Zpravodajství
1.11.2021 - Fotbal v Kravařích je i o dobrém jídle. To má pod palcem Míra Josefus
Zdroj: Moravskoslezský deník
Ročník a číslo: 252
Strana: 13
Autor: Roman Brhel
KRAVAŘE - Fotbal v Kravařích je i o dobrém občerstvení. To má v malíčku Miroslav Josefus. Bývalý fotbalista Opavy totiž provozuje hospůdku na hřišti, a to už od 22. července roku 1995. Nabídka jeho fotbalového gastra je pestrá. Vyhlášené jsou pak opékané makrely, které plánuje dělat i na Silvestra.
"K fotbalu mám blízko odmalička, sám jsem ho hrával. Dokonce národní ligu za Opavu, než mě pan Sommer poslal do Bohumína," začíná s povídáním Miroslav Josefus. Předtím pracoval v hospodách ve Strahovicích a Chuchelné. Miroslav Josefus pamatuje doby, kdy se v Kravařích hrávala divize. "Chodilo hodně diváků, měli jsme velký frmol. Teď chodí lidi hlavně na derby, jako s Bolaticemi nebo Štěpánkovicemi. To se máme také co ohánět. Hlavně, když vyjde počasí," podotýká kravařský hospodský. "To jedeme na plný výkon a postupně přidáváme," směje se Miroslav Josefus. "U nás se na pivo nečeká, maximálně minutku. Ne, jak někde celý poločas. Což jsem na vlastní kůži zažil na návštěvě zápasu v jiné vesnici," přidává svůj další postřeh.
K fotbalu patří dobré pivo a samozřejmě klobása. Tak tomu je i v Kravařích. "Jídlo podáváme, i když se fotbal nehraje. A jak to vypadá s nabídkou? Vyhlášené jsou makrely, trampské cigáro, domácí klobásy, guláš, tatarák, bramborák, uzená žebra nebo různé topinkové směsi."
V topu jsou hlavně už zmiňované makrely. "Na ně mám pozitivní ohlasy," zvedá pyšně prst. Konkrétní recept moc prozradit nechtěl. "Musí být kvalitně očištěné a vlhké, neboť koření na ně sypu," přibližuje. "Během opékání na ně kapu olej s pivem," doplňuje ve zkratce. "Teď je budu péct i na Silvestra," dodává jedním dechem.
V létě byl v Kravařích kemp se španělskými trenéry. "Taky jsem je dostal na makrely. Dělal jsem je speciálně pro ně," podotýká Miroslav Josefus.
Kravaře sice kopou I. A třídu, ale o setkání se zajímavými fotbalovými jmény nemá Miroslav Josefus nouzi. "Ještě v době, kdy hrály Kravaře divizi, tak za baníkovské béčko hrál Míra Matušovič. Jelikož tady trénují někdy i reprezentační mládežnické výběry, známá jména taky dorazí. Vzpomínám na trenéry Koubka, Suchopárka, Daňka, Bokšu nebo Komňackého. S Opavou tady byl například i hráč Kayamba. A samozřejmě, že všichni dotyční si u nás něco dali," prozrazuje Josefus.
Hospodu samozřejmě zdobí fotbalové relikvie a to i venkovní pergolu. "Jsme na fotbale, takže to k tomu patří," končí povídání Miroslav Josefus.