázala váha. Je to holt slepičí pomsta, výsměch, anebo protest. Anebo to slípka uspěchala a »vyprdla« něco, co nechtěla.

Myslel, že je to slepičinec

O drůbež se stará Tomáš Ključik odmalička. Letos má v chovu 17 slepic tří plemen starších než rok a dva kohouty. A přestože je krmí v zimě pořád stejně, tedy granulemi na podporu snůšky, kukuřicí, řepou, ale i pšenicí, nestačil se toho dne divit. "Slepice krmím jen ráno, pro vajíčka chodím třikrát denně. Naposledy večer, když je zavírám. Před pár dny jsem však nevěřil vlastním očím. Vybíral jsem vajíčka z koše a vzadu na slámě jsem postřehl něco, co vypadalo jako slepičinec. Chtěl jsem ho samozřejmě vyhodit. Po hmatu jsem však zjistil, že to slepičinec asi nebude," usmívá se pan Ključik. Jaké bylo jeho překvapení, když spatřil tak malé vajíčko, že se v pohodě vejde dokonce i od zátky do piva. "Přišel jsem domů a hned ho ukázal dceři Terezce, která se mnou často do kurníku chodí a slepice, stejně jako husy i kačeny, krmí," říká Tomáš. Když ho devítiletá Terezka uviděla, nevěřícně koukala a začala se smát. "Bylo to takové pidivajíčko. Ale moc hezké," líčí malá chovatelka.

A tak mrňouse hodili na pánev

Tomášova manželka Iveta (37) nad neuvěřitelným nálezem jen kroutila hlavou. Taková miniatura je k ničemu. Děti ovšem začaly slepičí nadělení zkoumat. I když bylo jasné, že se z vajíčka nikdo rozhodně nenasytí, rozhodl se syn Matěj (11) z něj přece jen volské oko na pánvi vykouzlit. Samozřejmě marně. I tak se Terezka rozhodla miniaturní sázené vejce ochutnat. "Mělo chuť jako každé jiné. Byl to takový velký předkrm, že jsem potom pomalu ani nemohla sníst hlavní jídlo, kterým byly šulánky s posypkou," culí se s velkou nadsázkou Terezka. Volské očičko nemělo ani centimetr, na pánvi se ztrácelo a konzumace se omezila na letmé polknutí.

"Přemýšlel jsem, která nosnice mohla takové vejce snést. Vůbec ale netuším, která si s námi takto zašpásovala. Podle hnědé barvy lalůčku pod uchem mohu s těmi bílými mnohé slepice vynechat. Už v září mi jedna z nich snesla vajíčka připomínající spíše fazoli. Takže se mnou asi laškuje. Mám teď aspoň po čem pátrat. Odchovávám i kuřata, ale málokdy se dožijí jako slepice, protože mi je odnášejí dravci. Dokonce jsem viděl i nálet káněte na jednu moji slepici. Odnesla to šeredně," dodává Tomáš Ključik. Protože jde s největší pravděpodobností o nejmenší a nejlehčí vajíčko na světě, požádá o zápis Guinnessovy knihy rekordů.

Někdy se to slípce holt nepovede

"Stará slepice bude mít špatnou kvalitu skořápky i barvu žloutku, bude bledý. Nejmenší vejce od mladých slepic bývají kvalitní a dají se těžko rozbít. Žloutek má krásný tmavý, neslévá se dohromady s bílkem, ale je pěkně ohraničený a drží tvar dlouho po rozbití. V tomto případě může jít o příznak nemoci či strádání. Nebo hodně stará slepice již nemá sílu a energii snést velké vejce. Příznaků může být více a není možné na ně odpovědět jednoznačně. Teď v zimě je mráz a sníh a domácí chovy mají malou produkci, popř. žádnou, nebo díky nedostatku energie a síly snesla slepice takový »odpad«. Příroda je mocná a občas se narodí třeba tele se dvěma hlavami, šesti nohami," říká Mgr. Jan Pozdílek, ředitel Podniku pro výrobu vajec v Kosičkách.

Od prcka až k obrovi od husy

  • Kosí vajíčko má velikost přibližně 1,5 cm
  • Běžné vajíčko, které běžně snáší slepice u Tomáše Ključika – 67,66 gramů a 60 mm
  • Křepelčí 13,34 gramu a 30 mm
  • Minivajíčko 1,41 gramu a asi 17 mm
  • Husí vajíčko (bylo vyfouklé) je vysoké skoro 120 mm Pan Guinness momentálně nemá stanovený rekord (vyhlášenou kategorii) pro nejmenší slepičí vejce, jen nejmenší ptačí vejce, které má zhruba 10 mm.


O VEJCI...

  • Slepice snese vajíčko přibližně za 26 hodin. Na konci procesu se u některých nosnic uvolňují pigmenty, jež skořápky obarvují.
  • Podle barvy lalůčku lze odhadnout, jaká vejce budou opeřenci snášet.
  • Bílý lalůček znamená bílé skořápky, tmavě červený pro změnu hnědé.

Vajíčko v zátce od piva - Zvětąit
Velikost: 798 x 1 035 bodů - 208 kB

Pro detail článku/fotky klikněte na danou zmenšeninu fotografie.

    Městský úřad