Město Bohumín

18.6.2021 - Šachtar BO Ostrava má velké plány. Inspirací je Real Top Praha, říká Szturc

Zdroj: Moravskoslezský deník
Ročník a číslo: 140
Strana: 14
Autor: David Hekele

OSTRAVA – Jsou to dva roky, kdy přišla myšlenka využít svých jmen, známosti v řadách veřejnosti, spojit to s populárním sportem a pomoci. V městské části Bohumína – Záblatí – se uskutečnil Zápas pro Marušku, vybralo se 150 tisíc a zažehlo to v aktérech plamen, aby pokračovali dál.

Loni pak už pod oficiálním názvem Šachtar BO Ostrava se hokejisté jako Rostislav Olesz, Roman Polák, Ondrej Šedivý, bratři Stránští a řada dalších, v Markvartovicích podíleli na další úspěšné akci. Znovu se vybrala šestimístná částka a pomohlo se. "Obě tyto události byly nenásilné. Vzniklo to spontánně. Dnes jsme do toho ponořeni víc. Na soudě v Ostravě jsme zapsaní jako spolek, máme transparentní účet, takže jsme se do toho položili. Ale není to jen o nás. Jsou v tom zapojeny obce, firmy, slyší na to i kluby. Zase jsme se posunuli dál," říká další z důležitých osobností myšlenky a její realizace, hokejový útočník Roman Szturc.

Posun vidí i v tom, že do projektu se v sobotu v Bohumíně, kde se bude v rámci rozlučky osobnosti místního FK Bospor Jaroslava Kubinského bude hrát pro dvouletého Kubíka, přidají i fotbalové tváře. "Bohužel, ne všichni mohli kvůli dovoleným přijet. Skladba mančaftu ale bude zajímavá. Zatím mohu říct, že přijedou brankáři Jan Laštůvka a Jirka Ciupa. U dalších se uvidí," poodhaluje Szturc s tím, že v plánu je ještě jedna podobná akce.

Na začátku července v Darkovičkách. "Loni jsme mysleli, že toho bude víc, ale po celou zimu jsme měli problém se kvůli omezením a opatřením pořádně sejít, sednout a cokoli si naplánovat. Jsem ale rád, že z předešlých let máme na co navazovat a příští rok se ještě zase posuneme," doufá Roman Szturc. "Sejdeme se, zahrajeme si fotbal, určitě vybereme krásnou částku, a užijeme si to," věří Szturc, který přiznává, že tato činnost jej chytla. "A nejen mě. Celkově nás všechny. To, že můžeme někomu pomoci, a pak i díky tomu, co se podaří vybrat, vidět, jak ty děti se posouvají a mají o kousek lepší život. S radosti to děláme už tak, když pak vidíme výsledek, krásně to zahřeje. Proto se snažíme inspirovat i dalšími organizacemi," připouští Szturc.

Tou možná nejvýznamnější je v celé republice oblíbený a populární Real Top Praha, tým osobností nejen ze světa sportu, ale také kultury a celkově společenského života. "Je to naše hlavní inspirace. Dokonce Ondra Šedivý je s organizátorem v kontaktu, kluci nám fandí, tak uvidíme, jestli z toho v budoucnu něco bude. Bylo by pěkné, kdybychom se potkali. Je to na dobré cestě," podotýká Roman Szturc.

Upozorňuje ale, že cílem není někoho kopírovat. "Oni to dělají ve velkém měřítku v celém Česku. My začínáme, je to pár týdnů, kdy jsme spolek zapsali na soudu v Ostravě, takže v podstatě letos je to nultý ročník, ale odteď se chceme posouvat a fungovat nejen v létě, ale třeba celoročně," prozrazuje hokejista. "Je to však běh na dlouhou trať, pořád se učíme. Nabídek je ale tolik, že nejsme schopni to pokrýt, takže půjdeme krok po kroku a uvidíme, kam se dostaneme," zakončuje s úsměvem Roman Szturc.



    Městský úřad